Formule 1

'Reversed grid is glibberig pad naar F2'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 september 2021 14:32 • Print artikel

Otmar Szafnauer van het Aston Martin Formule 1-team denkt dat elke introductie van een reverse-grid concept in de F1 zou betekenen dat de sport zich op een 'glibberig pad' begeeft richting Formule 2. Het idee van een reversed grid wordt over het algemeen gehaat door puristen. De discussie daaromtrent heeft onlangs de kop weer opgestoken na een gemengde reactie op de laatste test van de sprintkwalificatie tijdens het weekeinde van de Grand Prix van Italië.

null


Het tweede experiment bracht niet de gewenste opwinding en werd niet zo goed ontvangen als eerder op het circuit van Silverstone, waar inhalen meer voorkwam in de 100 kilometer lange 'race' om de startgrid voor de Grand Prix van zondag te bepalen.

Ferrari-teambaas Mattia Binotto bracht het onderwerp ter sprake toen hij op Monza sprak en beschreef het idee als 'interessant'. Maar anderen zouden het te 'gimmicky' vinden en niet passen binnen het dna van de Formule 1, dat een meritocratie is. Aston Martin-teambaas Szafnauer is één van hen.

Hij gelooft dat de F1 zou afglijden richting een competitie zoals de F2, die al reverse-grid-races heeft.

"Ik steun wat de fans vermakelijk vinden", zei Szafnauer toen hij door Motorsport.com werd gevraagd naar zijn mening over het idee van een standalone sprintrace in plaats van een race die dient als kwalificatie-evenement, zoals dit seizoen wordt uitgeprobeerd.

"Ik denk echter dat een reversed grid in de F1 een grote, grote afdwaling is van waar deze sport altijd om draaide. En persoonlijk zou ik niet willen dat we deze sprintrace op zaterdag veranderen in een glibberige pad richting de Formule 2."

"Als dat is wat de fans willen dan heb ik het mis, en laten we doen wat de fans willen. Maar ik vind niet dat de Formule 1, het summum van autosport, zich moet gaan bezighouden met gewichtstraffen, reversed grids, al dat soort dingen."

Iets meer dan een jaar geleden liet Mercedes-teambaas Toto Wolff zich nog kritisch uit over het concept van de reversed grid, door het te vergelijken met worstelen in de WWE, waarbij 'de uitkomst volledig willekeurig is'.

De Oostenrijker is nog steeds dezelfde mening toegedaan: "Ik blijf bij mijn standpunt. Het zou een verwatering zijn van het DNA van de sport."

"Ik denk dat sprintraces het proberen waard waren, ik weet niet zeker of we ze zullen behouden. Maar reversed grids kunnen worden gedaan in juniorformules waar je de inhaalcapaciteiten van coureurs wilt zien. Het is niet iets waar we in de Formule 1 ook maar in de buurt zouden moeten komen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS