Karting • GK4 Kartseries

Regenspecialist Finn Rossen sluit seizoen in stijl af met zege en nóg een titel: kampioen GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 november 2022 02:17 • Print artikel

GENK – Het was al een topseizoen voor karter Finn Rossen, maar zondag werd het nóg beter. De net elf jaar geworden snelheidsduivel uit Blitterswijck won op het circuit van Genk zijn tweede titel in de Mini Parilla Nationaal-klasse van het seizoen door ook de GK4 Kart Series op zijn naam te schrijven. Eerder dit jaar won de snelle Limburger al het NK IAME.

Finn Rossen kampioen hier met vader en moeder

“Het was leuk, en ik ben trots”, zei Finn, die na afloop van de laatste race van zijn seizoen met de Nederlandse vlag door de paddock liep. “Soms was het ook een zwaar seizoen. Op sommige banen was ik heel snel zoals in Venray en Eindhoven, en soms had ik pech. Soms was de snelheid niet goed en moesten we zoeken naar de juiste afstelling.”

Hoe dan ook, het leidde tot ronduit klinkende resultaten. Finn haalde het afgelopen seizoen het podium in maar liefst zes van de zeven weekeindes in de GK4. Daarnaast won hij in dezelfde klasse ook het NK, werd hij derde in het Benelux-kampioenschap én won hij ook nog het clubkampioenschap in Venray. Bovendien stond de rijder van topteam DFK van de zestien raceweekends maar liefst dertien keer op het podium en pakte hij zes polepositions.

Hoe het kwam dat hij zo ijzersterk reed dit seizoen? Finn: “Ik heb veel getraind, goed naar het team geluisterd en veel ervaring opgedaan. En na de training bekeken we altijd de data. Dan krijg ik tips. Van het team, en ook van papa, waar het beter en sneller kan.”

Maar misschien wel het allerbelangrijkste is dat Finn heeft geleerd hoe hij een inhaalactie inzet en doorzet. Niet meer twijfelen en gas inhouden dus, maar gedecideerd een concurrent inhalen. “Ik weet altijd: hier ga ik het doen en dan zet ik hem door. Soms blijf ik een tijdje achter iemand rijden en dan ga ik er ineens voorbij.”

Als Finn moet kiezen tussen zijn twee titels, dan vindt hij zijn GK4-kampioenschap het mooist. “Maar de laatste ronde van het NK was spannender”, zei hij. “Ik moest veel punten scoren anders redde ik het niet. We stonden uiteindelijk gelijk in punten, maar ik had een keer meer gewonnen, dus werd ik kampioen.”

Hij vervolgde: “In de GK4 hoefde ik maar drie punten te halen. In race één werd ik zesde en was ik al kampioen. In race twee moest ik iemand bij de start ontwijken omdat die spinde. Daardoor viel ik terug van P6 naar P17. Toen ben ik terug naar voren gereden, werd ik van de baan geduwd en ben ik opnieuw teruggevallen naar P17.”

Weer knokte Finn zich terug naar voren. Zo finishte hij als elfde en mocht hij in de derde race van de elfde plek starten. “We hadden erop gegokt dat het zou gaan regenen en de afstelling van de kart daarop aangepast.”

Finn Rossen regenrijder pursang

Dat bleek te kloppen: vlak voor de start vielen de eerste druppels. Finn had twee rondjes nodig gehad om in zijn ritme te komen en daarna was hij ontketend. Soms was hij als regenrijder pursang anderhalf tot twee seconden sneller dan de rest en met zeven seconden voorsprong op de nummer twee denderde hij als eerste over de finish. Weer liet hij zijn racingskills in de natte omstandigheden zien. Dat noem je nog eens in stijl je seizoen afsluiten!

Wat hij volgend seizoen gaat doen, weet Finn al. Hij wil naar de Mini Parilla-klasse met de 800-startnummers, een stapje hoger. “Ja, het was een mooi weekend”, blikte hij nog een laatste keer terug. “En na afloop een lekker drankje en eten bij de tent van DFK om het seizoen af te sluiten. Het was super!”

Finn bedankt zijn ouders, DFK De Feyter, zijn fanclubleden en zijn sponsoren.

Finn Rossen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
RIT Bandenservice
DMprintmedia
WEJEBE garage
S.E.J coenders beheer
Klompven Projects BE
Dekkers Tweewielers
Bindels Tuinen
Martien Verkoijen Schilderwerken
Dietz Mobile Caravan Service
Boomkwekerij Rongen
Kapsalon Gijsbers
Tom Willems Grondwerk
Gebroeders Weijs Gerbera
Klaans Verhuur
Boomkwekerijen "de Maas"
Traas Ongediertebestrijding
100 Procent Niki
JJC Robotmaaiers
B&B Panoramadesousberg

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS