Karting • Rotax Euro

Regerend Europees kampioen Kaï Rillaerts maakt status waar met P1 in eerste ronde BNL: "We hebben hem"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 april 2021 21:09 • Print artikel

GENK – Zoals het de regerend Europees kampioen betaamt, won Kaï Rillaerts zondag gelijk de eerste ronde van het Rotax Max BNL-kampioenschap. De veertienjarige kartpiloot uit Tremelo moest er hard voor werken, maar aan het einde van het weekeinde prijkte toch zijn naam op de eerste plek in het totaalklassement van de Rotax Max Junioren-klasse.

Kaï Rillaerts

“Het was nipt, maar we hebben hem”, zei Kaï met lichte opluchting in zijn stem. Het was spannend geweest op het circuit van Genk. Vaak smaakt het zoet van de overwinning dan vaak zoeter, maar niet voor de snelle rijder van topteam JJ Racing. “Ik win toch liever met een beetje voorsprong.”

Dat Kaï snel zou zijn liet hij al in de trainingen zien. Daarin reed hij zeer snelle rondetijden. Dat kwam er zaterdag ook uit tijdens de eerste kwalificatie van het weekeinde door de poleposition te pakken. Tijdens de prefinale, later op de dag, moest hij er flink voor strijden en zo kwam hij uiteindelijk als tweede over de finish.

Dat moest in de finale beter, vond de immer ambitieuze Kaï. Dat leek ook te lukken, want bij een inhaalpoging pakte hij de koppositie en kwam zo als eerste over de finish. Na afloop bleek echter dat de getalenteerde Vlaming een tijdstraf van vijf seconden had gekregen.

De wedstrijdleiding had geoordeeld dat de jongen die Kaï had ingehaald van de baan was geraakt door die actie. “Ik mijn ogen was het een race-indicent. Ik zat aan de binnenkant. Het leek mij gewoon een goede move. Maar als de commissie van niet vindt, dan moeten we accepteren. Ik ben in ieder geval niet van mijn lijn geweken.”

Fijn was anders natuurlijk, maar Kaï liet zich niet ontmoedigen. “Ik ben gewoon rustig gebleven. Ik dacht: morgen proberen we het opnieuw en dan zien we wel.” Die houding bracht hem in de ochtend opnieuw de poleposition. Tijdens de kwalificatie voor de twee races van dag twee was hij opnieuw ongenaakbaar.

Kaï Rillaerts

Uiteindelijk leverde hem dat zowel in de prefinale als de finale de tweede plaats op. Dat de Belgische belofte opnieuw razendsnel was, bewees Kaï door - net zoals op zaterdag - in beide races de snelste rondetijd neer te zetten. Uiteindelijk kwam hij op de meet een halve seconde tekort op de winnaar.

“Ik werd aan het begin van de race ingehaald, dan moest ik die jongen terug inhalen en daarna werd ik weer door hem ingehaald. Het was zo lang vechten. Daardoor kon de nummer één van ons wegrijden. Toen ik de tweede plek echt had veroverd, was ik elke ronde twee tienden van een seconde sneller dan de nummer één. Maar hij had een voorsprong van 1.7 seconden. Ik kwam op de finish net tekort.”

Door zijn stabiele resultaten werd Kaï toch de winnaar van het totaalklassement. En dus leidt hij nu het BNL-kampioenschap. Dat zorgde voor het nodige zelfvertrouwen. Zijn volgende race, de eerste ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy, hoopt hij opnieuw te kunnen winnen. In dat kampioenschap (het EK voor Rotax Max-rijders) is hij dus titelverdediger. “Iedereen verwacht natuurlijk dat je opnieuw voor de titel gaat als je kampioen bent. Daar gaan we wel voor vechten. Rustig blijven is hetgeen wat ik moet doen. Ik denk dat de top drie er zeker in zit. En hopelijk kan ik weer winnen.”

Kaï Rillaerts wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Homixx, Srani Autosport, Jikan Concept Store, JJ Racing, PL8 Design, Kaico.be, JvD Power, Road to Formula, Minus 273, Jet Import, Red Bull Organic en Niloc Protection.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS