Rally

Rally Estonia - Bijzonder begin met straftijd voor Ott Tanak; Evans en Lappi gezamenlijk aan de leiding...

Uitgegeven door Peter Vader • 21 juli 2023 08:31

Eén van de snelste evenementen in het FIA World Rally Championship is op dit moment aan de gang, met Elfyn Evans die aan de leiding gaat met zijn Toyota Hybrid na de eerste etappe van Rally Estonia. Rally Estonia is de eerste van twee opeenvolgende evenementen op snelle gravelwegen in het noorden van Europa, en op donderdagochtend hadden de coureurs een laatste kans om op snelheid te komen voorafgaand aan de rally in de pre-event shakedown. Kalle Rovanperä, winnaar van de afgelopen twee edities van de rally, maakte een positieve start met de snelste tijd na vier runs over de shakedown-etappe, met Toyota-teamgenoten Takamoto Katsuta en Evans ook in de top vijf.

FIA WRC Rally Estonia 2023 Kalle Rovanpera Toyota
Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

De altijd spectaculaire startceremonie van het evenement in het hart van gaststad Tartu in de avond, werd gevolgd door de startceremonie vanaf het superspeciale podium, dat plaatsvond naast het servicepark van het Estonian National Museum. Evans was de tweede snelste over een verlengde versie van 3,35 kilometer van de Tartu vald-test, 0,6 seconden achter Ott Tänak (M-Sport Ford) - die de rally begint met een tijdstraf van vijf minuten na een motorwissel na een shakedown. Evans leidt daardoor het algemeen klassement, met dezelfde tijd als Esapekka Lappi (Hyundai), terwijl Rovanperä slechts 0,1 seconde achter hen staat als derde. Katsuta is vijfde, binnen 2,6 seconden van de leiding.

FIA WRC Rally Estonia 2023 Ott Tanak Ford Puma
Ott Tanak (Ford Puma)

Ott Tänak bepaalde het tempo in de openingssnelheidsproef van donderdagavond. Maar de lokale held ging naar bed met weinig redenen om over te lachen. De leider van de M-Sport Ford-ploeg versloeg Elfyn Evans en Esapekka Lappi met zesde tienden van een seconde door de bochtige 3,35 km lange Tartu Vald-test over de parklandwegen van Raadi Manor. Dat was echter een geringe troost voor Tänak, die met een tijdstraf van vijf minuten erg moeizaam aan de rally begint. Technische problemen bij de shakedown zorgden ervoor dat het Britse team geen andere keuze had dan de motor in Tänak's Puma te vervangen, een strafbaar feit wanneer dit wordt uitgevoerd tussen de keuring en de eerste tijdcontrole.

"Ik zou zeggen dat hoe meer ik de dag moet doorstaan, hoe meer pijn het doet", reflecteerde Tänak. “Onze kansen op het kampioenschap waren vrij klein gezien onze prestaties dit jaar en we werkten hard voor de volgende twee rally's. Dit was een goede trap in de ballen.”

FIA WRC Rally Estonia 2023 Ott Tanak motorwissel
Ott Tanak, ongeoorloofde maar noodzakelijke motorwissel (Ford Puma)

Zoals al eerder in dit bericht geschreven, was er niets dat de Toyota GR Yaris van Evans en de Hyundai i20 N van Lappi van elkaar scheidde. Hyundai-man Thierry Neuville staat vierde in het algemeen klassement, 1,6 seconden voor Takamoto Katsuta. Achter de Japanner stond Puma-jongeling Pierre-Louis Loubet, die 4,4 seconden verloor na een slordige run, terwijl WRC2-rijders Miko Marczyk, Georg Linnamäe en Andreas Mikkelsen het klassement completeerden.

Op vrijdag wordt het moeilijker, want de langste etappe van de rally brengt 133,38 km actie over identieke ochtend- en middaglussen ten noorden en ten zuiden van de stad. Het tempo zal vanaf het begin erg hoog zijn met de 24,35 km lange Peipsääre, de langste klassementsproef van de rally, die om 09:08 lokale tijd van start gaat.

FIA WRC Rally Estonia 2023 Elfyn Evans (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Nr33
Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Jari-Matti Latvala (Teambaas Toyota Gazoo Racing): “Het is fijn om vanavond zonder drama's in deze eerste etappe aan de rally te beginnen. Elfyn heeft de leiding in de rally, maar de tijdsverschillen zijn erg klein. We zijn hier in Estland eerder sterk geweest en snelle evenementen zoals met deze passen normaal gesproken heel goed bij onze auto. We hebben ook een motorupgrade voor deze rally en hopelijk helpt dit ons in de snelle secties. De shakedown toonde aan dat onze auto's goed werken en gaf onze coureurs wat vertrouwen om aan de rally te beginnen. We hebben vandaag ook wat regen gehad en als het vochtig blijft in de bossen, dan hebben Kalle en Elfyn minder last van het schoonmaken van de weg en hebben ze een goede kans om te strijden voor de overwinning.”

Kalle Rovanperä (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Nr69): “Het is goed om terug te zijn in Estland. Het is een rally waar ik echt van hou. Ik geniet erg van deze wegen en het oppervlak en het gevoel is positief om het weekend in te gaan. De eerste etappe hier in Tartu is altijd best interessant. Het is echt technisch en lastig op een smalle weg, dus er was geen ruimte voor fouten en we hadden gewoon een schone run. Morgen wordt cruciaal voor ons om de weg vrij te maken, op de langste etappes met hier en daar veel los grind. Hopelijk kunnen we dicht bij de leiding blijven, want het is niet makkelijk om weer in te halen in een snelle rally als deze. Misschien kan het weer ons helpen: het heeft een beetje geregend, maar de grond droogt ook snel op in de zon, dus laten we eens kijken.”

Elfyn Evans (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Nr33): “Ik kijk er naar uit om aan deze rally deel te nemen. Het is duidelijk een behoorlijke verandering in vergelijking met wat we de laatste paar rally's gewend zijn qua terrein en ik hoop dat we ons snel kunnen aanpassen aan deze snelle wegen. Shakedown was heel belangrijk voor het vinden van een goed gevoel, en we gebruikten het om een paar instellingsopties te doorlopen. Deze eerste etappe is heel anders dan de rest van de rally; strak en bochtig met veel grote rotsen langs de weg. Het ging er dus om het schoon en netjes te houden en nu kijken we vooruit naar morgen. Aangezien de wegen hier vrij zacht zijn, is er altijd een grote evolutie tussen de eerste en de tweede pas, dus we kunnen morgenmiddag een paar verrassingen tegenkomen, vooral als we als tweede op de weg rijden.

Takamoto Katsuta (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID Nr18): “Ik heb uitgekeken naar deze rally omdat het een van mijn favoriete evenementen is. Tijdens de shakedown leek de auto erg goed te werken, dus het team heeft goed werk verricht om zich voor te bereiden. Ik heb erg veel zin om met deze auto over deze wegen te rijden en ik weet zeker dat de komende drie dagen leuk zullen zijn, maar het wordt ook een grote uitdaging. Op deze eerste superspecial kan er van alles gebeuren met de grote stenen langs de kant van de weg en is je rally snel voorbij, dus ik moest gewoon heel stabiel rijden. Morgen wordt een grote dag. Ik zal proberen hard te pushen en het zo goed mogelijk te doen."

Stand na de donderdag van de Rally Estonia 2023:
1. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3m03.1s
2. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +0.0s
3. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +0.1s
4. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1.0s
5. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2.6s
6. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +3.9s
7. Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4.4s
8. Miko Marczyk/Szymon Gospodarczyk (Škoda Fabia RS Rally2) +5.9s
9. Georg Linnamäe/James Morgan (Hyundai i20 N Rally2) +6.0s
10. Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +6.6sWRC_Rally_Estonia_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS