Formule 1

Red Bull krijgt bijval: "Zou oneerlijk zijn tegenover teams die het wel goed voor elkaar hebben"

Uitgegeven door Wim Boekel • 2 juli 2022 07:26 • Print artikel

De discussie over het porpoising-effect in de Formule 1 duurt al een tijdje. Diverse coureurs maken zich zorgen om de gezondheid en Mercedes wil dat de auto’s hoger op de wielen komen te staan. Red Bull is het team dat het het beste voor elkaar heeft. De auto van Max Verstappen stuitert bijna niet en teambaas Christian Horner wil dan ook niet mee met Mercedes-teambaas Toto Wolff om de regels tussentijds aan te passen. De Brit krijgt nu bijval van voormalig F1-coureur Karun Chandhok.

Max Verstappen


"Het is een probleem voor de gezondheid van de coureurs", aldus Chandhok tegenover The Daily Express Sport. "Het treft niet alleen de coureurs van Mercedes, maar ook Ferrari stuitert en andere coureurs klagen erover. Het is een klassiek geval van F1-politiek. Red Bull moet applaus krijgen voor het werk wat ze geleverd hebben met hun auto. Ze hebben ongelofelijk werk verricht. Ze hebben de snelste auto op de grid en die heeft weinig last van stuiteren. Christian Horner wil dat voordeel natuurlijk niet opgeven."

Chandhok is niet voor een regelwijziging. "Het zou fout zijn als de FIA gedurende het seizoen de regels aanpast. Dat zou oneerlijk zijn tegenover de teams die het wel goed voor elkaar hebben. Aan de andere kant heb ik data gezien wat de ruggenwervels van een coureur te verduren krijgt. Dat kan niet goed zijn voor de gezondheid op de lange termijn. Het zou goed zijn als de coureurs collectief bij elkaar komen en dan met een gezamenlijk standpunt zouden komen. Zij moeten samen bepalen of er iets aan het stuiteren gedaan moet worden."

Volgens de F1-analist moet de FIA in gesprek met de teams. "Ze kunnen er wat aan doen voor volgend seizoen. Daarvoor moeten ze wel tijdig een beslissing nemen. Dat moet niet pas aan het einde van het seizoen gebeuren, die moet nu genomen worden. Er moet iets gebeuren, maar niet halverwege het seizoen. Het moet wel eerlijk verlopen, op een manier die goed onderzocht is en niet zo maar in de lucht is gegooid."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS