Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus van Kalmthout achterstevoren getikt: "Gedrag van de wagen was onverklaarbaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 augustus 2021 06:02

De Big Machine Spiked Coolers Grand Prix op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway heeft voor Rinus 'VeeKay' van Kalmthout niet het gewenste resultaat opgeleverd. De 20-jarige Nederlander finishte na een lastige wedstrijd in de achterhoede.

Rinus van Kalmthout

Waar VeeKay drie maanden geleden de GMR Grand Prix op zijn naam schreef, de eerste van twee wedstrijden op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway, daar kon de coureur van het team Ed Carpenter Racing tijdens de augustuseditie van dit evenement niet met de koplopers wedijveren. Na een lastige kwalificatiesessie, welke op vrijdagavond (lokale tijd) werd gehouden, moest VeeKay genoegen nemen met een negende startplaats. In een veld met 28 deelnemers zeker geen slechte uitgangspositie, doch had VeeKay gezien eerder behaalde resultaten in Indianapolis gehoopt op een stek bij de top zes. Op de harde compound Firestone-banden had VeeKay bovendien absolute toptijden afgeleverd, welke niet voor herhaling vatbaar bleken op zachter rubber.

VeeKay, die in zijn #21 SONAX Chevrolet vertrok op de harde compound Firestone-band, had in de openingsfase van de 85 ronden tellende Big Machine Spiked Coolers Grand Prix moeite om zich te handhaven in de top tien. De wagen bleek lastig bestuurbaar en liet zich meer dan gebruikelijk beïnvloeden door rijwind van de tegenstanders. Na dertien ronden besloot het team VeeKay binnen te halen voor zijn eerste van drie pitstops, waarbij de harde compound werd geruild tegen een set van de zachte band.

Met de zogenoemde ‘reds’ gemonteerd kon VeeKay het gevecht aangaan. De jongeling, die vorig jaar de Rookie of The Year-titel binnensleepte, gaf een aantal concurrenten het nakijken middels gedurfde inhaalmanoeuvres, iets wat zo langzamerhand zijn handelsmerk in de NTT IndyCar Series is geworden.

Knokkend in het middenveld ging het kort voor het einde helaas mis voor VeeKay. De in Fort Lauderdale, Florida, woonachtige coureur werd achterstevoren getikt door een tegenstander en verloor zodoende kostbare posities. De Nederlander besloot het tweede treffen op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway zodoende op een vierentwintigste plaats. De wedstrijd werd gewonnen door Will Power (Team Penske).

In de stand om het NTT INDYCAR Series-kampioenschap heeft VeeKay een plaats in moeten leveren ten opzichte van winnaar Power. Na twaalf wedstrijden, waarvan VeeKay er elf reed, bezet de ECR-coureur de tiende plaats in het tussenklassement. VeeKay heeft reeds 269 punten verzameld.

“Vandaag hadden we helemaal geen pace. Na de training op vrijdagmiddag stortte ons tempo als een kaartenhuis ineen en we staan voorlopig voor een raadsel”, spreekt een eerlijke VeeKay vanuit de Verenigde Staten. “In de training en tijdens het eerste gedeelte van de kwalificatie ging het goed, nadien niet meer. Vanaf het tweede kwalificatiesegment heb ik geworsteld met onderstuur. Dat was het geval in de warm-up en ook in de race.”

“Mijn achterbanden gingen in rook op. Ondanks dat ik zeer zorgvuldig met het gaspedaal én het rempedaal omging, had ik te kampen met behoorlijke slijtage. Niemand bij Ed Carpenter Racing is hier schuldig aan, daarvan ben ik zeker. ECR is een fantastisch team dat niet zomaar de plank misslaat wat betreft afstellingen. Ik heb het vermoeden dat er iets beschadigd is geraakt tussen de sessies door, want het gedrag van de wagen was onverklaarbaar.”

“Desalniettemin ben ik tevreden met mijn eigen handelen”, zegt de Nederlander. “Ik heb alles gedaan wat binnen de mogelijkheden lag. Die mogelijkheden waren helaas beperkt. Komend weekend racen we op Gateway, daar waar we vorig jaar een doubleheader afwerkten. Ik finishte tijdens die twee races tweemaal in de top tien – een keer als vierde en een keer als zesde. Het circuit ligt mij. Ik ga ervan uit dat de knappe koppen van mijn team het probleem weten te vinden, waardoor we komend weekend weer om de ereplaatsen kunnen strijden. Ik kan in ieder geval niet wachten!”

Het seizoen van de NTT INDYCAR Series wordt vervolgd op de World Wide Technology Raceway in Madison, Illinois. In de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 augustus wordt de Bommarito Automotive Group 500 verreden. De start vindt rond 2.40 uur Nederlandse tijd plaats.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS