Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout blijft stunten in de Indy Car: “Dat was een gekkenhuis”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 juni 2021 08:24 • Print artikel

Voor de tweede keer dit seizoen heeft Rinus 'VeeKay' van Kalmthout een wedstrijd in de NTT INDYCAR Series afgesloten met een podiumfinish. De 20-jarige Nederlander stuntte in Detroit met de tweede plaats.

Rinus van Kalmthout


Na de drukke meimaand, waarin wedstrijden op de Indianapolis Motor Speedway centraal stonden en VeeKay zijn eerste overwinning in de NTT IndyCar Series boekte, werd er een korte pauze ingelast om op adem te komen. Gedurende het tweede weekend van juni vormt The Raceway at Belle Isle Park het strijdtoneel van de hervatting van het IndyCar-seizoen. Race zeven en acht vinden plaats op het stratencircuit in Detroit, Michigan.

Tijdens de kwalificatie voor het eerste bedrijf, de Chevrolet Detroit Grand Prix Race 1, noteerde VeeKay de twaalfde tijd. De #21 SONAX Chevrolet mocht de eerste wedstrijd in Detroit zodoende aanvangen vanuit de buitenzijde van de zesde startrij. VeeKay en diens team, Ed Carpenter Racing, opteerden vanwege de uit trainingsronden vergaarde informatie voor een driestopstrategie. Zodoende bezocht VeeKay al na drie van de zeventig raceronden de pitstraat voor zijn eerste onderhoudsbeurt. Gepoogd werd om via een undercut een weg naar voren te banen.

Kort na VeeKays tweede pitstop werd de wedstrijd opgeschrikt door een zwaar ongeval van Felix Rosenqvist. De Zweedse coureur crashte dusdanig hard dat de wedstrijd voor meer dan een uur werd stilgelegd. Reparatiewerkzaamheden aan de baanomheining bleken noodzakelijk. Rosenqvist werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar was bij kennis en maakt het naar omstandigheden goed.

Door de code-rood werden tactische beslissingen teniet gedaan – VeeKay bleek één van de spekkopers, doordat hij kort voor de zware crash van Rosenqvist juist was gestopt voor banden en brandstof. De Nederlander vond zichzelf na een reshuffle terug op de vijfde plaats, en dankzij twee inhaalmanoeuvres lag VeeKay zelfs op podiumkoers. Een van de achterblijvers leek een vitale rol te gaan spelen in de strijd om plaats drie, welke VeeKay uitvocht met Takuma Sato. De Japanse coureur kon langszij komen doordat achterblijver Kellett zich met de actie bemoeide. VeeKay zakte zodoende naar plaats vier.

De Rookie of The Year van het seizoen 2020 kreeg echter een herkansing dankzij een tweede rodevlagsituatie, welke werd afgekondigd na een crash van Romain Grosjean. De magnitude van dit ongeval was minder zwaar dan die van Rosenqvists incident - de wedstrijdleiding kondigde enkel een code rood af, zodat er niet gedurende een neutralisatie werd gefinisht.

Bij het hervatten van de actie greep VeeKay tegenstander Sato direct bij het nekvel, om tegelijkertijd te profiteren van het wegvallen van leider Will Power. Zodoende finishte de Nederlander de race op een prachtige tweede plek.

De eerste wedstrijd op The Raceway at Belle Isle Park werd gewonnen door Marcus Ericsson. Zodoende zijn de eerste zeven races van het NTT INDYCAR Series seizoen 2021 gewonnen door zeven verschillende coureurs.

“Dat was een gekkenhuis”, spreekt VeeKay vanuit Detroit. “Ik ben ontzettend blij met dit resultaat, dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht na de kwalificatie. De auto was vandaag echt top, net zoals de Chevrolet-motor, trouwens. Ik kreeg alle mogelijkheden om naar voren te rijden en heb daar gebruik van gemaakt. Vooral de laatste inhaalactie stemt mij bijzonder tevreden, toen ik Sato na de tweede herstart pakte!”

VeeKay had naar eigen zeggen iets zuiniger op banden en brandstof kunnen zijn, maar wijst op het feit dat hij nog nooit op The Raceway at Belle Isle Park reed. “Ik had nog geen ervaring met het racen op dit circuit, in de Road To Indy kwamen we hier immers niet. Ik heb iets teveel van de banden gevraagd in het begin van de laatste stint, maar desalniettemin heb ik in deze wedstrijd een tweede plaats uit het vuur gesleept.”

“Je weet dat er in Detroit veel kan gebeuren, en meestal gebeurt dat ook. Te allen tijde moet je klaarstaan om te maximaliseren en dat is precies wat wij vandaag hebben gedaan. Zondag kan het precies nog één plekje beter en dat is dan ook mijn doel. Ik realiseer me dat het wederom een slijtageslag zal worden, maar ik zal er alles aan doen om ook in die fontein te staan!”, besluit VeeKay strijdvaardig.

Op zondag wordt de actie in Detroit vervolgd. In de ochtenduren wordt er gekwalificeerd voor de Chevrolet Grand Prix Race 2 op The Raceway at Belle Isle Park. De start van het tweede bedrijf vindt plaats om 12.40 uur lokale tijd, het is dan 18.40 uur in Nederland.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS