Karting • Chrono

Renzo Alibaks steeds dichter bij NK-overwinning in KZ2, P2 op de Landsard: "Het was een mooie race"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 september 2021 01:36 • Print artikel

EINDHOVEN – Renzo Alibaks heeft afgelopen weekend op De Landsard in Eindhoven beslag gelegd op een verdienstelijke tweede plaats bij het Nederlands kampioenschap. De 18-jarige karter uit Rhoon was één van de smaakmakers en deed in de sterk bezette KZ2-klasse lang mee om de overwinning. Het lijkt slechts een kwestie van tijd dat Alibaks, rijdend met het kartmerk van Charles Leclerc, de hoogste trede van het NK-podium mag gaan beklimmen.

Renzo Alibaks

Eerder dit jaar won Alibaks de Grand Prix van Strijen en die sterke lijn trekt hij door in het NK. “P2 is een goed resultaat, maar we zaten zo dicht bij de overwinning. We hebben er hard voor gewerkt om dit te bereiken en in de kwalificatie zat het allemaal heel dicht bij elkaar, en in de races ook.” In de kwalificatie klokte Alibaks de tweede tijd in 42.743 op slechts een tiende van poleposition.

Bij de start van de pre-finale mikte Alibaks op de koppositie. “Ik had een goede start, maar werd een beetje van de baan gedrukt. Ik verloor een positie en had een paar ronden weinig grip aan de achterkant. Later in de race ging het beter en was ik ook sneller dan de nummer twee, maar ik kwam er niet voorbij.”

Startend vanaf P3 ging de beloftevolle karter uit Rhoon in de finale op zoek naar meer. “Ik had weer een goede start, kon P2 overnemen en niet veel later ook de leiding in de race. Ik probeerde een gaatje te slaan, maar dat lukte niet. Daarna ging ik ging een beetje door het zand en verloor daardoor de leiding weer. In de finale kwamen we net een beetje te kort om eerste te worden, al reed ik nog wel de snelste raceronde. Ik kroop op het laatst nog naar de nummer 1 toe. Als de race een paar ronden langer had geduurd, had ik nog wel een inhaalpoging voor de winst kunnen wagen. Het was een mooie race.”

Renzo Alibaks

Ondanks het missen van de overwinning was Alibaks tevreden over zijn weekend in Eindhoven. “Het chassis is goed en ik werk goed samen met mijn monteur Gerard Haitsma. Hij heeft heel veel ervaring en heeft met name met Bas Lammers veel gewonnen in de kartsport. Dit weekend heeft hij me super goed geholpen, hoe ik bepaalde zaken anders kon aanpakken of bochten anders kon nemen. We keken vooral naar de delen waar ik verloor ten opzichte van de anderen. Soms werkte een aanpassing wel, soms ook niet. Dan gingen we weer terug naar het oude. Vrijdag en zaterdag hebben we twee verschillende afstellingen getest, maar voor de races zijn we toch weer op een andere afstelling uitgekomen. Dat pakte heel goed uit, want we deden mee om de overwinning.”

Het NK heeft dit jaar in vijf ronden vier verschillende winnaars opgeleverd. De naam van Alibaks staat er nog niet bij en daar moet bij het volgende weekend in oktober in Berghem verandering in komen. “Het zit allemaal heel dicht bij elkaar. We gaan er heel hard aan werken dat de volgende race in Berghem voor mij wordt. Het zit er echt wel in. Hier op De Landsard scheelde het niet veel. Berghem ken ik goed, ik kom er al sinds de Mini’s en ik ga vol voor die overwinning.

Renzo Alibaks kon in Eindhoven op flinke steun rekenen van zijn familie en supporters. Renzo bedankt speciaal zijn monteur Gerard Haitsma, zijn ouders, familie en zijn sponsoren. Dat zijn Audi Centrum Rotterdam, Denicol, Exspecto Financiële Diensten en Confisio Makelaardij.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS