Formule 1

Rinus van Kalmthout met TDS Racing naar de 24 uur van Daytona: 'Onze line-up is erg sterk"

Uitgegeven door Wim Boekel • 7 december 2022 15:48 • Print artikel

Rinus ‘Veekay’ van Kalmthout keert dit jaar terug naar de 24 uur van Daytona. De 22-jarige Nederlander die actief is in de Indycar, gaat voor deze etmaalrace op de op de Daytona International Speedway bij TDS Racing een team vormen met Steven Thomas, Scott Huffaker en Mikkel Jensen. Het wordt alweer zijn derde race op het legendarische circuit in Florida, nadat hij de wedstrijd eerder reed voor DragonSpeed en Racing Team Nederland. VeeKay finishte vorig jaar als tweede bij de legendarische endurancerace.

Rinus Veekay van Kalmthout


Waar de Europese raceklassen vaak tot ver in november door racen, daar stopt de IndyCar-kalender normaliter medio september. Zodoende heeft Rinus VeeKay, coureur van Ed Carpenter Racing, te maken met een lange winterpauze. Vervelen doet de jonge Nederlander zich echter niet. Naast de strakke sportschoolschema’s reist VeeKay samen met zijn ECR-engineer Matt Barnes geregeld af naar de simulator van Chevrolet in Charlotte, om zich optimaal voor te bereiden op het aanstaande IndyCar-seizoen.

Alvorens VeeKay weer in de #21 Bitcoin Racing Team with BitNile Chevrolet stapt, mag hij voor de derde keer in zijn loopbaan afreizen naar de monumentale speedway van Daytona. De talentvolle twintiger is door het zeer competitieve TDS Racing, dat in voorbije jaren de inschrijving van Racing Team Nederland onder handen nam en dus bekend is met de racecraft van VeeKay, uitgenodigd om deel te nemen aan de 24 uur van Daytona.

TDS Racing is een vermaard team in de endurancewereld. De Franse renstal van Jacques Morello en Xavier Combet is meervoudig kampioen in de European Le Mans Series en heeft zich voor 2023 gefocust op een verblijf in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap. Dat doet de Franse equipe met twee bolides, waarvan eentje wordt bestuurd door onder anderen Giedo van der Garde. VeeKay zal in actie komen met de #11 TDS Racing-bolide. Zijn teamgenoten zijn Peugeot-fabriekscoureur Mikkel Jensen, de jonge Scott Huffaker en de rappe Pro/Am Steven Thomas.

Het TDS-kwartet VeeKay, Jensen, Huffaker en Thomas is uiteraard van zins om de 24 uur van Daytona in de LMP2-klasse te winnen, maar de concurrentie is eveneens strijdlustig. Zo treden onder meer VeeKays IndyCar-collega’s Josef Newgarden en Scott McLaughlin aan namens één van de rivaliserende teams. Van de LMP2-klasse wordt verwacht dat er minstens tien teams rondrijden die om de eindoverwinning kunnen strijden.

Voor VeeKay is het officieel de derde deelname aan de 24 uur van Daytona, maar officieus de tweede. In 2021 mocht de toen net tot Rookie of The Year gekroonde IndyCar-coureur aansluiten bij het team van DragonSpeed, maar kwam hij door een crash van één van zijn collega’s niet aan het rijden toe. In de editie van 2022 deelde VeeKay de wagen van Racing Team Nederland met Van der Garde, Frits van Eerd en Dylan Murry. Het viertal eindigde na een late inhaalslag mede dankzij VeeKay, die enkele gewaagde inhaalmanoeuvres deed slagen, op een prachtige tweede plek in de LMP2-klasse.

“Ik heb ontzettend veel zin om weer op Daytona te racen”, laat een uitgelaten VeeKay vanuit de Verenigde Staten optekenen. “De tweede plaats van begin dit jaar, met Racing Team Nederland, is een geweldige ervaring. Dankzij die wedstrijd heb ik een blijvende liefde voor de enduranceracerij ontwikkeld. Toen TDS Racing mij opbelde met de vraag of ik voor hen wilde racen tijdens de aanstaande 24 uur van Daytona, heb ik niet lang na hoeven denken.”

Ondanks dat VeeKay beseft dat de LMP2-concurrentie op Daytona moordend is, reist hij met een doel naar het circuit in Florida. “Met Racing Team Nederland werd ik tweede, dus nu wil ik de wedstrijd heel graag winnen. Mikkel, Scott en Steven hebben ongetwijfeld hetzelfde doel. In de persoon van Mikkel hebben wij een platinumrijder, Scott is een ijzersterke zilver en Steven behoort tot de beste bronzen coureurs. Met deze combinatie mogen wij nergens anders naar streven dan de winst.”

Het weerzien met TDS Racing doet VeeKay goed. “Als coureur van Racing Team Nederland heb ik ervaren hoe professioneel het er bij TDS Racing aan toe gaat. Jacques en Xavier weten precies wat ze willen en hebben bovendien ontzettend veel ervaring in de enduranceracerij. TDS Racing is een team dat enkel voor het hoogst haalbare gaat en dat past bij mijn eigen doelstellingen.”

“We zijn verheugd om weer met Rinus te mogen werken voor deze aanstaande editie van de 24 uren van Daytona”, laat Xavier Combet, teammanager en aandeelhouder van TDS Racing, optekenen. “Wat ik in het bijzonder waardeer aan Rinus, is zijn professionaliteit en zijn winnaarsmentaliteit. We zijn ervan overtuigd dat Rinus een aanwinst is voor de #11-bolide en dat hij, samen met Steven, Scott en Mikkel, een gerede kans heeft om de wedstrijd te winnen.”

De 24-uursrace op de Daytona International Speedway wordt op zaterdag 28 januari 2023 gestart. De wedstrijd begint rond 19.40 uur Nederlandse tijd en is te volgen via het Racing-kanaal van Ziggo Sport. Voorafgaand aan het weekend van de 24-uursrace worden er verschillende trainingen georganiseerd, alsmede de Roar Before The 24. Dit voorbereidingsevenement staat gepland voor het weekend van 20 tot en met 22 januari 2023.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS