Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout met meer dan 372 kilometer per uur bij de 'fast nine'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 mei 2021 01:01 • Print artikel

Voor de tweede keer in twee deelnames heeft Rinus 'VeeKay' van Kalmthout zich bij de snelste negen van de Indianapolis 500-kwalificatie geschaard. De 20-jarige Nederlander noteerde een keurige vijfde tijd.

Rinus van Kalmthout Bitcoin

In aanloop naar de kwalificatie voor de 105th Running of the Indianapolis 500 Presented by Gainbridge leek het team Ed Carpenter Racing, waarvoor VeeKay uitkomt, goede papieren te hebben. Teambaas Ed Carpenter scoorde immers al driemaal de poleposition voor de Indianapolis 500 en Rinus VeeKay excelleerde vorig jaar tijdens zijn eerste deelname met een vierde startplaats.

De Chevrolet-motoren waarover ECR beschikt bleken gedurende de testdagen echter niet opgewassen tegen het geweld van de Honda’s, een trend die tijdens de kwalificatie werd voortgezet. Ondanks het tekort aan vermogen plaatsen zowel VeeKay als diens teamgenoot en –baas Carpenter zich knap voor de Fast Nine, de sessie waarin de snelste negen rijders om de poleposition strijden. VeeKay en Carpenter bleken de enige door Chevrolet aangedreven coureurs die een topnegenklassering boekten.

Veekay

VeeKay, die vorige week zaterdag zijn eerste NTT INDYCAR Series-zege boekte, had twee runs nodig om tot de vijfde plaats te komen. Tijdens diens eerste run noteerde de Nederlander een gemiddelde van 230,841 mijlen per uur, wat overeenkomt met een snelheid van 371,503 kilometer per uur. Deze snelheid, een over vier ronden gemeten gemiddelde, bracht VeeKay tot de twaalfde plaats. Kort nadat elk van de 35 rijders die zich proberen te kwalificeren – er zijn 33 startplaatsen, dus er vallen twee rijders af – was de bestuurder van de #21 Bitcoin Chevrolet rap voor een tweede run op de baan te vinden.

In run twee verbeterde VeeKay zijn positie, door een gemiddelde van 231,483 mijlen per uur te rijden – een snelheid van 372,536 kilometer per uur. Plaats twaalf werd omgezet in een vijfde stek, en daarmee schaarde VeeKay in de zo belangrijke top negen. Na de eerste kwalificatiedag op de Indianapolis Motor Speedway wordt er namelijk een schifting gemaakt, waarbij de snelste negen doorgaan naar een shoot-out welke zondagmiddag (lokale tijd) wordt gehouden. De rijders die plaatsen tien tot en met dertig bezetten, hebben zich automatisch op die positie gekwalificeerd voor de race van volgende week zondag en hoeven niet weer in actie te komen. Dankzij zijn verbetering mag VeeKay dus nog een extra run maken op de legendarische Brickyard.

“Ik ben zeer tevreden, het ging heel goed tijdens deze kwalificatiesessie”, laat VeeKay naderhand vanuit de Verenigde Staten weten. “Uiteindelijk maakt het niet uit of je vandaag als eerste of negende eindigt, als je maar bij de beste negen staat. En dat is, voor het tweede achtereenvolgende jaar, gelukt.”

“Na mijn eerste run heb ik even met Ed Carpenter gesproken. Hij reed direct een tijd die goed bleek voor de Fast Nine, ik stond in eerste instantie twaalfde. Ed bleek wat te hebben gedaan met de versnellingen – wát-ie heeft gedaan ga ik natuurlijk niet zeggen, maar het werkte ook voor mij.”

“Het gevoel is ontzettend goed. Elke kwalificatierun die we tot nu toe hebben gedaan – we hebben er natuurlijk ook al een paar geoefend tijdens de trainingsdagen – verliep naar wens. De balans in de #21 Bitcoin Chevrolet is goed en ik zie dat Chevrolet ten opzichte van de afgelopen dagen ook wat vooruitgang heeft geboekt. Vorig jaar plaatste ik me op dag één van de Indy 500-kwalificatie op de zesde stek, om uiteindelijk in de Fast Nine vierde te worden. Als ik dit jaar van zaterdag op zondag wederom twee plaatsen win, dan sta ik op de voorste rij. Dat is een mooi streven!”, besluit VeeKay strijdlustig.

Naast VeeKay en Carpenter zullen Scott Dixon, Colton Herta, Tony Kanaan, Helio Castroneves, Alex Palou, Ryan Hunter-Reay en Marcus Ericsson actief zijn tijdens de Fast Nine-sessie.

De Fast Nine-kwalificatiesessie wordt zondagavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd) in gang gezet. In omgekeerde volgorde komt de top negen de baan op – daardoor is VeeKay als vijfde aan zet.

Op zondag 30 mei aanstaande wordt de 105th Running of the Indianapolis 500 Presented by Gainbridge verreden. Maar eerst is zondag 23 mei de Fast Nine.


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS