Formule 1

Red Bull klaar om te profiteren van 'clipping' op Mercedes van Lewis Hamilton

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 september 2021 12:33 • Print artikel

MONZA - Red Bull-baas Christian Horner was geÔntrigeerd toen hij zag dat Lewis Hamilton vermogen verloor op de rechte stukken, waardoor er een kans ontstond voor zijn team. Na een slechte start van de sprintkwalificatie in Monza verloor Hamilton bij de start plaatsen aan beide McLarens, waardoor de zevenvoudig wereldkampioen terugviel naar P5. De schade kon hij niet meer ongedaan maken: Daniel Ricciardo eindigde op P3 en Lando Norris op P4.

Max Verstappen Red Bull Racing F1


Door de gridstraf van teamgenoot Valtteri Bottas start Hamilton de Grand Prix van ItaliŽ vanaf P4, terwijl Hamiltons titelrivaal Max Verstappen de race vanaf pole begint.

"Het was een geweldige start van Max, een slechte van Lewis, en we waren in staat om daarvan te profiteren", vertelde Horner aan Sky F1.

"De snelstartende McLarens met de zachte banden, daar waren we bij de start kwetsbaar voor, maar dat konden we afdekken en daarna hadden we een goed tempo in de race en konden we met Valtteri meegaan."

Horner zei dat het onvermogen van Hamilton om de McLarens te passeren te wijten was aan het feit dat de Brit aan het einde van de rechte stukken te weinig vermogen had. Als Verstappen Hamilton achter zich kan houden, dan is dit een zwakte die Red Bull kan uitbuiten.

"Dat noemen wij clippen, dus aan het einde van de rechte stukken zie je het achterlicht knipperen en dat doodt gewoon je snelheid in rechte lijn. Je zag Lewis binnen een halve seconde komen, wat normaal gesproken een inhaalactie is, maar aan het eind van de rechte stukken had hij gewoon geen momentum meer."

"Dus dat is goed nieuws voor als we in de race voorop kunnen blijven, want dat betekent dat zij niet te hard kunnen aanvallen aan het einde van de rechte stukken."

Op de vraag of Red Bull het pure tempo heeft om met Mercedes te wedijveren in de race, antwoordde Horner: "Ik denk dat ze in ťťn ronde zeker sneller zijn dan wij, en er is een paar bochten waar we het hier moeilijk hebben, maar over een ronde zetten we een fatsoenlijke tijd neer."

"En natuurlijk kon Max in de vuile lucht hetzelfde tempo rijden als Valtteri toen ze wegreden van de rest van het veld. In zo'n race wil je natuurlijk niet te veel risico nemen, dus we waren gewoon dankbaar voor het feit dat we de punten pakten en tijdens de race vooraan kunnen starten."

Met Daniel Ricciardo op P2 tijdens de start is Red Bull zich terdege bewust van de dreiging die hij en Norris op P3 vormen. Als McLaren op de softs start en Red Bull past zich niet aan die strategie aan, dan heeft McLaren volgens Horner een voordeel van 'vier meter' vanaf de start.

Maar voor Verstappen zal het een kwestie zijn van risico en beloning afwegen als hij de strijd moet aangaan met het team uit Woking, gezien hoe krap de titelstrijd is met Hamilton en Mercedes.

"Natuurlijk gaat hij vechten voor de winst, dat is zijn instinct", zei Horner. "Maar uiteindelijk moet je de geblokte vlag zien te halen. Natuurlijk is het doel om te proberen de pole position om te zetten in een overwinning, maar ik denk dat er wel wat uitdagingen komen."

Red Bull heeft sinds 2013 niet meer gewonnen op Monza, en dus was deze pole volgens Horner een welkome prestatie. "Ik denk dat het onze allereerste pole is in het hybride tijdperk hier, het is de eerste keer dat we zelfs in de top drie staan", verklaarde Horner. "Een geweldige prestatie, twee waardevolle punten voor ons."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS