Formule 1

Red Bull heeft een deadline voor de nieuwe motor: "Maar we moeten de FIA-beslissing weten..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 29 oktober 2020 20:10 • Print artikel

Red Bull heeft een belangrijke deadline gezet voor de motorenplannen voor 2022. Plan A is om de technologie en operatie van de Honda-krachtbron over te nemen. Maar daarvoor vraagt Dr. Helmut Marko, scout van Max Verstappen, ook een bevriezing van de motorenregels. “Het is uitgesteld”, zei de Oostenrijker tegen Sport1, na de besprekingen met de aandeelhouders van de Formule 1. “Maar we moeten de beslissing op 15 november weten. We kunnen het niet later doen, dat is onze deadline.”

Red_Bull_voor_Toro_Rosso

Mercedes zou de bevriezing ondersteunen, Ferrari blokkeert de bevriezing mogelijk met haar veto. FIA-president Jean Todt moet er om lachen als hem gevraagd wordt naar de discussie. “In mei zei Red Bull dat er onder geen enkele omstandigheid een ontwikkelingsbevriezing moest komen, omdat Honda ging stoppen”, aldus de Fransman tegen Auto Motor und Sport. “Nu willen ze het tegenovergestelde. Dat is hoe snel het gaat in onze business.”

Red Bull dreigt zelfs te stoppen als zij terug moeten naar een klantenmotor. “Ik respecteer elke mening en elke aanvraag, maar ik laat me niet chanteren”, benadrukt Jean Todt. “De brandstoffabrikanten hebben ook gedreigd dat ze alleen doorgaan als er meer competitie is, maar het is belangrijker dat zijn hun geld investeren in de ontwikkeling van emissie vrije brandstof. Uiteindelijk zijn alleen de juiste argumenten die voor mij tellen, niet de bedreigingen.”

De FIA-president staat wel open voor de suggestie van Red Bull om de nieuwe motorenformule naar voren te brengen van 2026 naar 2024 of 2023. “Als er een mogelijkheid is, waarom niet?”, zegt de Fransman. “Het belangrijkste is dat de nieuwe regels nieuwe fabrikanten naar de sport trekken.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS