Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout kan eindelijk weer eens naar rechts sturen: "Het podium komt steeds dichterbij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 september 2020 11:08 • Print artikel

Na in vijf achtereenvolgende races enkel linksaf te hebben gestuurd, mag Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout komend weekend ook weer eens zijn stuur van zijn Indy-bolide naar rechts draaien. De leider in het rookiekampioenschap van de NTT IndyCar Series bereidt zich voor op een dubbele ontmoeting met het glooiende asfaltlint van de Mid-Ohio Sports Car Course in Lexington, Ohio.

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout Ed Carpenter Racing NTT IndyCar Series

Het was een bewogen, leerzame en uiteindelijk gedenkwaardige augustusmaand voor Rinus VeeKay uit Hoofddorp. De jonge Nederlandse coureur van Ed Carpenter Racing deed de INDYCAR-wereld versteld staan met een prachtige vierde startplaats voor de legendarische Indianapolis 500, om een week later te stunten met twee fenomenale inhaalraces. Op de korte oval van Gateway behaalde VeeKay middels een vierde plaats zijn beste resultaat uit de nog korte IndyCar-loopbaan.

Komend weekend staan er, net als het geval was op de Iowa Speedway en op Gateway, twee wedstrijden op het programma. Plaats van handeling is de Mid-Ohio Sports Car Course, een circuit waarop VeeKay al de nodige ronden heeft gereden. Wat heet: in zes optredens in de Road To Indy-opleidingsladder beklom VeeKay liefst zesmaal het erepodium. Tot twee keer toe won de Hoofddorper een wedstrijd op de baan in Ohio.

“Ik ben blij dat we eindelijk op Mid-Ohio gaan rijden”, zegt VeeKay voorafgaand aan het raceweekend, dat op zaterdag van start zal gaan. “We hebben eventjes geduld moeten hebben”, verwijst de jongeling naar de kalenderverschuivingen die nodig waren wegens coronaproblematiek.”

“Vorig jaar heb ik op dit circuit een allesbepalende test afgewerkt voor Ed Carpenter Racing, eentje waarmee ik mijn huidige zitje heb verdiend. Bovendien stond ik hier in het verleden altijd op het podium. Mid-Ohio en ik hebben dus een goede relatie”, grapt de Nederlander. “Wat meewerkt is dat we het momentum van goede resultaten te pakken hebben. Het is belangrijk om dat gevoel vast te houden.”

Zonder het aeroscreen kon het op Mid-Ohio al behoorlijk warm worden, zodoende verwacht VeeKay voor de twee edities van 2020 een fysieke uitputtingsslag. “Maar daar maak ik me persoonlijk niet druk om. Ik moet fit zijn, want er staan twee achtereenvolgende wedstrijden op een zwaar circuit op het programma. Samen met mijn trainer Raun Grobben werk ik er dagelijks aan om zo fit mogelijk aan de start te verschijnen.”

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout Ed Carpenter Racing NTT IndyCar Series

VeeKay zette op Gateway belangrijke stappen wat betreft het rookiekampioenschap, wat hij dankzij de zesde en de vierde plaats op dat circuit inmiddels weer leidt. Met nog vijf races voor de boeg kan de Nederlander het klassement op zijn naam schrijven, maar te vroeg juichen is uiteraard uit den boze. “Ik ga vol vertrouwen naar Lexington en weet dat het team hier in het verleden succesvol was. Bovendien is iedereen die aan de #21 SONAX Chevrolet werkt bijzonder gemotiveerd na de topresultaten van de afgelopen weken. Maar: we hebben gezien dat in één weekend alles kan veranderen. Je weet nooit wat er kan gebeuren en moet op alles voorbereid zijn.”

Op Gateway kwam VeeKay nipt tekort om zijn eerste podiumplaats te scoren. “Het podium komt steeds dichterbij”, glimlacht de man die over twee dagen zijn tienerjaren achter zich laat. “Het zou mooi zijn als het me dit jaar nog een keer lukt om bij de beste drie te eindigen. Je hebt immers maar één rookieseizoen en een podiumplaats in je debuutjaar staat toch mooi op de erelijst”, besluit VeeKay, die vrijdag zijn twintigste verjaardag viert, strijdlustig.

Zaterdagavond om 22.30 uur Nederlandse tijd start de eerste wedstrijd van de Honda Indy 200 at the Mid-Ohio Sports Car Course. Een dag later, om 19.00 uur Nederlandse tijd, mag VeeKay samen met zijn concurrenten aantreden voor wedstrijd nummer twee. De Indy Car-races zijn op televisie te volgen via Ziggo Sport Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS