Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Renger van der Zande verwikkeld in extreem spannend titelgevecht, na zege Ricky Taylor op Laguna Seca

Uitgegeven door Peter Vader • 2 november 2020 18:59 • Print artikel

MONTEREY - Toen het er het meest toe deed, ontving Ricky Taylor een geschenk uit de hemel op het juiste moment. Teamgenoot Dane Cameron van Acura Team Penske stond Taylor toe om hem te passeren, op het moment dat de leiders afgelopen zondag de laatste ronde ingingen. Taylor won vervolgens de race om het Hyundai Monterey Sports Car Championship op de WeatherTech Raceway Laguna Seca. Door deze overwinning konden de Nr7 Acura ARX-05 van het team met zijn twee coureurs – Ricky Taylor en Helio Castroneves - een nipte voorsprong nemen in de stand om het IMSA WeatherTech SportsCar Championship Daytona Prototype internationale (DPi), als ze op weg gaan naar de seizoensfinale.

null
Ricky Taylor

De beslissing viel na een herstart met iets minder dan negentien minuten te gaan in de race van twee uur en 40 minuten. Terwijl Taylor Cameron achtervolgde voor de leiding, besloot het team om Taylor de koppositie te laten overnemen. "Penske zal niemand een overwinning wegnemen, tenzij er een echt groot doel is", zei Taylor na afloop. "Ik weet niet hoe de discussie verliep, maar ik vind het zuur voor Dane en Juan (Pablo Montoya, Cameron’s teamgenoot). Ze reden een perfecte race, en toen eindigden we één ronde voor het halen van de eindstreep toch nog voor hen om daarmee de overwinning te grijpen."

Taylor en Castroneves gaan nu aan de leiding van het klassement met slechts twee punten voorsprong, voor de Nederlander Renger van der Zande en Ryan Briscoe. Van der Zande en Briscoe eindigden zondag met hun Nr10 Wayne Taylor Racing Konica Minolta Cadillac DPi V.R als zesde. Het duo verloor heel veel tijd door een niet goed functionerende remschijf en de auto haperde vanwege elektronische problemen. Het was niet niet rampzalig maar zorgde er wel voor dat de Nr10 niet aan de kop kon meevechten. Een pleister op de wonde was dat Renger van der Zande de snelste tijd van de race realiseerde, waarmee de Nederlander opnieuw zijn kwaliteiten bewees.

IMSA_Renger-van-der-Zande
Renger van der Zande

Als je je bedenkt hoe ver terug in het klassement het team Nr7 was na de eerste drie races van het WeatherTech Championship-seizoen 2020, dan is het voor beide coureurs verbazingwekkend om het klassement aan te voeren, als ze op weg gaan naar de seizoensafsluiting, de Mobil 1 Twelve Hours of Sebring. "Het is een bijzondere strijd", zei Castroneves na afloop. "Het is een echte kampioensstrijd. We maken deel uit van een geweldige organisatie en iedereen is bezig om hetzelfde doel te bereiken." De auto met Nr7 heeft vier van de laatste vijf races gewonnen en is niet slechter geëindigd dan als tweede, na de ellende in het vroege seizoen. De opmars begon met de sprint van Castroneves naar de geblokte vlag in de regen op 2 augustus op Road America. "We hadden het grootste deel van het seizoen het juiste tempo, maar we zagen de resultaten niet", zei Taylor. "Toen Helio en ik begonnen met het samenwerken op de baan en het team echt goed presteerde en zo goed werk leverde in de pits en buiten de baan, hebben we alle onderdelen bij elkaar kunnen brengen en de prestaties om kunnen zetten in raceoverwinningen."

Cameron hield stand voor de tweede plaats, 0.487 seconden achter Taylor in de auto waarmee Montoya vanaf de pole vertrok. Het Nr6 duo leidde de race 104 ronden lang, in wat een race van 119 ronden was. De winnende Nr7 leidde alleen de laatste twee ronden! De nr. 31 Action Express Racing Whelen Engineering Cadillac DPi V.R, samen bestuurd door Felipe Nasr en Pipo Derani, eindigde als derde. Zij gaan naar Sebring als derde in het teamklassement, negen punten achter de Nr7.

Renger_van_der_Zande_portret_RX_foto_Peter_Vader
Zondagavond 14 november weten we het: is Renger van der Zande de IMSA WeatherTech SportsCar Championship-kampioen van 2020?

Terwijl Acura Team Penske drama in de laatste ronde creëerde in de DPi-klasse, had Patrick Kelly geen concurrentie op weg naar de coureur- en teamkampioenschappen in de LMP2-klasse. Kelly, die tien jaar geleden ernstige verwondingen opliep bij een straatongeluk en zijn racecarrière toch wist te hervatten, werkte samen met Simon Trummer om als 28e algemeen te eindigen in de Nr52 PR1-Mathiasen Motorsports ORECA LMP2 07.

Het behalen van het kampioenschap werd beloond met de Jim Trueman Award van de IMSA, waaronder de winnaars een uitnodiging voor de 24 uur van Le Mans in 2021 krijgen. "Dit is één van de grootste gebeurtenissen in mijn leven", zei Kelly. "Sinds ik begon met racen, droom ik ervan om naar Le Mans te gaan. Ik herinner me dat ik de Penske Spyders zag en zei: 'God, ik zou graag een P2 rijden en kun je je voorstellen dat je zo'n auto nu gaat rijden op Le Mans? Bovendien heb ik de afgelopen acht jaar veel tegenslag meegemaakt in mijn leven. Het is gewoon onwerkelijk om hier te zijn en dit te laten gebeuren!”

Het IMSA WeatherTech SportsCar Championship-seizoen 2020 wordt van 11 tot 14 november afgesloten met de Mobil 1 Twelve Hours of Sebring op de Sebring International Raceway. Het wordt een mega spannende finale, met als de grootste vraag of Renger van der Zande zijn naaste belager Ricky Taylor kan verslaan. Het verschil tussen de twee kemphanen is twee punten. De beloning na afloop is de titel van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship-seizoen 2020. We weten wie de kampioen is op zondagavond 14 november...

Uitslag IMSA WeatherTech SportsCar Championship, Laguna Seca Raceway, zondag 1 november 2020:


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS