Karting • Chrono

Raketstart voor Jesse Smeets in koningsklasse KZ: "Veel van Joey Hanssen geleerd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 mei 2021 06:10

MARIEMBOURG – Met twee raceoverwinningen kende karter Jesse Smeets uit het topteam van Joey Hanssen afgelopen weekeinde een raketstart in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting, dat gehouden werd in het raamwerk van de BMC. Op het circuit Karting des Fagnes in Mariembourg denderde de 22-jarige Gravenaar zo naar een riante voorsprong in de tussenstand in de koningsklasse KZ2.

Jesse Smeets knalt naar zege in Meriembourg

“Het was echt een heel goed weekend. Een superstart van het seizoen, het kan niet beter”, jubelde Jesse. “We hebben de maximale buit gepakt, dus beter kan niet.” Met zijn fenomenale dubbelslag op het Zuid-Belgische circuit kreeg hij loon naar werken. De afgelopen weken heeft hij samen met zijn team Hanssen Motorsport alles op alles gezet om top voor de dag te komen tijdens de eerste ronde van het NK.

Dat hij op de goede weg was, bewees de snelle Brabander ruim twee weken geleden al tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series. Daar snelde hij naar de derde plaats in het dagklassement. “Dat was een voorbereidingsweekend voor het NK”, zei Jesse. “We hebben daar wat verbeterpunten gevonden. Daarna hebben we veel getest en hard gewerkt om extra goed voorbereid te zijn voor het NK. Omdat we zo hard gewerkt hebben, was eigenlijk alles goed dit weekend.”

Het enige dat niet helemaal naar zijn zin ging, was de kwalificatie. Daarin zette hij de tweede tijd neer. “Ik maakte een foutje omdat ik iemand achter me een ‘sleep’ gaf. Hij kon daardoor slim de poleposition pakken. Balen, maar ik wist dat ik de snelheid had om te winnen. Ik moest gewoon een goede start pakken, dan de leiding overnemen en wegrijden. Dat is ook zo gebeurd.”

Daarmee refereerde hij aan de prefinale. “De nummer één kwam bij de start niet goed weg; vanaf bocht één lag ik eerste. Ik kon in de eerste zeven, acht rondjes een gaatje slaan naar de rest van het veld. Ik heb toen wel iets te veel van mijn banden gebuikt waardoor de concurrentie dichterbij kon komen. Maar het is geen gevecht geworden en zo heb ik zonder te hoeven verdedigen kunnen winnen.”

Vanwege zijn winst in de prefinale mocht Jesse de finale van poleposition starten. “Samen met mijn monteur Timo Thijssen en mijn teambaas Joey Hanssen hadden we nog een kleine verandering aan de kart gedaan om te zorgen dat de snelheid constant kon blijven en ik niet zou inkakken aan het eind van de race. Dat pakte perfect uit.”

Jesse had opnieuw een goede start. “Na het zesde rondje had ik een verschil van twee, drie kartlengtes. Dat is de hele race zo gebleven. Ik denk dat die voorsprong kwam door op de juiste manier de band gebruiken, door niet te veel te vragen van de band. En het is natuurlijk zaak geen fouten te maken. Ik heb eigenlijk de hele race geen fout gemaakt en dan is het heel moeilijk voor de rest om bij te blijven.”

Jesse begon in Mariembourg zijn weekeinde op een nieuw chassis van CRG. Dat bleek, zoals verwacht, een topchassis. “Vanaf vrijdag in de trainingen waren we de snelste of zaten we bij de snelsten.”

Hij liet niet na zijn team Hanssen Motorsport daarvoor uitvoerig te bedanken. Het team, dat onder leiding staat van veelvoudig Nederlands kampioen KZ2 Joey Hanssen, is aan zijn tweede jaar bezig. Jesse: “Joey heeft zijn zaakjes echt goed op orde. De motoren liepen supergoed afgelopen weekend. Ook de andere rijders van het team waren echt snel in de KZ2- en KZ Plus-klasse. Zij konden ook voorin meedoen. Wat dat betreft moet ik echt een compliment maken naar alle monteurs, Joey en alle rijders.”

Jesse Smeets en Joey Hanssen

Het komt overigens zeker niet alleen door de topfaciliteiten die Jesse bij Hanssen Motorsport tot zijn beschikking heeft. Ook qua rijdersvaardigheden leert hij veel bij het team. “Ik heb heel veel van Joey geleerd in de afgelopen maanden. Ik ben als rijder echt veel gegroeid onder zijn begeleiding. Ik merk veel verschil. Elke dag dat ik met hem rijd, word ik beter. Dat was dit weekend ook te zien. Zowel het materiaal als de rijder was top. Dan win je twee keer. Om ze allebei de wedstrijden te winnen, moet alles kloppen en dat was dit weekend het geval.”

Jesse focust zich dit seizoen op het NK KZ2. “We moeten even afwachten wat er wel en niet doorgaat vanwege corona. Als er wedstrijden niet doorgaan, kan het zijn dat ik een wedstrijd race in het Duits kampioenschap of het EK.”

Maar het NK is het kampioenschap dat telt voor Jesse. “Vorig jaar werd ik derde in het NK. Dit jaar gaan we vol voor het kampioenschap.”

Jesse Smeets wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Hanssen Motorsport
Herbert Sas Transport en Fruit
Stone Base
BOSTIK
Supra Infraconsult
Globally Yours

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS