Karting • Karting Diversen

Rob Lucassen blikt met een grote glimlach terug op superkart-debuut tijdens Jack's Racing Day: "Ontzettend genoten"

Uitgegeven door Frank Korsel • 16 augustus 2023 09:23

Rob Lucassen (18) uit Boxmeer maakte dit weekend tijdens Jack’s Racing Day op het TT-circuit van Assen zijn debuut in de razendsnelle superkarts van Karting Paradise, die met ruim 240 kilometer per uur over het Drentse asfalt scheuren. De coureur, die tevens mede-eigenaar is van kartbaan Ulrum, blikte terug op het veelbewogen weekend in Assen.

Rob Lucassen en Jan Leppink


“Het is complete anders dan wat ik eigenlijk gewend ben, het is een hele nieuwe ervaring”, begint Lucassen. “Het was ook heel erg wennen met het publiek. Ik zou niet willen zeggen dat het echt heel spannend is, maar het legt er wel een soort extra druk op”, legt Rob net na zijn laatste race uit. “Maar het geeft wel een enorme kick. We stonden met zestig karts op de grid, tienduizenden mensen om je heen en als je je helm dicht doet, heb je er geen last meer van. In een normale kart weet je goed wat je moet doen. De banen ken je allemaal, de kart is bekend en dat was nu heel anders. Ik heb maar heel erg weinig kunnen testen en qua afstelling was het ook niet allemaal even makkelijk. We hebben er het maximale uitgehaald en voor dit weekend hebben we dat wel gedaan.”

Vorig jaar heeft Rob één dag kunnen testen in een superkart op Oschersleben, en dit was de allereerste keer in een race met de superkart en de eerste keer op Assen en dat was volgens de Brabander echt bizar: “Donderdag kwamen we aan en hebben we de tent opgebouwd. Vrijdag reed ik mijn eerste meters en het wende eigenlijk heel snel. Dat komt denk ik vooral omdat de verhoudingen tussen een kartcircuit en een normaal circuit heel anders zijn. We gaan drie keer zo hard, maar de baan is ook drie keer zo breed, dus wat dat betreft went het sneller dan gedacht.”

De superkarts wegen rond de 200 kilo en beschikken over maar liefst 100PK. Rob staat zelfs na het weekend nog versteld van de capaciteiten van de kart: “De karts hebben zoveel snelheid in de bochten en zelfs in de regen is de grip echt idioot gewoon. Ik sta er nog steeds van versteld.”

Rob Lucassen JACK'S Casino Racing Day


De eerste race van het weekend was direct onder lastige omstandigheden: regen. En dat was in een superkart compleet nieuw voor Rob: “Ik had nog nooit in de regen gereden in zo’n kart. In de formatieronde doken we meteen naar binnen voor regenbanden, omdat het te nat was. Ik lag heel lang op P55, maar ik ben nog teruggereden naar de 28e positie. Helaas sloeg mijn versnellingsbak tijdens de race vast in de derde versnelling en kon ik dus eigenlijk niets meer doen en moest ik naar binnenrijden. De tweede race ging gelukkig beter, deze startte ik vanaf P28 en eindigde ik uiteindelijk op de veertiende plek, dus dat was erg positief.”

In de laatste race had Rob een hele goede start, maar in de eerste bocht werd hij wijd gedrukt, waardoor de coureur een heel deel van de eerste sector buiten de baan moest rijden: “Wij liggen namelijk zo laag op de weg dat we niet zomaar weer terug de baan op kunnen komen. Toen viel ik natuurlijk ver terug en spinde ik later nog een keer. Uiteindelijk ben ik nog terug kunnen rijden naar de negentiende positie.”

Rob Lucassen op TT-circuit Assen


“Dit is eigenlijk op geen enkele manier met normaal karten te vergelijken”, antwoord hij op de vraag in hoeverre dit lijkt op ‘normaal’ karten. “Dit gaat zoveel harder, het is gewoon niet normaal. Het rijden is zo anders, het is meer te vergelijken met een auto dan met een kart. Al met al heb ik ontzettend genoten van het evenement en was het een geweldige ervaring om mee te maken. Ik weet bijna zeker dat ik hier volgend jaar weer ben!”

Rob bedankt zijn familie, vrienden, Jan Leppink, Karting Paradise/Jan Cramer en uiteraard zijn sponsoren voor de steun die hij krijgt. "Ook wens ik Jan Cramer sterkte met zijn herstel en wil ik hem bedanken dat ik mijn debuut kon maken in de superkarts!"

Rob Lucassen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Braam racing
Mw bedrijfskleding
SRG Specialistische Reiniging Groningen
Loonbedrijf Harm de Boer
Blankenspoor Restauratie
Plus Tuitman
Autobedrijf en bandenservice Mark Bruin - Cuijk
Vlaskamp licht en geluid
Douwe en Hendrik Bouma Schilderbedrijf
Dakramen & Montage het Hogeland
R.hoffmans autohandel
Nick Bruin Sloopwerken
Persoon Service & Onderhoud
ABC Kooi
Geert Jonker Timmer & Montage werken
JClassics
Groningen Vastgoed Beheer
Jan Cramer
Karting Ulrum
en de Club van 50

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS