Karting • Karting Diversen

Rick van de Straat (Sodi-kart) kroont zich tot kampioen Kart4Fun en hoopt in de toekomst op autosportcarrière

Uitgegeven door Bart • 30 november 2021 17:19 • Print artikel

Berghem - Rick van de Straat heeft met grote overmacht het Kart4Fun-kampioenschap in de Senior Rotax Max op zijn naam geschreven. De 21-jarige karter uit Hengelo eindigde in de afgelopen jaren al een aantal keer op de tweede plaats van verschillende kampioenschappen, maar dit keer mocht hij dan eindelijk de hoogste trede van het podium beklimmen. Tijdens de afsluitende racedag op Circuit Park Berghem zette Van de Straat de kers op de taart door ook die winnend af te sluiten. Voor de komende jaren hoopt de rijder van Van der Pol Kartracing een grote stap op het NK van Chrono Karting te zetten en daarnaast zijn er autosportambities.

Rick van de Straat

Sinds het begin van dit seizoen pakt Van de Straat de kartsport serieuzer aan en kon hij zijn talent ten toon spreiden. Alles stond dit jaar in het teken van progressie boeken met het oog op volgend seizoen. "Ik kart inmiddels al best wat jaartjes, al vanaf 2009. Destijds reed ik in huurkarts en heb ik een oud kartje gekocht. Daarmee heb ik lang voor de lol gereden. Vervolgens heb ik een iets competitievere kart gekocht en ben ik clubraces in Eefde gaan rijden. Na een aantal jaar heb ik voor het eerst aan een grotere wedstrijd geproefd. Met een VT250 Junior heb ik in het GK4-kampioenschap meegedaan, maar samen met mijn vader deden we eigenlijk alles zelf. Zonder team en zonder groot budget. We hebben altijd voor de lol gereden, ook na de overstap naar de Rotax Max Senior."

"Dit jaar hebben we een serieuze stap gezet", legt Van de Straat uit. "We hebben een nieuwe kart gekocht, de motor is goed geregeld en we hebben ons aangesloten bij Van der Pol Kartracing. Vorig jaar deden we de motor al samen met dat team, maar nu rij ik met een Sodi Kart. Helemaal nieuw en met meer support van het team."

Voor de afsluitende racedag in Berghem kon het kampioenschap Van de Straat nauwelijks meer ontgaan. Bij de eerdere races had hij telkens de eerste plaats voor zich opgeëist. Dat belette hem er niet van om volle bak te gaan. "De kwalificatie was best tricky vanwege de omstandigheden. De baan werd steeds sneller, we twijfelden over de juiste afstelling, maar ik heb uiteindelijk wel pole kunnen pakken. De eerste twee races heb ik vanaf kop af aan gewonnen, al werd het in de tweede race nog wel even spannend. We gingen op een iets te lage bandenspanning weg en na de start werd ik ingehaald. Op het moment dat de banden eenmaal aan het werk waren, heb ik P1 teruggepakt en gecontroleerd naar de winst gereden. De derde race verliep chaotischer, omdat het net voor de start begon te regenen. Dan moet je sommige dingen gokken en dat pakte niet allemaal even goed uit. Ik maakte een klein foutje, maar kon toch tevreden zijn met de derde plaats. P1 voor de dag en kampioen. Na al die jaren net misgegrepen te hebben, geeft het een goed gevoel dat het nu wel gelukt is."

Rick van de Straat

Dit jaar heeft Van de Straat ook drie wedstrijden van het NK van Chrono Karting gereden. Dat is het grote werk en hij hoopt komend jaar een volledig seizoen te kunnen rijden. "Dit jaar hebben we gebruikt als opstapjaar. Ik heb de wedstrijden in Eindhoven, Berghem en Genk meegedaan. Het tempo was eigenlijk wel goed. Ik zat vooraan in het middenveld en soms net achter de kopgroep. Je ziet dat de meesten veel meer budget hebben. Wij moeten alles uit de banden halen, omdat we geen budget hebben om iedere week met twee nieuwe setjes banden te trainen. Dat is voor ons niet te doen. Ook is het financieel niet haalbaar om iedere week te trainen. We blijven komend jaar bij Van der Pol rijden en ik zou heel graag een volledig seizoen rijden. Het zijn veel wedstrijden en als je goed mee wilt komen, zul je ook veel moeten trainen en de motor meer dan één keer per jaar laten reviseren. Daarom zijn we op zoek naar sponsoren die ons komend jaar willen ondersteunen in het Nederlands kampioenschap."

Van de Straat hoopt op korte termijn de overstap naar de autosport te maken, maar zoekt dan wel de nodige support van het bedrijfsleven in Hengelo en omstreken. "Ik heb dit jaar een aantal weekenden als vrijwilliger bij het team van Bas Koeten Racing meegelopen. Zo heb ik ervaren hoe het is om in de MX-5 Cup en Ford Fiësta Cup te rijden. Nu ik dat vanaf de zijkant heb gezien, hoop ik dat het ooit voor mij haalbaar is om een seizoen te rijden. Dat lijkt me heel gaaf. Die Cup-klassen rijden op circuits als Zandvoort, Assen, Spa-Francorchamps en Zolder. Autosport is niet te combineren met een volledig jaar karten, dus ik hoop op korte termijn een keer te kunnen proeven aan de autosport en het liefste daarin door te groeien. Als ik dan mag dromen, ligt mijn hart bij het lange afstand racen. Meedoen aan de 24 uur van Le Mans is mijn grootste droom. Of de 24 uur van de Nürburgring of de 24 uur van Daytona. Dat soort races, sportcars, prototypes en GT's. Dat is mijn ultieme droom."

Voor het sterke seizoen 2021 wil Rick van de Straat graag zijn ouders bedanken. "Mijn vader voor het sleutelen en mijn moeder voor de support. Daarnaast zijn we ook veel dank verschuldigd aan Van der Pol Kartracing voor alle steun, een goede kart, een goede motor en de gezelligheid. Bedankt Dirk en de rest van het team!"

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS