Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout met sensationele zege in voetsporen van Arie Luyendyk: "Ik droom al jaren van dit moment"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 mei 2021 05:12 • Print artikel

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout heeft zijn allereerste IndyCar-zege geboekt. De 20-jarige coureur van het team Ed Carpenter Racing baande zich op de 'road course' van de Indianapolis Motor Speedway tijdens de GMR Grand Prix vanaf de zevende startplaats een weg naar voren, om als eerste over de eindstreep te rijden.

Rinus Veekay Indianapolis

VeeKay voelde zich gedurende het gehele raceweekend als een vis in het water op het circuit dat over het infield van de befaamde Speedway loopt. De Nederlander nestelde zich tijdens de trainingen continu bij de beste drie. De zevende startplaats was daardoor licht teleurstellend – VeeKay had tijdens de kwalificatiesessies op vrijdagavond (Nederlandse tijd) gehoopt op een plek bij de Fast Six, maar deze bleef ternauwernood uit.

De geboren Hoofddorper besloot zodoende orde op zaken te stellen tijdens de wedstrijd op zaterdag. Bij de start viel ECR-teammaat Conor Daly na een aanrijding weg, waardoor VeeKay door kon stoten naar de zesde plaats. Een driestopstrategie, waarbij er gestart werd op de hardste van de twee beschikbare Firestone-compounds, moest VeeKay naar de kop brengen.

Als vanouds wist VeeKay een gewaagde strategie te combineren met gedurfde inhaalmanoeuvres. De inwoner van Indianapolis plaatste tijdens zijn eerste ‘thuisrace’ van het jaar 2021 op een gegeven ogenblik een inhaalmanoeuvre waarbij hij tegelijkertijd aan zijn linkerzijde alsmede zijn rechterzijde een concurrent passeerde.

Na zijn eerste van drie pitstops kwam VeeKay op de zachte Firestone-compound te rijden. De Nederlander maakte rap tijd goed ten opzichte van de koplopers en kon na een tweede bezoek aan de pitstraat een poging wagen de leider aan te vallen. Polesitter Romain Grosjean, een vanuit de Formule 1 overgekomen ‘rookie’, werd ogenschijnlijk eenvoudig aan de kant gezet. Vanaf ronde 49 had VeeKay het rijk alleen – met niemand voor zich bouwde de bestuurder van de #21 SONAX Chevrolet gestaag zijn voorsprong op de concurrentie uit.

Dankzij een snaarstrakke laatste pitstop, waarbij het ECR-team uitmuntend werk leverde, kon VeeKay zijn eerste plaats behouden en verdedigen. In de slotfase van de GMR Grand Prix begon het te sputteren en raakte de baan op enkele plaatsen enigszins nat, maar dat kon VeeKay niet van diens à propos brengen. Als blijde zegevierder reed de 20-jarige, na 85 fysiek zware ronden, als eerste over de finish, om als derde Nederlander in de geschiedenis van de IndyCar Series een race te winnen.

“Dit was de perfecte dag”, laat VeeKay vanuit Indianapolis weten. “Deze overwinning is voor het team Ed Carpenter Racing, voor mijn liefhebbende familie en voor iedereen die mij een warm hart toedraagt. Ik ben zo ongelooflijk blij! Mijn ouders steunen mij door dik en dun, ze staan altijd voor mij klaar en ik ben ze ontzettend dankbaar. Zonder hen had ik hier vandaag niet gestaan.”

“Het was een mega race! Alles viel vandaag op zijn plaats, vanaf de groene tot aan de finishvlag. Na de laatste van mijn drie pitstops had ik in de gaten dat ik de race daadwerkelijk ging winnen. Vanaf dat moment focuste ik mij erop foutloos te blijven, brandstof te sparen en geen domme dingen te doen. Van de regen heb ik niet zo heel veel gemerkt. Ik zag wat druppels over het aeroscreen lopen, maar omdat ik al bezig was met het sparen van brandstof kon ik voorzichtiger zijn. Ik spaarde de remmen en probeerde de boel heelhuids aan de streep te brengen.”

“De inhaalactie op Palou en Johnson was wel mooi, al moet ik zeggen dat Johnsons ervaring die inhaalactie mede mogelijk maakte. Palou en Johnson zijn teamgenoten van elkaar, dus ze probeerden het handig samen te spelen. Ik zag echter een gat en besloot er in te duiken – ik wist ook wel dat een ervaren coureur als Johnson de deur niet zomaar dicht zou gooien. Desalniettemin gaf het natuurlijk een zeer goed gevoel om zo’n manoeuvre te voltooien.”

“De kop is eraf, de allereerste is binnen. Ik droom al jaren van dit moment, en ben ontzettend blij dat het is gelukt om een IndyCar-race te winnen en me in een rijtje met Arie Luyendyk en Robert Doornbos te scharen. Hopelijk volgen er nog veel IndyCar-zeges, te beginnen over twee weken!”

De Indianapolis Motor Speedway blijft de komende weken het strijdtoneel in de NTT INDYCAR Series. Op zondag 30 mei aanstaande wordt de 105th Running of the Indianapolis 500 Presented by Gainbridge verreden. De trainingen voor die wedstrijd starten aanstaande dinsdag 18 mei, de kwalificatiesessies zijn op zaterdag 22 (iedereen) en zondag 23 (Fast Nine en Bump Day) mei.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS