Autosport BE • Autosport BE Diversen

Racepiloot Tomas De Backer vol zelfvertrouwen naar start Fiesta Cup: "Ik kan niet wachten!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 augustus 2020 15:01

ZOLDER – Op driejarige leeftijd zat hij al achter het stuur van een raceauto. Negentien jaar later is Tomas De Backer nog steeds actief als autocoureur. Hij staat te popelen om aan de Ford Fiesta Sprint Cup te beginnen. Tijdens een test op het circuit van Zolder bewees de 22-jarige piloot uit Antwerpen dat hij zijn zaakjes uitstekend voor elkaar heeft. Hij denderde er naar de snelste tijd. Hij blikt dan ook met het nodige vertrouwen vooruit op het aanstaande seizoen. Dat komend weekend begint Circuit Zandvoort.

Tomas De Backer

Die snelste tijd bij de Fiesta’s, daar was Tomas uiteraard zeer content mee. Tegelijkertijd wilde het niet zeggen dat er geen ruimte voor verbetering is. Die is er in autosport namelijk altijd. “Ik kan mezelf echt nog wel verbeteren”, is zijn logische reactie dan ook. “Het is de eerste dag dat ik hier rijd. Er moet normaal nog wel meer in zitten.”

Maar: een goed begin is het halve werk. Dat realiseert de snelle Belg zich ook. De coureur die als jong talent voor de toekomst is aangetrokken door Marc Goossens van Belgium Racing kijkt reikhalzend uit naar zijn debuut. “Het is een heel interessante formule voor jongeren, als je net zoals ik uit het karting komt. Er is een heel competitief veld. Er is veel belangstelling in de pers, zowel in België als in Nederland.”

Tomas begint dit jaar aan zijn derde jaar in de autosport. Eerder reed hij al eens in de Mazda MaX5 Cup (DNRT). Eind november testte hij de Fiesta voor het eerst. “Die test heeft me overtuigd. Het waren lastige omstandigheden, half nat half droog. Toch gaf de auto direct vertrouwen. Ik was toen al redelijk snel.”

Hoewel het dus zijn derde jaar in de autosport wordt, is het bijna twee jaar geleden dat hij in een raceauto een wedstrijd reed. “Vorig jaar ben ik terug een jaartje gaan karten”, legt hij uit. “Daarvoor heb in 2017 en 2018 in de Mazda MX-5 in de oude Mazda Cup gereden. Deze auto is een stapje hogerop. Hij is voorwiel aangedreven en de Mazda is achterwiel aangedreven. Ook is de Fiesta een beetje sneller.”

Tomas De Backer

Voor Tomas is racen een familieaangelegenheid. Zijn vader Eddy heeft tientallen jaren ervaring als coureur, kwam in de meest uiteenlopende klassen uit – van rally tot circuitrace – en had bovendien twintig jaar lang zijn eigen autosportteam. Dat Tomas is gaan racen is dan ook niet zo vreemd. “Ik ben op twaalfjarige leeftijd begonnen met karten, dat was in 2009. Ik heb echt een geweldige tijd gehad in die sport.”

Maar autosport is waar het hem uiteindelijk allemaal om te doen is. Tomas: “Ik zou heel graag eens met een TCR rijden. De touringwagens vind ik heel mooi. Dit, de Fiesta Cup, is dan wel de goede richting.”

Maar, hoe zit het nu met het feit dat hij op driejarige leeftijd al achter het stuur van een raceauto zat? Zijn vader legt uit. “Ik moest eens een wedstrijd rijden in de Clio Cup. Tomas moet ongeveer drie jaar geweest zijn en we reden naar de start. Ik had hem op schoot gezet. En het commentaar van de reportage op tv was: de deelnemers worden steeds jonger.”

Door corona begint het seizoen dit jaar pas in augustus. Om de afgelopen maanden toch nuttig bezig te kunnen blijven met zijn sport heeft Tomas veel in de simulator getraind. “Dat heeft toch wel geholpen. Ik had hier meer dan een jaar niet meer gereden en als je dan weer op het circuit komt, ken je de ideale lijnen toch nog, ook al heb je er niet in het echt gereden. Je hoeft dan alleen nog maar te finetunen.”

Tomas De Backer

De Ford Fiesta Sprint Cup beslaat dit jaar vier wedstrijdweekeindes. Dat op zich is nog een behoorlijk aantal na corona. Een meevaller, bekent Tomas. “We hebben nog best een tijd gedacht dat het seizoen niet meer van start zou gaan. Misschien in september of oktober nog één of twee wedstrijden, maar geen officieel kampioenschap. Vier is toch wel een goed aantal voor een volwaardig kampioenschap. En we rijden twee wedstrijden per weekend. Ik kan niet wachten!”

Tomas bedankt zijn vader en moeder en zijn vriendin.

Tomas De Backer wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door SketchUp 3D, Race Winning Brands, Belgium Racing, Derdaele en Cerno. Hij zoekt nog sponsors. Tomas wil zijn sponsors een paar keer per seizoen meenemen naar het circuit voor een zogenaamde track day om hen te laten ervaren wat dat is: rijden in een raceauto. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via [email protected] en +32-476058022.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS