Formule 1

Red Bull speelt alles of niets: "Akkoord met Honda bereikt over motorovername"

Uitgegeven door Bart • 21 januari 2021 12:40 • Print artikel

Red Bull en Honda zijn eruit. De Oostenrijkse renstal van Max Verstappen mag het intellectueel eigendom van de Japanse krachtbron overnemen als de fabrikant na dit jaar de Formule 1 vaarwel zegt. Er zit echter een grote maar aan het plan. De Formule 1 moet wel vanaf volgend jaar een ontwikkelingsstop voor de motor instellen. In dit geval speelt Red Bull alles of niets. Er is geen plan B, zo geeft Helmut Marko aan in een interview met het Duitse Auto, Motor und Sport.

Helmut Marko


De Formule 1-teams mochten vanaf het begin van deze maand met de auto voor 2022 de windtunnel in. Red Bull houdt daarbij de lijn van de huidige Honda-motor aan. Het chassis wordt gebouwd op basis van de V6-motor: de hybride systemen, de koeling, de versnellingsbak en de elektronica.

"Tussen ons en Honda is alles geregeld", zo geeft Marko in het Duitse medium aan. "Iedereen staat in de startblokken om het plan ten uitvoer te brengen, maar dat kan pas als de FIA de motorontwikkeling bevriest. Volgende week zou daar duidelijkheid over moeten komen."

Red Bull kan niet zonder de bevriezing van de motor. De onderhoud en de reparatie zullen al veel van de beschikbare middelen vergen. De ontwikkeling van de motor kan Red Bull niet in eigen huis. Daarvoor ontbreekt de knowhow, de faciliteiten en de engineers. "De bevriezing is op dit moment voor ons het belangrijkste. Dan is een motor in eigen beheer voor ons makkelijker te managen."

Marko geeft aan dat er geen plan B is. "Als de bevriezing er niet komt, zal Red Bull grondig na moeten denken over haar toekomst in de Formule 1. Dit is geen chantage. De kosten van deze complexe en dure motoren geeft ons geen andere uitweg. We hebben geen plan B."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS