Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Richard Verschoor laat ook in Monaco zijn racingskills zien en pakt punten in het FIA F2-kampioenschap

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 26 mei 2021 06:20 • Print artikel

TeamNL-talent Richard Verschoor heeft op het stratencircuit van Monte Carlo bij de tweede ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap, dat tijdens de Formule 1 Grand Prix van Monaco werd verreden, opnieuw uitstekend gepresteerd. Na een tegenvallende kwalificatie waarin de 20-jarige MP Motorsport-piloot op een zestiende plaats bleef steken, leken goede klasseringen en punten voor het kampioenschap ver weg. Verschoor liet zich echter niet van de wijs brengen en toonde opnieuw aan uit het juiste racehout gesneden te zijn. Op de baan waar inhalen nauwelijks mogelijk is boekte de Nederlander in de tweede race maar liefst zeven plaatsen winst om als zesde de finish te passeren. In de derde race reed Verschoor van de zestiende naar de tiende plaats en pakte daardoor net als in het openingsweekend in twee van de drie races punten voor het kampioenschap.

Richard Verschoor ook in Monaco weer twee keer in de punten van het FIA F2-kampioenschap

De tegenstelling had bijna niet groter kunnen zijn. Na de openingsronde op het breed opgezette Bahrain International Circuit, werd ronde twee van het FIA Formule 2 kampioenschap verreden op het smalle stratencircuit van Monte Carlo. Bij zijn Formule 2-debuut in Bahrein had TeamNL-talent Richard Verschoor indruk gemaakt met een vijfde kwalificatietijd en twee top vijf klasseringen uit drie races. Aangezien inhalen in de smalle straten van het prinsdom nauwelijks mogelijk is, staat of valt een goed resultaat in Monaco bij een goede startpositie. Helaas pakte de kwalificatie voor de 20-jarige MP Motorsport-piloot minder goed uit dan gedacht. Met de achtste plaats in zijn groep was Verschoor in race één en drie veroordeeld tot de zestiende startpositie en daarmee wist het TeamNL-talent dat hem een lastig weekend te wachten stond.

Bij de start van de eerste race had Verschoor meteen de rijder voor hem te pakken en toen direct daarna een concurrent de vangrail raakte, lag de MP Motorsport-piloot op plek veertien. Een uitvalbeurt van een rijder uit de top drie leverde halverwege de race nog een positie winst op. Nadat in eerste instantie het gaatje naar de groep voor hem groter werd, begon Verschoor in deel twee van de race snel terrein goed te maken en sloot weer aan bij het treintje rijders op de plekken zes tot en met twaalf. Inhalen blijft in Monaco echter een probleem en daar kon ook een (virtual) safetycar-periode geen verandering in brengen waardoor Verschoor in race één als dertiende de finish passeerde.

Aangezien de startopstelling van race twee bepaald werd door de uitslag van race één, moest Verschoor dit keer vanaf plek dertien beginnen. In tegenstelling tot vrijdag was de baan nat en dat maakte de kansen op geslaagde inhaalacties een stuk groter. Verschoor voegde meteen de daad bij het woord, deed zijn voordeel met de iets drogere lijn op zijn startplek en pakte meteen twee concurrenten. De MP Motorsport-piloot profiteerde vervolgens optimaal van een foutje van een voorligger en schoof zo door naar plek tien om even later zelfs de negende positie over te nemen. Daarna zat Verschoor geruime tijd vast achter het groepje rijders op de plekken zes tot en met acht. In de laatste tien ronden wist de MP Motorsport-piloot toch nog weer drie plaatsen winst te boeken en zo beslag te leggen op een meer dan uitstekende zesde positie, goed voor vier punten in het kampioenschap. Zeven plaatsen winst op een circuit waar inhalen zo moeilijk is, mag gerust een opmerkelijke prestatie worden genoemd. In zijn opmars noteerde Verschoor tot twee keer toe de snelste raceronde, andermaal het bewijs van zijn snelheid onder moeilijke omstandigheden.

Richard Verschoor ook in Monaco weer twee keer in de punten van het FIA F2-kampioenschap

In de derde race, waarbij iedere rijder een verplichte pitstop met bandenwissel moet maken, moest Verschoor weer vanaf de zestiende positie vertrekken. Met een geweldige start had de MP Motorsport-piloot bij de eerste doorkomst al drie plekken winst te pakken en kwam als dertiende door. Toen de eerste coureurs hun verplichte pitstop gingen maken, klom Verschoor geleidelijk verder op en profiteerde daarbij ook van fouten van andere rijders. In ronde 25 zocht de TeamNL-rijder zelf de pits op en was op dat moment opgeklommen naar de zevende positie, om als dertiende weer de baan op te komen. In het vervolg van de race profiteerde Verschoor optimaal van de fouten van andere rijders en wist daardoor nog drie posities winst te boeken waardoor hij na 42 ronden als tiende de finish passeerde, goed voor weer een punt in de titelstrijd. Na in vier van de tot nu toe verreden zes wedstrijden punten gescoord te hebben, bezet Verschoor in het FIA Formule 2 kampioenschap met 23 punten de negende positie.

Naast Verschoor maakt ook de 21-jarige Bent Viscaal dit seizoen zijn opwachting in het FIA Formule 2 kampioenschap. De Nederlander die uitkomt voor het Italiaanse team Trident kende bij de openingsronde in Bahrein de nodige tegenslag en was in Monaco uit op revanche. Net als bij Verschoor zat het Viscaal in de kwalificatie met de vijftiende plaats niet mee. In de eerste race passeerde Viscaal als veertiende de finishvlag om in race twee en drie als elfde te worden geklasseerd.

Richard Verschoor ook in Monaco weer twee keer in de punten van het FIA F2-kampioenschap

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS