Formule 1

Richard Verschoor schittert: "Dit is echt geweldig! Het is altijd al een droom geweest"

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 21 juli 2021 09:02 • Print artikel

TeamNL-talent Richard Verschoor heeft op het circuit van Silverstone op indrukwekkende wijze zijn eerste zege behaald in het FIA Formule 2 kampioenschap. De 20-jarige MP Motorsport-piloot had in de kwalificatie met een derde plaats zijn snelheid al laten zien en wist vervolgens de tweede sprintrace op overtuigende wijze winnend af te sluiten. “Dit is een droom die uitkomt, het winnen van een Formule 2-race”, aldus de dit jaar in het FIA Formule 2 kampioenschap debuterende Verschoor. In de featurerace wist Verschoor vervolgens vanaf een derde startplaats een vierde positie uit het vuur te slepen, nadat de Nederlander in de eerste sprintrace als tiende was gefinisht.

Richard Verschoor schittert op Silverstone met eerste zege in FIA Formule 2

Na zijn ijzersterke Formule 2-debuut in Bahrein, waar Richard Verschoor zich met een vierde en vijfde plaats meteen in de kijker wist te rijden, waren de wedstrijden op de stratencircuits van Monaco en Bakoe voor het 20-jarige TeamNL-talent minder voortvarend verlopen. Met Silverstone keerde het FIA Formule 2 kampioenschap voor ronde vier terug naar een ‘gewoon’ circuit en meteen was duidelijk dat Verschoor zich daar uitstekend thuis voelde en zijn team MP Motorsport de afstelling voor dit snelle circuit met zijn vele fraaie bochtencombinaties goed op orde had. Na een vierde plaats in de vrije training, zette het TeamNL-talent in de kwalificatie de derde tijd op de klokken, zijn beste kwalificatieresultaat van dit seizoen.

Door de omgekeerde top tien als startvolgorde voor de eerste sprintrace moest Verschoor daarin vanaf de achtste startplaats vertrekken. Na een mindere start en een pitstop voor nieuwe banden viel de MP Motorsport-piloot in de door diverse safetycarperiodes onderbroken wedstrijd terug naar plek veertien, om in de laatste paar ronden snel plaatsen goed te maken en op te klimmen naar de tiende positie. Dit betekende dat Verschoor in race twee door de omgekeerde top tien vanaf poleposition mocht vertrekken.

Hoe belangrijk een goede startpositie is, bleek ook nu weer. Verschoor nam bij de start de leiding en wist ook bij twee herstarts na safetycarsituaties de koppositie vast te houden om uiteindelijk op dominantie wijze de overwinning voor zich op te eisen. Daarmee scoorde Verschoor in pas zijn vierde Formule 2-weekend al een prachtige zege. “Dit is echt geweldig. Het is altijd al een droom geweest om een race in de Formule 2 te winnen. Ik ben hier erg blij mee. Het team heeft fantastisch werk geleverd”, blikte Verschoor tijdens de persconferentie op zijn eerste zege terug. En hoewel het er wellicht als een redelijk makkelijke overwinning uitzag, was de werkelijkheid toch iets anders. “Mijn remmen aan de achterkant waren koud, maar die aan de voorkant juist behoorlijk warm. Ik had moeite om de balans te vinden. Maar we konden het gat toch managen en dat we zo sterk waren in sector twee was cruciaal om de zege veilig te kunnen stellen." Daarnaast was ook de start uiterst belangrijk. “In de eerste race was mijn start niet goed, dus dat was eigenlijk mijn grootste zorg bij de tweede wedstrijd. Maar ik ben blij dat we dat probleem hebben kunnen verhelpen en dat het een stuk beter ging”, keek een tevreden Verschoor op zijn fraaie zege terug. De overwinning van Verschoor betekende tevens de eerste Formule 2-zege van dit seizoen voor het Nederlandse MP Motorsport.

In de op zondag verreden featurerace startte Verschoor vanaf zijn in de kwalificatie verdiende derde positie. Bij de start verloor de MP Motorsport-coureur één positie en ook bij de verplichte pitstop moest de Nederlander wat seconden prijsgeven. In de slotfase wist Verschoor het gat naar de derde positie echter toch weer dicht te rijden. Tot een aanval kwam het niet meer waardoor Verschoor met een vierde plaats net buiten het podium viel. Deze positie was echter wel weer goed voor de nodige punten in het kampioenschap en een evenaring van zijn (tot zijn winst op zaterdag) beste score van het seizoen bij de openingsronde in Bahrein.

De tweede Nederlander in het Formule 2-veld, Bent Viscaal, die uitkomt voor het Italiaanse team Trident, kende op Silverstone een lastig weekend. De 21-jarige Nederlander bleef in de kwalificatie steken op plek zeventien en sloot de eerste sprintrace af op plek zestien. De tweede sprintrace verliep nog minder aangezien Viscaal daarin door een concurrent werd geraakt, naast de baan belandde en moest opgeven. In de afsluitende derde race wist Viscaal ten opzichte van zijn zeventiende startplaats nog wel wat posities goed te maken, maar eindigde met een dertiende positie toch buiten de punten.

Richard Verschoor schittert op Silverstone met eerste zege in FIA Formule 2


Richard Verschoor schittert op Silverstone met eerste zege in FIA Formule 2

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS