DTM

René Rast wint in Zolder en is nieuwe kampioenschapsleider; Robin Frijns tweede en blijft in de DTM-titelrace! + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 18 oktober 2020 05:10

Het gaat nu vol gas in het DTM-titelgevecht: Audi-coureur René Rast heeft voor het eerst dit seizoen de leiding in het kampioenschap veroverd met zijn derde overwinning op rij. De tweevoudig DTM-kampioen begon aan de 15e race van het seizoen in Zolder met tien punten achterstand en voor de race op zondag heeft hij nu tien punten voorsprong op Nico Müller. Eindigend op de zesde plaats verloor de Zwitser opnieuw belangrijke punten en verloor hij voor het eerst sinds de openingsrace in Spa-Francorchamps de leiding. Rast moest in Zolder hooguit bang zijn voor Robin Frijns, die Rast meerdere keren aanviel en als tweede eindigde. De Nederlander blijft veelbelovend ook in de titelrace met slechts vijf punten achterstand op Müller. Naast Rast was Ferdinand von Habsburg een van de winnaars van Zolder. De Oostenrijker won zijn eerste podiumplaats als derde in de privé-ingeschreven Audi RS 5 DTM, die ook het eerste podium was voor het Belgische Audi-klantenteam WRT.

DTM Zolder start race1

Drama over Müller, drievoudig gevecht om de podiumpremičre
Voor Rast, die in de kwalificatie de vijfde pole position van het seizoen pakte, verliep alles vanaf het begin al op rolletjes. De Audi-coureur verdedigde slim de leiding. Achter hem behield Ferdinand Habsburg, die vanaf de tweede plaats was gestart na een sterke prestatie in de kwalificatie, zijn positie voor de als derde geplaatste Robin Frijns. Deze laatste slaagde erin om tijdens de race de jonge Oostenrijker te passeren en voor te blijven tot aan het einde van de race. Nico Müller, die als kampioenschapsleider aan het tweede Zolderweekend begon, had opnieuw problemen in de kwalificatie en begon de race pas vanaf de teleurstellende achtste positie. De start van de race verliep ook niet volgens plan voor de Zwitser. Na contact met de Audi van Harrison Newey (GBR) werd Müller gepasseerd en viel terug naar de 14e plaats, maar wist zich stap voor stap terug te vechten in de loop van de race.
Een drievoudige strijd om de podiumplekken ontwikkelde zich voor hem. Naast Ferdinand Habsburg pakten Jonathan Aberdein (RSA, BMW) en Fabio Scherer (SUI, Audi) de eerste "pot" voor één van de drie beste posities. Hoewel Aberdein zich als beste BMW-man een weg in de slipstream van Habsburg naar voren vocht, was het uiteindelijk niet genoeg om een top 3-resultaat te behalen.

Rene_Rast_wint_DTM_zaterdagrace
René Rast heeft voor het eerst dit seizoen de leiding in het kampioenschap veroverd met zijn derde overwinning op rij

Na de 15e ronde van het seizoen is Rast de nieuwe leider in het rijdersklassement met 277 punten, Müller glijdt af naar de tweede plaats en staat tien punten achter op de titelverdediger. Robin Frijns blijft hem op de hielen zitten met 262 punten. De spannende strijd om de DTM-titel voor 2020 gaat de volgende ronde in op zondag 18 oktober (vanaf 13:00 live op SAT.1 en op grid.dtm.com).

Robin_Frijns_p2_Zolder_race_1
Robin Frijns viel Rast meerdere keren aan en eindigde als tweede, daarmee blijft de Nederlander veelbelovend in de titelrace met slechts vijf punten achterstand op Müller

Uitslag DTM Zolder Race 1, zaterdag 17 oktober 2020:
01 René Rast (GER), Audi RS 5 DTM, 41 ronden in 58.10.281 minuten
02. Robin Frijns (NED), Audi RS 5 DTM, + 0,877 seconden
03. Ferdinand Habsburg (AUT), Audi RS5 DTM, + 22.790 sec.
04. Jonathan Aberdien (RSA), BMW M4 DTM, + 26.462 sec.
05. Fabio Scherer (SUI), Audi RS 5 DTM, + 34.695 sec.
06. Nico Müller (SUI), Audi RS 5 DTM, + 35.154 sec.
07. Harrison Newey (GBR), Audi RS 5 DTM, + 36.041 sec.
08. Jamie Green (GBR), Audi RS 5 DTM, + 42.515 sec.
09. Timo Glock (GER), BMW M4 DTM, + 42.982 sec.
10. Marco Wittmann (GER), BMW M4 DTM, + 1.11.634 min.

Snelste raceronde: René Rast (GER), Audi RS 5 DTM, 1:20, 396 min.
Poleposition: René Rast (GER), Audi RS 5 DTM, 1.18.843 min.
Weer: 10 ° C, bewolkt
Baan: 17 ° C, droog

Rene_Rast_champagne_winnaar
Champagne voor racewinnaar René Rast, derde overwinning op rij en nu ook kampioenschapsleider