Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout heeft de smaak te pakken; snelste op collectieve testdag: "Prima afsluiter van onvergetelijk jaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2020 09:55 • Print artikel

Indy Rookie-kampioen Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout is zijn voorbereiding op het NTT IndyCar Series-seizoen 2021 op de best denkbare manier begonnen. De 20-jarige coureur van Ed Carpenter Racing liet gedurende de collectieve testdag op het Barber Motorsports Park de snelste tijd noteren. Dankzij een 1.05.6148 ging VeeKay ruim een tiende van een seconde sneller in het rond dan concurrent Colton Herta, Pato O’Ward completeerde een top drie met enkel jonge twintigers. De bedrijvige VeeKay werkte 65 ronden af op het Barber Motorsports Park, een circuit waar op initiatief van VeeKays teambaas Ed Carpenter een gezamenlijke testdag werd georganiseerd.

Indy Rookie-kampioen Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout

De rondetijd die VeeKay liet noteren was een stuk rapper dan de poletijden van voorgaande seizoenen, dit mede dankzij een nieuwe asfaltlaag op het circuit in Birmingham, Alabama. “We hebben een sterke testdag afgewerkt op het Barber Motorsports Park”, liet VeeKay in een eerste reactie vanaf het circuit weten. “Dat we bovenaan staan in de tijdenlijst is leuk, maar natuurlijk nog niet zaligmakend. Het is en blijft natuurlijk een testdag. Toch sta je liever bovenaan, dan onderdaan”, klinkt de Nederlander nuchter.

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout

De Hoofddorper had al een tijdje niet meer gereden op het Barber Motorsports Park – wat heet, tijdens de laatste keer dat VeeKay met een racewagen over het circuit in Alabama scheurde, was hij nog maar zeventien jaar oud. Begin 2018 vertoonde de ECR-coureur zijn kunsten op de permanente baan, destijds nog in een Indy Pro 2000-bolide.
“Het Barber Motorsports Park is een typisch Amerikaans circuit, bochtig en snel. Ik vind dat prachtig. In vergelijk met tweeënhalf jaar geleden is er het één en ander gewijzigd – de nieuwe asfaltlaag zorgde ervoor dat we een stukje sneller kunnen, dan gebruikelijk het geval was. We gingen harder dan het baanrecord, en niet zo’n klein beetje ook”, grinnikt VeeKay.

Ed Carpenter Racing en de crew van de #21 SONAX-bolide focusten zich tijdens de seizoensafsluitende testdag mede op het uitvoeren van de pitstops. Gedurende het coronaseizoen 2020 verliepen de onderhoudsbeurten in de pitstraat namelijk niet altijd even soepel. "In de pitstraat kunnen we nog wat tijd winnen en daarom hebben we dat onderdeel nog eens onder de loep gelegd. Ik ben tevreden met het resultaat wat we op dat vlak hebben geboekt en heb vertrouwen voor het komende IndyCar-seizoen. Deze test op het Barber Motorsports Park was vanuit elk perspectief een prima afsluiter van een onvergetelijk jaar!”, besluit VeeKay.

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout

Rinus VeeKay keert komende week voor een kortstondig verblijf terug naar Nederland, na ruim vijf maanden in de Verenigde Staten te hebben vertoefd. Na de jaarwisseling wordt er weer gereden met wagens van de NTT IndyCar Series – vooraleer het raceseizoen van start gaat, in het eerste weekend van maart, staan er nog een aantal testdagen op het programma.

De Honda Indy Grand Prix of Alabama Presented by AmFirst op het Barber Motorsports Park is de tweede race van het NTT IndyCar Series-seizoen 2021, op zondag 11 april wordt de wedstrijd aldaar afgewerkt.

Rinus van Kalmthout houdt woord! Hij droomde van het Rookie-kampioneschap in zijn eerste jaar:

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS