Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout op jacht naar Rookie-titel, Veekay hoeft alleen maar te starten

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 oktober 2020 16:30 • Print artikel

De coureurs van de NTT IndyCar Series, onder wie Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout, bereiden zich voor op de seizoensfinale van 2020. In de straten van St. Petersburg, Florida, worden de motoren voor de laatste keer dit jaar in competitief verband gestart. In het debutantenkampioenschap heeft VeeKay de beste papieren om met de titel aan de haal te gaan. In zijn dertiende voorgaande optredens in de NTT IndyCar Series verzamelde de Nederlander liefst 274 punten. De 20-jarige Hoofddorper hoeft enkel rekening te houden met concurrent Álex Palou uit Spanje. VeeKay, uitkomend voor Ed Carpenter Racing in de #21 SONAX Chevrolet, heeft 54 punten voorsprong ten opzichte van zijn naaste rivaal.

Rinus van Kalmthout op jacht naar Rookie-titel, Veekay

Tijdens een INDYCAR raceweekend zijn er maximaal 54 punten te verdelen. Concurrent Palou zal dus elk mogelijk punt moeten scoren om in de strijd voor de debutantenkroon te blijven. Om niet afhankelijk te zijn van Palou’s prestaties hoeft VeeKay slechts van start te gaan tijdens de Firestone Grand Prix of St. Petersburg. Ongeacht de resultaten van zijn Spaanse concurrent is het bereiken van de groene vlag, die ter indicatie van het begin van de race wordt gezwaaid, voldoende om de rookietitel in de wacht te slepen. IndyCar-coureurs krijgen namelijk vijf punten toegewezen als ze beginnen aan een race. Als VeeKay de vijf punten voor het starten van de race scoort, staat enig overgebleven concurrent Palou buitenspel en heeft de Nederlandse jongeling de felbegeerde debutantenkroon beet.

Aanvankelijk zou VeeKay medio maart zijn debuut in de NTT IndyCar Series vieren op het stratencircuit van St. Petersburg, maar de wedstrijd werd te elfder ure afgelast vanwege de coronacrisis. Van uitstel is geen afstel gekomen, aangezien de staat Florida door de Amerikaanse beleidsbepalers momenteel als veilig genoeg wordt bestempeld om sportwedstrijden te organiseren. Zodoende zullen er ook fans worden toelaten tot de tribunes van het stratencircuit. “Dat was een rare gewaarwording”, blikt VeeKay terug op de omstandigheden van zeven maanden geleden. “Iedereen was er klaar voor, ik had mijn ECR-overall al aan en toen kregen we pardoes te horen dat het weekend werd stopgezet. Ik ben blij dat we terugkeren op het stratencircuit van St. Petersburg, het cirkeltje is rond en we kunnen alsnog de race afwerken.”

In het verleden boekte VeeKay prachtige successen in St. Petersburg. Drie van zijn zes eerdere deelnames op dit circuit resulteerden in een overwinning, liefst vijfmaal besteeg de in Indianapolis woonachtige twintiger het erepodium. Tijdens het titelwinnende Indy Pro 2000-seizoen van 2018 won VeeKay beide races in ‘St. Pete’, vorig jaar werd er in de Indy Lights gezegevierd.

“Op St. Petersburg ben ik altijd snel geweest, al moeten we er rekening mee houden dat het in Florida nu iets warmer is, dan het in de maand maart is”, analyseert de Nederlandse IndyCar-coureur. “De omstandigheden op de baan zullen dus iets anders zijn dan we gewend zijn. Voor de debutanten wordt het een flinke opgave, aangezien er geen drie vrije trainingen, maar slechts eentje op het programma staat. Desondanks geloof ik in een mooi resultaat: Ed Carpenter Racing heeft mij in de afgelopen races van een sterke wagen voorzien en de straten van St. Petersburg, het Amerikaanse Monaco, staan hoog op mijn lijst van favoriete circuits.”

Rinus van Kalmthout Ed Carpenter Racing Rookie Veekay

VeeKay is uiteraard met de rookietitel bezig, maar wil zich voornamelijk focussen op de aanstaande race. “Al met al is dit een bijzonder, maar mooi seizoen geweest. Ik wil het goed afsluiten. Natuurlijk kijk ik naar de resultaten in het Rookie Of The Year-klassement, maar als ik gewoon mijn ding doe moet het wel heel raar lopen”, refereert VeeKay aan het feit dat de debutantentitel hem bijna niet kan ontgaan.

Het doel voor de race is het scoren van een goede sloot punten. “Top-zes zou mooi zijn”, blikt VeeKay vooruit. “Daarnaast wil ik graag goed voor de dag komen in de kwalificatie – we gaan dit weekend weer volgens het ‘oude’ format kwalificeren, dus met een ‘Fast Six’-sessie. Het zou me goed doen om die laatste sessie te bereiken en me dus bij de beste zes te plaatsen.”

De Firestone Grand Prix of St. Petersburg wordt na uitstel van ruim zeven maanden alsnog verreden, op zondag 25 oktober aanstaande. De race start rond 19:30 uur Nederlandse tijd.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS