Karting • Karting Diversen

René Lammers succesvol in Lonato! Vader Jan trots: "Ik geniet van de vorderingen, maar winnen is natuurlijk waar het om gaat"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 september 2020 18:59 • Print artikel

René Lammers behoort inmiddels bij de wereldtop bij de Mini’s! De snelle Nederlander in dienst van het Italiaanse Baby Race is vaste waarde bij een select groepje rijders die strijden om de ereplaatsen en dat bewees René andermaal afgelopen weekend in het Italiaanse Lonato, waar hij een fraaie overwinning aan zijn erelijst wist toe te voegen. De zoon van Jan Lammers was op het circuit van South Garda Karting de sterkste in een veld van 38 Mini-coureurs tijdens de Trofeo d’Autunno. Het grote startveld komt deels door de dubbele WSK-wedstrijd die komende week in Lonato op het programma staat. René blikt terug op zijn uitstekende zege. Zijn tweede overwinning alweer van dit seizoen.

René Lammers wint in Lonato

Het weekend in Lonato begon voor Lammers al met sterk presteren in de trainingen. “Ik besloot om in de trainingen alleen te rijden en niet in groepjes, zodat ik me kon focussen op snelle rondetijden en dat niemand mijn lijnen kon afkijken. Tijdens de kwalificatie reed ik ook de hele tijd alleen en kon ik geen gebruik maken van een slipstream. Toch was ik de snelste in mijn groep en had ik de tweede tijd overall.”

Vervolgens stonden er voor de Mini-coureurs twee manches en een finale op het programma. “In de eerste manche maakte ik een foutje door in de laatste ronde de deur open te laten staan. Daardoor kon iemand mij inhalen. Zo’n fout ga ik niet snel weer maken, hier leer ik veel van.”
Lering trekken uit zijn foutje! Dat bewees René gelijk in de tweede manche toen hij aan de leiding lag en deze niet meer afstond. Lammers sloot zijn optreden winnend af. “Daardoor had ik een goede startpositie voor de finale vanaf pole position.”

podium René Lammers in Lonato

In de finale ging de Zandvoorter er eens goed voor zitten. Focus en op jacht naar de winst. “Na de start lag ik eerste, ik reed een tijdje aan kop en toen kwam iemand mij voorbij, maar ik kon hem in de voorlaatste ronde weer terugpakken. Daarna moest ik goed en fel verdedigen en heb ik gewonnen. Dat gaf wel een goed gevoel toen ik als eerste over de streep kwam. Ik mocht een mooie beker mee naar huis nemen.”

René geniet van het rijden in Italië. “Het niveau bij de Mini’s is hoog en dat maakt het leuk. Het zijn goede races en we zijn snel. We hebben sinds kort een andere motortuner, een leuke man die de motoren goed getuned heeft.”

moeder Mariska en René Lammers

Het rijden in Italië zorgt voor een druk schema, ook nu René is begonnen op de Loot-school van het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp. Daar kan hij topsport combineren met studie. “Als ik terugkom van zeilkamp met school, gaan we zondag direct door naar Italië voor de dubbele WSK Euro Series, ook in Lonato. Naar school moet ik elke dag 15 km heen en terug fietsen, maar dat is goed voor mijn conditie.”
René had wel de afspraak dat als hij zou winnen dan hoefde hij niet met de fiets naar school. Gelukkig maar want familie Lammers kwam pas ’s avonds terug op Schiphol vanuit Italië. “Ik was pas laat terug uit Italië en om 01:00 uur naar bed gegaan, dus toen heeft m’n vader me even gebracht naar school. Als ik win haalt en brengt hij me.” Op school weten ze inmiddels ook dat René’s vader ex-F1-coureur en de winnaar is van de 24U van Le Mans. “Laatst moest ik wegduiken, omdat andere kinderen wisten dat mijn vader Jan Lammers is. Dat hadden ze gegoogled. Ze wilden allemaal wel eens meerijden om te kijken hoe hard dat ging, maar ik ging via een andere uitgang de school uit en heb ze kunnen afschudden, haha.”

Vader Jan Lammers is trots op de resultaten van René. “Voor ons is het een fijne bevestiging dat we met de resultaten op schema zitten. Dit zijn de resultaten in het licht van onze ambitie. Voordat je naar zo’n weekend gaat, denk je deze zou René kunnen winnen. Als je daar dan in slaagt, is dat mooi. De rode draad van nu en de toekomst is dat we willen wegblijven van pretentie en ons willen richten op de competentie. Dit is hartstikke fijn, maar we gaan nog een heleboel situaties meemaken. Als je verder wilt, is het belangrijkste dat je wint, je moet winnen! Je scoort of je scoort niet, alleen dan komen we verder. René reed ijzersterk en dat is goed voor het team en voor ons.”

Ex F1-coureur en oud winnaar 24 uur van Le Mans Jan Lammers

“So far so good”, vervolgt Jan Lammers over de voortvarende groeicurve. “Wat ook gewoon een mooie bijkomstigheid is, is dat wij vooral veel plezier halen uit de races in Italië. Mariska en ik genieten en dat de resultaten goed zijn, is natuurlijk fijn. We staan nog aan het begin met de Mini’s. Dit is de basis van zijn loopbaan, hier begint het allemaal, maar het helpt wel dat René wint. We willen het onmogelijk mogelijk maken. Natuurlijk is die karttijd geweldig. We willen ervoor waken dat we die mooie tijd niet waarderen. We genieten en dat doen we met zijn drieën. Je probeert dat ook te delen. Daarbij is het fijn dat zijn broer en zus het begrijpen. Een topsportertje in de familie gaat altijd veel aandacht naar uit, maar bij ons komt de eerste support van de andere kinderen.”

Veel tijd om bij te komen hebben Jan, Mariska en René niet, want de volgende race in Italië staat alweer op het programma. Volgende week staat een dubbele WSK-race op het menu. Gelukkig giert het racevirus door de aderen van familie Lammers... en René wil niets anders dan racen!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS