Autosport NL • Autosport NL Diversen

Rik Koen laat zich meteen gelden in Ford Fiesta Sprint Cup: eerste in de klasse en P2 algemeen!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 augustus 2020 13:30 • Print artikel

ZANDVOORT – Als rookie was hij vorig jaar al indrukwekkend succesvol in de Ford Fiesta Sprint Cup, afgelopen weekeinde liet Rik Koen zien dat hij dit seizoen één van de absolute smaakmakers is. De zestienjarige Arnhemmer won zondag op het circuit van Zandvoort de Junior-klasse en werd tweede overall. Daar was hij logischerwijs uitermate tevreden mee. Zeker omdat de protegé van Cor Euser één van de jongste coureurs is in het zeer competitieve deelnemersveld.

Rik Koen Ford Fiesta Sprint Cup

“Het is echt een topweekend geweest”, zei Rik zondag met een lach. “Dit is lekker beginnen, hoor.” In de eerste race was hij tweede in zijn klasse geworden en vierde overall. Tijdens de tweede race had hij in zijn klasse gewonnen en werd hij tweede overall. Bovendien had hij zich tijdens de kwalificatie naar de poleposition in zijn klasse getraind, goed voor een extra punt voor het kampioenschap.

De race, die tegelijkertijd met de Belgische Fiesta Cup wordt gehouden, moest hij op de zevende plek starten. De eerste meters gingen vervolgens niet helemaal zoals hij had gehoopt. “Een Belg kwam me voorbij. Dat was jammer natuurlijk. Maar even later won ik mijn positie terug.”

Helaas raakte hij even later alsnog een paar plaatsen kwijt. “In de Hugenholtzbocht ben je de snelste als je de bovenste rij hebt, maar ik moest binnendoor en ik kon geen kant op. Daardoor verloor ik twee plekken. Ik zat vast in een groepje. Toen ik er eindelijk uit was, reed ik tijden waarbij niemand in de buurt kon komen, op één rijder na. Toen reed ik naar twee andere jongens toe en heb ik die ingehaald. Ik ben drie seconden bij ze weggereden.”

Dat was nodig ook, want Rik had drie strafseconden gekregen omdat hij bij de start met zijn voorwielen net buiten zijn vak stond. “Dat had ik niet in de gaten. En dan ben ik toch nog tweede in mijn klasse en vierde overall geworden. Dus dat was goed.”

Rik Koen Ford Fiesta Sprint Cup

In race twee ging hij nog een tandje harder. Dat hij uitkomt in een zeer competitieve klasse, bleek wel tijdens de race. “Ik was met twee rijders in gevecht. Eén van hen ging eraf bij de Audi S-bocht. Hij tikte even het muurtje aan en toen was ik er voorbij. Daarna reed ik samen met de ander weg. Zo hebben we de race uitgereden en won ik de race in mijn klasse en werd ik tweede overall.”

Zijn nieuwe kledingsponsor zal er met genoegen naar hebben gekeken. Het Helmondse kledingbedrijf Bracket steunt de snelle coureur sinds kort. Sterker nog, Rik krijgt er zelfs een eigen kledinglijn. “Ze zochten meer publiciteit en ze gunden mij dit”, legde hij uit. “Ik had hen zelf benaderd.” Binnenkort verschijnt dus racekleding van Rik Koen op de markt. “Maar ook nette polo’s, mondkapjes en petjes met mijn logo. Dat is wel gaaf. Ik kan ook aangeven wat ik mooi vind of wat niet.”

Met zijn topprestaties vormt hij dus meteen een mooi uithangbord voor het Brabantse merk. De komende races hoopt de talentvolle Gelderlander zich uiteraard opnieuw te kunnen laten gelden. Dat het kampioenschap door de coronacrisis veel later van start is gegaan dan gepland, was voor Rik geen probleem. Bij hem geen gebrek aan wedstrijdritme, namelijk. “Ik heb al zes wedstrijden gereden: de achtuursrace van Zandvoort gereden en vijf races in de PTC Racing Cup. Die rijd ik met Cor Euser. We hebben alle vijf de races tot nu toe gewonnen.”

Hij was het afgelopen weekeinde dan ook met veel zelfvertrouwen naar Zandvoort gekomen. “Ik had ook wel goede verwachtingen. De auto ligt veel beter op de weg dan vorig jaar. Maar het kan altijd beter. Ik ben in ieder geval alvast eerste in mijn klasse. En overall winnen moet ook kunnen!”

Rik Koen Ford Fiesta Sprint Cup

Rik Koen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Oosterveen Meesterschilders
Upland Parcs / Sauerland Makelaars
McDonald’s Nijmegen
Cor Euser Racing
Insight Graphics
Haegens Media
Vincolores
Koen Exclusief
DM Printmedia
Autoschade Bergen
RSZ Rensportschool Zandvoort
Schmidt Clinics
Stirlings Oil Nederland
Bracket
SK climate solutions
Logboekenonline.nl
Profile Car & Tyreservice Koos van Elk
Autoglas Team Westervoort
KNAF Academy
Ronden Banden Doetinchem
Peelen & Partners
Hup Company
Promotion Engineering
Melis Logistics
LAMAempowerz.com
Spitman accu’s
Southwest Greens Golf & Grass
Ronald McDonald Huis Nijmegen
Motron
Vitex Druten
Iga
Carelectra
autoGlas team Westervoort
PAR-T
Klomp & Gijzen
ESUNI Zonnestroom
Syts

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS