Karting • Iame X30 Euro Series

Rivaldo van de Westelaken pakt mooi podium en is blij met zijn snelheid: "Zowel in droog als in de regen erg snel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 maart 2021 01:06

MARIEMBOURG – Hij had er even op moeten wachten, maar zondag was het zover: Rivaldo van de Westelaken, uitkomend voor het Belgische topteam Daems, stond weer op het podium. En op een mooi podium bovendien. De achttienjarige karter uit Vught moest er hard voor knokken en werd in Mariembourg derde in de IAME X30 Senioren-klasse tijdens de eerste ronde van het sterk bezette IAME Benelux-kampioenschap.

Rivaldo van de Westelaken

In 2013 kende het aanstormende talent veel succes met diverse overwinningen in het NK en de hoofdprijs in de MiniMax. Nadat Rivaldo stap voor stap omhoog ging dateerde zijn laatste podium uit 2017. “Ik denk dat ik bij de Rotax Max Senioren in Kerpen in 2017 voor de laatste keer op het podium heb gestaan. Maar het zat er al een tijdje aan te komen. Ik ben heel erg blij”, zei de snelle Brabander met een lach. “Het weekend ging heel erg goed. We waren zowel op een droge baan als in de regen heel erg snel.”

En dat was zondag een vereiste, snel kunnen zijn in beide omstandigheden. Want de weersomstandigheden wisselden voortdurend. Rivaldo bleek snel genoeg om in de finale vooraan te kunnen meedoen in de kopgroep. Al was hij nog niet helemaal tevreden, bekende hij. “Ik miste net een klein beetje pace.”

Uiteindelijk kwam de Vughtenaar knap als vierde over de finish. Even later werd hij naar het podium gepromoveerd omdat de rijder voor hem een ingeklikte bumper bleek te hebben. Dat betekende vijf seconden straf voor die rijder. “Ik ben echt blij dat ik eindelijk weer eens een keer op het podium sta. Ik ben heel erg tevreden.”

Die tevredenheid kwam niet alleen voort uit zijn optreden tijdens de finale. De hele dag had hij sterk gereden. De kwalificatie was voor Rivaldo de eerste sessie in de regen. “Dat was voor iedereen erg moeilijk. Uiteindelijk kwam ik er best goed doorheen en was ik derde in mijn groep. Dat positioneert je dan goed voor de heats.”

Rivaldo van de Westelaken

De heats startte hij telkens vanaf de derde plaats, aan de binnenkant van de baan. “Zo heb ik twee heats op mijn naam kunnen schrijven. Dat was in wisselende omstandigheden. De baan was halfdroog half nat en dat zag je ook in de bandenkeuze, want de helft van de rijders ging op slicks en de helft op droog.”

“Ik kon heel goed mijn voordeel eruit halen door op slicks te rijden. Ik was erg snel.” Makkelijk was het niet geweest. “Het niveau is nog een stukje hoger dan vorig jaar. Maar ik denk dat ik de snelheid heb voor de eerste drie plaatsen in het kampioenschap. Om het hier dan op de derde plaats af te sluiten, is gaaf. Helemaal als er negentig man achter je staat. Dat voelt goed.”

Wel moest hij wennen aan de nieuwe band die dit jaar bij de Senioren X30 wordt gebruikt in het Benelux-kampioenschap. Die band is een stuk zachter dan het exemplaar dat vorig jaar nog werd gemonteerd. “Tijdens de testdag hier, een week geleden, heb ik drie sets op een dag gebruikt. Dat heb ik nooit gehad. Het is moeilijker met deze banden te rijden, maar ik denk dat het het racen beter maakt. Je hebt te maken met bandenmanagement. Daar komt toch wel meer bij kijken dan met die hardere compound.”

Rivaldo komt dit seizoen uit in het IAME Benelux-kampioenschap en de IAME Euro Series, het EK voor IAME-rijders. Een mooi programma op niveau. “Dat is ook genoeg. Ik moet tijd hebben voor school”, zegt hij. Want sinds dit collegejaar studeert hij aan de universiteit van Utrecht. Daar doet hij de opleiding Economics en Business Economics. En hoewel Rivaldo altijd met heel veel passie gekart heeft, kan hij toch eenvoudig prioriteiten stellen: “School gaat gewoon voor.”

Rivaldo van de Westelaken wordt in zijn raceactiviteiten ondersteun door Van de Wiel Complete Afbouw en GJS Automotive van de Westelaken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS