Karting • GK4 Kartseries

Roan van de Kerkhof grijpt zijn eerste podiumplek in Formula Honda 9PK! "Het geeft een fijn gevoel!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 september 2020 17:40 • Print artikel

Een vol startveld, een spannende finalerace en een mooie uitslag: Roan van de Kerkhof werd zondag derde bij de Junioren tijdens de race in de Formula Honda 9PK-klasse in Strijen. Het tienjarige talent uit Spoordonk stapte na afloop dan ook maar wat blij uit zijn kart. Het was immers zijn eerste podiumplaats in deze klasse!

Roan samen met vader en monteur Reinier van de Kerkhof

“Natuurlijk ben ik hier blij mee”, zei de snelle Brabander. “Het geeft een fijn gevoel. We hadden het wel een beetje verwacht, want ik heb heel veel in Strijen gereden. Daardoor kenden we de afstelling van de kart voor deze baan al goed. En twee weken van tevoren hebben we hier veel getraind. Dat hielp ook mee.”

Na de twee kwalificatieheats, waarin hij achtereenvolgens als tweede en vierde eindigde, mocht hij in de finale vanaf de derde plaats beginnen. Op zich had Roan een goede start, maar hij kwam net wat snelheid tekort om de nummer één en twee voor hem in te halen. “Ik zat er dichtbij”, blikte Roan terug. “In het begin van de race had ik misschien nog wel een kans om ze in te halen. Toen is dat helaas net niet gelukt, vooral omdat de nummer twee vlak voor me ook snel was.” Een ander wapenfeit was dat hij de snelste ronde in de race had genoteerd.

Hoewel Roan pas tien jaar oud is, kart hij toch al vier jaar. Dus nee, geen voetbal voor hem, zoals de meeste van zijn klasgenootjes en vriendjes. Hoe dat zo? “We gingen thuis naar een F1-race kijken in Spa. Ik mocht net de keuze maken van mijn papa en mama wat ik voor sport wilde doen. Na die Formule 1-race in Spa zijn we gaan rijden op de binnenbaan van Valkenswaard.”

Roan was direct verkocht. Hij wilde niets anders meer dan racen, racen en nog eens racen. “Ik vind het gewoon leuk om te racen en om in te halen”, legde hij uit. Het duurde niet lang voordat de getalenteerde jongeling ook op buitenbanen ging rijden. “De baan in Valkenswaard ging failliet. Daarom ben ik buiten gaan rijden.”

Zo was hij op een middag op de kartbaan van Berghem aan het rijden toen werd hij aangesproken door iemand die daar kartlessen geeft. “Ik kon meedoen aan de kartcursus voor gevorderden als ik wilde.” Zo gezegd, zo gedaan. “Ik heb een aantal lessen gehad en toen heb ik mijn licentie gehaald in Berghem.”

Roan van de Kerkhof

Daarmee mocht hij wedstrijden gaan rijden. Twee jaar geleden stond hij dan voor het eerst aan de start van een echte kartrace. Dat was in het Nederlands kampioenschap viertakt van organisator Chrono in de Parolin Rocky-klasse. Voor dit jaar maakte Roan de overstap naar het GK4-kampioenschap. Hij was te groot en daarmee te zwaar geworden voor de Parolin Rocky.

En nu heeft hij dus zowaar zijn eerste podiumplaats op zak. Roan nam dan ook maar wat trots de bijbehorende beker in ontvangst. ‘Supermooi’ vond hij dat. “De volgende keer wil ik weer op het podium komen. En dan win ik het liefst!”

Roan bedankt zijn vader en moeder, en NXT Racing omdat ze hem hebben opgeleid. Roan van de Kerkhof wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Gevelproducten Benelux en Your Interior.

Om de overstap naar de snellere tweetaktkarts te kunnen maken, is Roan op zoek naar nieuwe sponsors. Volgend jaar wil hij namelijk X30 gaan rijden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via 06-27625774 en via sannevandekerkhof1@hotmail.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS