Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 3 Euroseries

Richard Verschoor kon zich in Monza meten met rijders Prema: "Zat nu gewoon mee! Positief karma!”

Uitgegeven door HJ van Keulen • 10 september 2019 08:22 • Print artikel

In de heksenketel van Monza heeft TeamNL-coureur Richard Verschoor zich van zijn beste kant laten zien. In beide FIA F3-races nam de 18-jarige Nederlander een vierde plaats mee naar huis. Verschoor liet zich niet gek maken in de doldwaze kwalificatie van vrijdag waarin 17 van de 30 coureurs gridstraffen kregen uitgedeeld, en manifesteerde zich in beide races sterk voorin. De coureur van MP Motorsport neemt deze vorm graag mee naar de Russische ronde op het circuit van Sochi, de plek waar hij drie jaar geleden met een knal in de autosport debuteerde.

Richard Verschoor

Verschoor moest aan de slag op een circuit dat overkookte van de emoties: langs de baan tienduizenden uitgelaten tifosi die voor Vettel en Leclerc waren gekomen, terwijl in de paddock een week na Spa het verlies van F2-coureur Anthoine Hubert nog alom voelbaar was. Ook Verschoor kon er niet omheen. “Je voelde het zeker, voortdurend eigenlijk, zowel voor als na de race. Je wordt er natuurlijk steeds mee geconfronteerd. Mensen vragen ernaar, ik had drie stickers voor Anthoine op mijn auto geplakt. Het is belangrijk dat iedereen het een plekje gaat geven.”

Ondanks die bedrukte stemming werd het een weekend waar de TeamNL-coureur met tevredenheid op terugkijkt. “Als ik vóór het weekend had geweten dat het zo zou lopen, had ik ervoor getekend. Ik kon eindelijk weer met de top mee. Het begon in de vrije training meteen goed. Eerst op een opdrogende baan, daarna in de regen. Of het nu nat of droog was, de auto voelde gewoon goed aan.”

Toen kwam de kwalificatie – die aan het slot uitliep op een aaneenschakeling van wonderlijke taferelen, want de op Monza zo belangrijke slipstream verleidde diverse coureurs tot steeds gekkere daden. Om maar niet ‘de eerste’ te zijn, begonnen sommigen steeds langzamer te rijden, om zo anderen voor te laten. Een plan dat tot mislukken was gedoemd, want die anderen bleven juist wachten om hun kans op een slipstream niet te vergooien. Intussen werden de snelheidsverschillen steeds groter met de auto’s die wél aan een snelle ronde bezig waren.

Verschoor liet zich door die praktijken niet gek maken, al betreurt hij wel dat hij niet alles uit de kwalificatie kon halen. “Ik heb maar één normaal rondje kunnen doen. Ik was heel blij dat het meteen een goede was, maar er zat nog veel meer in. Ik was acht tienden sneller in mijn volgende rondje toen ik ‘m moest afbreken. We gingen met opzet 45 seconden later naar buiten om er geen last van te hebben en ik kwam er alsnog in terecht!”

Zelf had de coureur van MP Motorsport zich keurig aan de regels gehouden. Nadat alle 17 gridstraffen waren uitgedeeld, werd zijn achtste startpositie een derde plek op de startopstelling. “Dat was wel lekker! Ik heb terecht geen straf gehad, het zat nu gewoon een keer mee. Positief karma!”

Richard Verschoorl

In de eerste race had Verschoor een goede start en kon hij zelfs even de leiding pakken na een touché tussen de twee tegenstanders voor hem. Daarna was er geen kruid gewassen tegen de snelle auto’s van het Italiaanse team Prema, maar Verschoor – die uiteindelijk vijfde werd – schoof nog een plaats op in de uitslag door een diskwalificatie van een van de Prema-auto’s voor hem. “Ja, het was een prima start. Ik zat zelfs tegen P1 aan, maar liet ‘m lopen omdat op P1 de eerste ronde ingaan op Monza niet zo handig is. Eigenlijk was ik de enige die de Prema’s kon bijhouden. Op grond daarvan had ik het podium zeker verdiend.”

De volgende dag sleepte Verschoor opnieuw een vierde plaats uit het slipstreamvuur, in een race waarin hij een plek verloor aan zijn oprukkende MP-teamgenoot Liam Lawson, maar ook een plaats goedmaakte. “Ik zat weer dicht op het podium, maar deze keer had ik dat minder verdiend dan in de eerste race. Toch zat ik er lekker in. Ik heb eerder op Monza meegemaakt dat ik te veel wilde, maar nu ging alles goed.”

De TeamNL-coureur neemt deze vorm graag mee naar Sochi, waar eind van de maand de volgende twee races plaatsvinden. Het Russische circuit was in 2016 de plek waar hij zijn autosportdebuut maakte – een zeer succesvol debuut, dat de aanzet was tot twee Formule 4-titels. “Ik heb er hoge verwachtingen van. Het is een van mijn lievelingscircuits, vorig jaar ging ik er ook weer goed. Ik heb er echt zin in!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS