Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Rick Bouthoorn geeft succesvolle autosportdebuut in KTM X-Bow Cup Europe fraai vervolg: opnieuw racewinst!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 september 2020 05:14 • Print artikel

SPIELBERG – Rick Bouthoorn heeft afgelopen weekeinde zijn zeer succesvolle autosportdebuut een klinkend gevolg gegeven. De pas vijftienjarige coureur uit Almere won in de KTM X-Bow Cup Europe de tweede race op de Red Bull Ring nadat hij derde was geworden in de eerste race. Met nog één ronde te gaan in het kampioenschap heeft hij alle kans de titel te pakken.

Rick Bouthoorn KTM X-Bow Cup Europe

Eigenlijk had Rick zelfs beide races gewonnen op het Oostenrijkse circuit. Want ook in race één was hij als eerste voorbij de finishvlag gedenderd. Maar na afloop kreeg hij helaas een tijdstraf van vijf seconden wegens overschrijding van de track limits. “Dat was wel even balen. Daarom voelde de overwinning in de tweede race zo goed”, zei hij. “Door de strijd op de baan, maar ook omdat mijn overwinning van de dag ervoor was afgepakt. Het voelde als een revanche.”

Rick was het hele weekeinde overtuigend de snelste geweest. “Ik heb laten zien dat ik goed kan racen, denk ik. Het was wel een moeilijker weekend dan het eerste. In de tweede race stond ik af en toe onder druk en het bandenmanagement was lastiger. Maar elke rijder kon ik afweren. Ik heb de hele race kunnen controleren.”

Met de winst in race twee had hij zijn weekeinde op de ultieme manier afgesloten. Een weekeinde, dat overigens wat moeizaam begon. “De trainingen waren een beetje verspild omdat ik last had van remproblemen. Daardoor ging ik blind de eerste kwalificatie in.” Daarin bleek hij tot zijn opluchting snel genoeg te zijn. “We stonden 92 duizendsten achter de pole.”

In het begin van de eerste race, die hij vanaf P2 mocht beginnen, was het in de eerste ronde even spannend. “Ik ging samen met een andere rijder in bocht vier naar de remzone toe. Ik dwong hem een beetje naar de binnenkant, zodat hij op het vuil terechtkwam. Hij blokkeerde, miste daarna de apex en ging rechtdoor. Toen had ik ruimte om even rustig te ademen. Daarna heb ik de hele race de koppositie vastgehouden.”

Wel kreeg Rick in de slotfase te maken met een iets te hoge bandenspanning. “De auto begon iets te glijden en ik gleed een keer over de track limits heen.” Het kwam hem dus op een tijdstraf van vijf seconden te staan. Tot zijn verbazing overigens. “Het was wel gemeld dat er track limits waren maar niet dat ze zo streng waren.”

Voorafgaand aan de tweede race had Rick zich als derde gekwalificeerd en dus startte hij de tweede race vanaf de derde plaats. Al bij de start pakte hij P2 en in bocht drie claimde hij zelfs de koppositie. Rick: “In het begin van de race kon ik een gaatje houden. Later kwam de rijder achter me langzaam dichterbij. Op een gegeven moment zat hij vlak achter me en probeerde hij een aanval te doen. Daarna probeerde hij dat in bijna elke bocht, maar ik hield mijn plek en heb uiteindelijk gewonnen.”

Zijn klinkende resultaten in Oostenrijk waren vanzelfsprekend opnieuw een goede stap in de richting van zijn ultieme doel: als professioneel endurance-racer deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. Daarbij krijgt hij de hulp van Comeback sports, een sportmartketingbureau uit Hoorn dat hem helpt zijn carrièrepad zo goed mogelijk uit te stippelen met behulp van de juiste partners en sponsors. “Middels deze samenwerking heeft Rick zijn autosportcarrière meteen professioneel aangepakt”, zegt zijn manager Floor Schouten van Comeback sports. “We werken aan het realiseren van zijn droom: endurance-racerij. Daarom zijn we bezig partnerships en sponsorships op te bouwen om een stap hogerop te kunnen in zijn carrière richting de toekomst.”

Rick Bouthoorn

Wat dat laatste betreft: die ziet er goed uit. Rick staat nu tweede in kampioenschap met drie punten achterstand op de leider. De volgende race - de slotronde van de titelstrijd - wordt ook op de Red Bull Ring gehouden. Die staat gepland voor 9 en 10 oktober. Rick heeft dus nog alle kans om kampioen te worden. “Het wordt veel studeren op wat we de afgelopen weken hebben gehad en kijken wat we kunnen verbeteren. Vooral het bandenmanagement kan beter. En in de simulator ga ik oefenen op de track limits. Ik heb veel zelfvertrouwen en ik reken op de goede afloop!”

OVER DE KTM X-BOW CUP EUROPE

De KTM X-Bow Cup Europe is een echte topklasse als je vanuit het karten de autosport in wil en internationaal wil doorbreken. De klasse biedt een mooie opstapmogelijkheid naar de GT4- en GT3-klassen.

• Een echt betaalbare raceklasse.
• Inclusief verzekering.
• Gewicht KTM X-Bow: 790 kg
• 2.0 TFSI 4-cilinder turbo Audi-motpr met 300 pk
• 5 raceweekeindes op de mooiste circuits in Midden-Europa (door corona dit jaar helaas maar 3)
• Gelijke auto’s, door middel van loting: aan het begin van elk raceweekend heeft iedereen gelijke kansen. De auto’s staan allemaal hetzelfde afgesteld.
Op 7 en 8 oktober zijn er testdagen op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Je kunt daar toekijken of zelfs meerijden en net zo enthousiast worden al Rick na zijn testweekend in Zuid-Spanje, begin dit jaar.

Wie net als Rick zijn droom wil verwezenlijken en op grote circuits het podium wil beklimmen na een eerlijke strijd, kan contact opnemen met Patrick Bouthoorn: p.bouthoorn@planet.nl of 06-55192346.

Rick Bouthoorn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Comeback sports
Blokes, the Ultimate IT Guys
HRX Bespoke Motorsport Racewear
Lek Import Cars
Inuteq Coolvests
Goldbox Fitness Almere

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS