Rally

Rally Estonia - Kalle Rovanpera ongenaakbaar aan de leiding en degradeert Thierry Neuville

Uitgegeven door Peter Vader • 23 juli 2023 05:45

Kalle Rovanperä zette een enorme stap naar zijn derde opeenvolgende Rally Estonia-overwinning met een geweldige prestatie tijdens de Baltische wedstrijd op zaterdag. De 22-jarige, die twee jaar geleden de jongste WRC-winnaar in de geschiedenis werd op de supersnelle grindwegen van hetzelfde land, zette negen opeenvolgende benchmarktijden neer om daarmee Hyundai-rivaal en de eerdere leider Thierry Neuville te demoraliseren. Regerend kampioen Rovanperä degradeerde Neuville aan het begin van de vrijdagmiddag en begon deze voorlaatste etappe met een voorsprong van 3,0 seconden. Geïnspireerd door de meer ‘cleane’ lijn die zijn latere startpositie aan hem bood, was hij gewoon onaantastbaar.

Rally Estonia 2023 Toyota Kalle Rovanpera

De Fin was op elke etappe sneller dan Neuville, om daarmee zijn voorsprong uit te breiden tot 34,9 seconden. Zijn voorsprong op zaterdag werd nog groter toen de Hyundai i20 N-coureur een langzame lekke band opliep in Otepää 2. Hij zal zijn voorsprong in het FIA World Rally Championship in deze achtste ronde vergroten, afgezien van eventuele grote drama’s in de finale van zondag. "Het gevoel is zeker fijn," glimlachte Rovanperä. "Ik heb vooral van de middag genoten, het was erg leuk. De auto werkt goed en dit zijn mijn favoriete etappes van de hele kalender, dus waarom zou ik er niet op volle snelheid van genieten? Veel fans ook, het is echt gaaf."

Rally Estonia 2023 Hyundai

Neuville gaf toe dat hij te aarzelend was geweest in de eerste paar etappes van de ochtend, maar toch vijf keer de tweede beste tijd neerzette. Hij gaf toe dat het een gok zou zijn om Rovanperä voorbij te steken in de laatste vier klassementsproeven.
"Er ontbreekt net een klein beetje om het tempo van Kalle te evenaren," zei hij, "maar zonder die vervelende lekke band denk ik dat het een perfecte dag zou zijn geweest."

Esapekka Lappi voltooide het podium op 10,5 seconden achter teamgenoot Neuville, na een spannende strijd van een hele dag met Elfyn Evans. Evans, die in een GR Yaris reed, had de buffer van Lappi teruggebracht tot slechts zeven tienden van een seconde tegen het midden van de dag, maar viel in de loop van de middag terug tot 7,3 seconden achter de aanvallende Fin.

Rally Estonia 2023 Ford Puma

Teemu Suninen zette zijn probleemloze i20 N Rally1-debuut voort en behaalde een erg sterke vijfde plaats overall, 48,8 seconden achter de Welshman Elfyn Evans. Achter hem had M-Sport Ford's Pierre-Louis Loubet nog eens 44,0 seconden achterstand en kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden voor het overtreden van hybride strategieregels op vrijdag.

De als zevende geplaatste Takamoto Katsuta schoof op tot binnen 7,0 seconden van Loubet, ondanks dat hij bang was voor terminale problemen toen zijn Toyota weigerde te herstarten bij de finish van Kanepi 1. De door een straftijd geplaagde Ott Tänak, klom ondertussen naar de achtste plaats algemeen op eigen bodem.

Rally Estonia 2023 Skoda

Andreas Mikkelsen ligt op koers om zijn tweede WRC2-overwinning van het seizoen te behalen en werd negende algemeen in een Škoda Fabia RS Rally2, terwijl Sami Pajari de Top-10 voltooide in zijn vergelijkbare auto.

De laatste etappe van zondag is de kortste, maar biedt nog steeds een gezonde actie van 61,08 km. Twee identieke lussen van twee etappes wachten op de podiumceremonie in Tartu. De rally-afsluitende Kambja-test vormt de Wolf Power Stage, met bonuspunten beschikbaar voor de snelste teams.

Rally Estonia 2023 Ford Puma

Stand na de derde dag (zaterdag) van de Rally Estonia 2023:
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h05m29.3s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +34.9s
3 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +45.4s
4 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +52.7s
5 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m41.5s
6 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m25.5s
7 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m32.5s
8 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +5m55.2s
9 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +7m37.1s
10 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2) +7m52.9sWRC_Rally_Estonia_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS