Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout snelste coureur zonder 'tow' in laatste 'Carb day-sessie' voorafgaand aan de Indy 500

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 augustus 2020 21:47

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout heeft tijdens het laatste trainingsmoment voor de Indianapolis 500 van aanstaande zondag een prima indruk achtergelaten. De 19-jarige debutant uit Hoofddorp was op de Indianapolis Motor Speedway niet uit op een razendsnelle rondetijd, maar focuste zich samen met het team van de #21 SONAX-wagen van Ed Carpenter Racing op bepaalde details.

Indy 500 Borg Warner Trophy rinus Veekay van Kalmthout Ed Carpenter Racing

Waar de Nederlander tijdens het kwalificatieweekend opviel dankzij vliegensvlugge ronden, die hem een ongelooflijke vierde startplaats opleverden voor de 104de editie van de Indianapolis 500, daar reed de coureur met startnummer 21 ditmaal niet met de opdracht om per se indrukwekkend rappe tijden af te leveren. Het team van Ed Carpenter Racing is immers op de hoogte van zijn kunnen en wilde de aandacht vestigen op de voorbereiding voor de wedstrijd van aanstaande zondag.

Zodoende eindigde VeeKay op het scorebord in het middenveld – de Indy Pro 2000-kampioen van 2018 en Indy Lights-vicekampioen van 2019 veroverde middels een gemiddelde snelheid van 223,385 mijl per uur (359,503 kilometer per uur) de zestiende stek, kort achter teambaas Ed Carpenter. VeeKay legde liefst 92 rondjes af in de twee trainingsuren, het equivalent van bijna een halve raceafstand.

Indy 500 Borg Warner Trophy Rinus Veekay van Kalmthout Ed Carpenter Racing #21 SONAX

Echter, wat betreft het rijden zonder ‘tow’, oftewel sleepje van een voorganger, bleek VeeKay de snelste coureur van het complete veld. “De auto voelde goed”, sprak VeeKay kort na de laatste trainingsmogelijkheid voor zijn Indy 500-debuut. “Buiten het verkeer ligt-ie echt super. Ik heb uiteraard niet naar het scorebord gekeken, dus de zestiende tijd is wat dat betreft nietszeggend, maar over het algemeen denk ik dat we over een sterk totaalpakket beschikken.”

Tijdens Carb Day, zoals de laatste trainingsdag traditioneel wordt genoemd, mochten de rijders weer tegelijkertijd de baan op – iets wat tijdens de kwalificatieruns is verboden. Zodoende kregen de coureurs te maken met rijwind van concurrenten. Een onmisbare ervaring, aangezien dat een reëel beeld geeft met betrekking tot de mogelijkheden van de wagens in race-modus.

VeeKay. “Dat was nog best lastig”, liet de best gekwalificeerde debutant van 2020 weten. “Inhalen was moeilijk, ook omdat de baan iets minder grip had dan vorig weekend het geval was. Het heeft gedurende de afgelopen week namelijk een aantal keren geregend, vandaar dat het eventjes weer aanpassen was.”

Wel merkt VeeKay dat het veld dichter bij elkaar komt. “Natuurlijk heeft iedereen in de tussentijd stappen vooruit gezet”, verwijst de Nederlander naar het feit dat elk team en elke rijder vier complete dagen de tijd heeft gehad om alle voorheen vergaarde data te analyseren en waar nodig aanpassingen te maken. “Wij hebben in ieder geval nog iets in onze achterzak”, verklapt de tienersensatie uit Noord-Holland, indicerend dat hij nog niet het achterste van zijn tong heeft laten zien.

Rinus van Kalmthout snelste coureur zonder 'tow' in laatste 'Carb day-sessie' voorafgaand aan de Indy 500

Menig insider vermoedt dat VeeKay een van de beste wagens van het veld onder zijn achterste heeft. “Dat vind ik fijn om te horen! We hebben ook echt een goede auto. Het geeft me vertrouwen dat de insiders zo positief over ons zijn. Toch moeten we scherp blijven: de race duurt 200 rondjes en álles moet meezitten, wil je ‘m winnen. We gaan in ieder geval alles geven!”, besloot de Nederlander strijdvaardig.

De ‘104th Running of the Indianapolis 500 presented by Gainbridge’ vindt aanstaande zondag 23 augustus plaats. Op de Nederlandse televisie doen René Hoogterp en Robert Doornbos live verslag van het evenement via het Ziggo Sport Racing-kanaal. De uitzending begint om 19.00 uur Nederlandse tijd, de groene vlag ter indicatie van de start van de race wordt rond 20.35 uur gezwaaid.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS