Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Renger van der Zande wint weer met een opportunistische zege op Road Atlanta; Job van Uitert winnaar LMP2!

Uitgegeven door Peter Vader • 20 oktober 2020 10:04 • Print artikel

BRASELTON, Georgia - Ryan Briscoe en Renger van der Zande hebben afgelopen weekend hun puntenvoorsprong in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship vergroot, door een verrassende overwinning in de jaarlijkse 23e Motul Petit Le Mans op de Michelin Raceway Road Atlanta. Job van Uitert completeerde het succes van de Nederlanders door een probleemloze overwinning te behalen in de LMP2-divisie.

IMSA_Road_Atlanta_2020_Nr10_winnaar_Renger_van_der_Zande
Onverwachte maar welverdiende racewinnaars Ryan Briscoe, Renger van der Zande en Scott Dixon

Van der Zande en de Nr10 Cadillac DPi.VR reden op de derde plaats, met bijna 20 seconden achterstand op Pipo Derani (Nr31 Whelen Engineering Cadillac) en Ricky Taylor (Nr7 Acura Team Penske Acura ARX-05) toen de leiders gezamenlijk bocht 6 indoken met nog ongeveer twaalf minuten te gaan van de tien uur durende race. De Nr31 Cadillac en de Nr7 gingen beurtelings aan de leiding en ook de pitstops zorgden voor positiewisselingen. Voor de laatste twee uur was het duidelijk dat er een enorme spanning was opgebouwd, die voortduurde tot aan het einde van de race. De koplopers waren gedurende de laatste 60 minuten van de race zelden meer dan een seconde van elkaar gescheiden, waarbij Taylor Derani bij verschillende gelegenheden onder extreme druk zette. Taylor werkte zich door het verkeer in de Esses en kreeg aansluiting bij Derani, waarop hij probeerde de Cadillac uit te remmen in bocht 6. Maar de Acura leek de grip aan de voorkant te verliezen. Hij raakte Derani's auto en liet hem achteruit tegen een bandenbarrière spinnen. Taylor spinde zelf ook en raakte bijna Van der Zande, toen hij terugkeerde op de baan. IMSA-functionarissen beoordeelden het incident, maar besloten geen actie te ondernemen tegen beide bestuurders. Taylor en teamgenoten Helio Castroneves en Alexander Rossi herstelden zich en werden tweede, terwijl de zusterauto, de Penske Acura, bestuurd door Dane Cameron, Juan Pablo Montoya en Simon Pagenaud als derde over de eindstreep ging.

IMSA_Road_Atlanta_Nr10_Renger_van_der_Zande_winnaar_actie
Renger van der Zande met de Nr10 Konica Minolta Cadillac DPi-V.R onderweg: "In het donker, toen het kouder was, vloog de auto echt!"

De race eindigde onder de gele vlag nadat de Nr912 Porsche in de GT Le Mans (GTLM) -klasse crashte met minder dan vijf minuten nog te gaan. De Nr6 Penske Acura domineerde de eerste helft van de race, maar raakte betrokken bij een incident met drie andere auto's bij de uitgang van de pits. De Nr5 Mustang Sampling Cadillac, gedeeld door Sebastien Bourdais, Loic Duval en Tristian Vautier, eindigde als vierde, met Derani, Felipe Nasr en Felipe Albuquerque als vijfde. Van der Zande liep ongeveer tien seconden van zijn achterstand in op de leiders, in het laatste uur, maar hij leek te ver achter om te kunnen denken aan de overwinning totdat Taylor en Derani met elkaar in botsing kwamen. "Ik was het gewoon aan het versnipperen en afbreken", zei Van der Zande. "We gokten een beetje op de setup, en in deze hitte was het niet zo gemakkelijk. Maar in het donker, toen het kouder was, vloog de auto echt. We hebben zo hard aan de auto gewerkt, en dit was echt leuk!"

IMSA_Road_Atlanta_podium_overall
Overall podium met het winnende trio Ryan Briscoe, Scott Dixon en Renger van der Zande in het midden

Briscoe en Van der Zande hebben nu een achterstand van acht punten op Taylor en Castroneves in het DPi-klassement, met Derani als derde, twaalf punten achter de leiders. "Dit is geweldig!" riep Briscoe uit. "Het was zo'n geweldige eindfase, en het laat gewoon zien dat je nooit moet opgeven en gewoon door moet blijven gaan. Renger reed aan het einde van de race een geweldige stint en hij bleef maar zeggen: 'Ik ga niet opgeven.' Het fortuin viel onze kant op. We hadden de hele middag een snelle auto en ik ben gewoon zo trots op dit team."

IMSA_Road_Atlanta_podium_LMP2
LMP2 podium, divisie-overwinning voor Job van Uitert, Mikkel Jensen en James Farano

Derani was buitengewoon ongelukkig met Taylor en ging na de race naar de pit van Penske om 'even' van gedachten te wisselen met zijn rivaal. "Ik rij vooraan en hij duwde me er gewoon vanaf. Dat is het" vertelde Derani aan verslaggevers. "Er valt niet veel te zeggen, en helaas hebben we de race verloren. We hebben alles gedaan wat we konden, we leidden de race met nog tien ronden te gaan, en hij duwt me gewoon uit de race in een wanhopige poging om te proberen aan de leiding te komen. Ik denk het echt. Het was een fout van zijn kant, en ik hoop dat hij nog kan slapen. Ik heb het beetje respect dat ik voor hem had nu toch echt verloren, ook voor zijn teamgenoten, die me probeerden te beschuldigen van iets verkeerds wat ik niet heb gedaan", voegde de Braziliaan toe. "Het is wat het is. Ik ben niet op een racecircuit om vrienden te maken, ik wil de volgende race winnen!"

IMSA_Road_Atlanta_Nr8_Job_van_Uitert_winnaar_LMP2
Job van Uitert onderweg in de nacht met de Nr8 Tower Motorsport by Starworks-Oreca LMP2

In LMP2 nam de Nr8 Tower Motorsports van Starworks ORECA LMP2 07 de leiding in het negende uur en John Farano, Mikkel Jensen en Job van Uitert reden naar een gemakkelijke overwinning. De nummer 52 PR Mathiasen Motorsport Oreca gedeeld door Patrick Kelly, Simon Trummer en Scott Huffaker domineerde de eerste acht uur van het evenement, maar een excursie buiten de baan van Trummer in het laatste uur, terwijl hij op dat moment als tweede rondreed, maakte een einde aan de inspanning van het team. Kelly behoudt nog steeds een comfortabele voorsprong in het LMP2-puntenklassement. De Nr38 Performance Tech Motorsports Oreca met coureurs James McGuire, Matthew Bell en Colin Braun pakte de tweede plaats in de klasse, zeven ronden achter de leiders. Austin McCusker, Jakub Smiechowski en Rob Hodes werkten samen om de derde plaats te behalen voor de Nr51 van het Inter Europol Competition-team. De Nr8-inschrijving lag op een gegeven moment twee ronden achter de Nr52 toen de rijderswisselingen elkaar in hoog tempo opvolgden. Een slimme pitstrategie en hard rijden brachten hen voorop. "Gelukkig kun je een aantal ronden terugkrijgen met volledig geel", zei van Uitert. "We hebben gedaan wat we moesten doen, en uiteindelijk is het goed gelukt."

IMSA_Road_Atlanta_2020_Job_van_Uitert_LMP2_winnaar
LMP2 winnaars James Farano, Job van Uitert en Mikkel Jensen

De volgende race voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship is het Hyundai Monterey Sports Car Championship op WeatherTech Raceway Laguna Seca, 30 oktober - 1 november.

Renger van der Zande kan lachen om Road Atlanta overwinning RX foto Peter Vader
Big smile voor Renger van der Zande: alweer een overwinning, nu op Road Atlanta!

Uitslagenlijst Motul Petit Le Mans, IMSA WheatherTech Sportscar Chamionship, Michelin Raceway Road Atlanta, 14 t/m 17 oktober 2020:MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS