Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

RaceXpressOnTour@Lausitzring – Dit weekend de kick-off van de ADAC GT Masters op de Lausitzring met Indy Dontje en Niels Langeveld

Uitgegeven door Peter Vader • 31 juli 2020 15:50 • Print artikel

Het is zover: dit weekend begint de ADAC GT Masters het nieuwe seizoen op de Lausitzring. RaceXpress-fotograaf Johann van de Kerkhof is ter plekke aanwezig en doet er verslag van. De twee races worden op zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur live en volledig uitgezonden door SPORT1. Ze zijn ook online te zien in de livestream op sport1.de, adac.de/motorsport en youtube.com/adac.

Indy Dontje NLD M.GYtz DEU
Indy Dontje vormt een rijderscombinatie met Maximilian Götz in hun door Mannfilter gesponsorde Mercedes-AMG GT3

Onderstaand een reeks van interessante cijfers, gegevens en statistieken over het 33 auto’s tellende startveld, met twee Nederlandse deelnemers Indy Dontje en Niels Langeveld. Indy Dontje vormt een rijderscombinatie met Maximilian Götz in hun door Mannfilter gesponsorde Mercedes-AMG GT3. Op de vrijdag realiseerden zij met een rondetijd van 1:22.380 een achttiende, snelste tijd. De tweede Nederlander is Niels Langeveld, die samen met Maximilian Paul een Audi R8 LMS GT3 van HRT Motorsport rijdt. Hun snelste rondetijd was 1:22.653, goed voor P23. Het is slechts een eerste begin voor de twee heren, die ongetwijfeld nog verder omhoog zullen klimmen voordat de races op zaterdag en zondag gaan plaatsvinden. De Nederlander Steijn Schothorst staat ook vermeld op de deelnemerslijst, maar we zagen hem op vrijdag nog niet op de baan verschijnen.

Niels Langeveld Audi R8
Niels Langeveld rijdt samen met Maximilian Paul een Audi R8 LMS GT3 van HRT Motorsport

Een spannende blik op de cijfers, gegevens en statistieken van de "League of supersportwagens":

- Zeven ADAC GT Masters-kampioenen strijden in deze seizoensopener. Naast de twee dubbele kampioenen Kelvin van der Linde en Sebastian Asch zijn dit Maximilian Götz, Daniel Keilwitz, Christopher Mies, Patric Niederhauser en Robert Renauer.

- Drie vrouwen starten in 2020 in de "Super Sports Car League". Racewinnaar Rahel Frey keert na één seizoen terug in de serie, Audi-merkcollega Carrie Schreiner betwist haar tweede seizoen. Bovendien maakt Porsche-fabrieksrijder Simona De Silvestro haar debuut in de ADAC GT Masters.

- De oudste coureur in het veld is Audi Sport-coureur Frank Stippler (45), de jongste starter bij de start in Lausitz, is zijn merkcollega Ricardo Feller met de leeftijd van 20 jaar.

- In totaal vieren 15 nieuwkomers in de serie hun debuut in de ADAC GT Masters op de Lausitzring. De rookies zijn: Mike Beckhusen, Dorian Boccolacci, Hendrik von Danwitz, Joel Eriksson, Jannes Fittje, Niels Langeveld, Niels Lagrange, Constantin Schöll, Steijn Schothorst, Simona De Silvestro, Henric Skoog, Igor Walilko, Charles Weerts, Nick Yelloly en Tim Zimmermann .

M.PommerDEU_J.SchmidtCHE
Snelste rondetijd op vrijdag voor Nr77 van M. Pommer(DEU) en J. Schmidt(CHE) van Callaway Competition met hun Corvette C7 GT3-R

- De meest ervaren piloot in het veld is Sebastian Asch met 163 ADAC GT Masters-starts.

- Twee rijderscombinaties bestaande uit broers nemen dit jaar deel aan de "Super Sports Car League". Naast de twee Zweden Joel en Jimmy Eriksson staat er dit seizoen zelfs een tweeling aan de start met Alfred en Robert Renauer.

- Door de vroegere ‘Meisters’ Tim Bergmeister en broer Jörg, behaalde een tweetal broers in 2008 zelfs een dubbele overwinning in Lausitz.

- 18 coureurs zijn ingeschreven in het Pirelli Junior-klassement voor jonge coureurs onder de 25 jaar.

- Tot dusver heeft Daniel Keilwitz 22 overwinningen behaald in de ADAC GT Masters. Geen enkele andere coureur was zo succesvol als de kampioen van 2013. Het team met de meeste overwinningen is Callaway Competition. Het raceteam uit Leingarten heeft 33 keer een race gewonnen in de "Super Sports Car League".

weerts_vanthoor
Derde snelste tijd van 1:21.710 voor Nr32, de Audi R8 LMS GT3 van WRT Team Audi van Charles Weerts (BEL) en Dries Vanthoor(BEL)

- 34 van de 66 coureurs die deelnemen aan de Lausitzring hebben al minstens één race in de ADAC GT Masters gewonnen.

- Het startveld wordt in 2020 nog meer een internationale aangelegenheid: coureurs uit in totaal 15 landen gaan de meer dan 30 GT3-sportwagens besturen. Duitsland is het sterkst vertegenwoordigd met 28 starters, gevolgd door Zwitserland en Oostenrijk. Met Europa, Afrika en Australië zijn de coureurs afkomstig van drie continenten.

- 19 teams gebruiken dit seizoen voertuigen van zeven merken. Deze omvatten Audi, Bentley, BMW, Corvette, Lamborghini, Mercedes-AMG en Porsche.

I.DontjeNLD_M.GYtzDEU
Nog een keer Indy Dontje, nu vanuit een andere hoek; hij vormt een rijderscombinatie met Maximilian Götz in hun door Mannfilter gesponsorde Mercedes-AMG GT3

- Met drie Lamborghini Huracán GT3's zorgt het GRT Grasser Racing Team dit seizoen voor de meeste raceauto’s per team, geen ander raceteam heeft drie voertuigen op de baan.

- Het meest populaire voertuig onder de teams is de Audi R8 LMS. Er zijn in totaal dertien auto's van het merk met de vier ringen ingeschreven. Mercedes-AMG en Porsche volgden, elk met zes GT3-sportwagens.

- De ADAC GT Masters begint het seizoen voor het eerst op de Lausitzring. De vorige locaties voor de aftrap waren Oschersleben (twaalf keer) en de Nürburgring in het eerste seizoen van 2007.

- De "Liga van supersportwagens" start voor de twaalfde keer op de baan in Brandenburg.

- De meest succesvolle van de huidige coureurs op de Lausitzring is Robert Renauer. De kampioen van 2018 heeft in totaal drie keer (2013, 2016 en 2017) op de baan gewonnen. De voormalige kampioenen Albert von Thurn en Taxis en de Nederlander Peter Kox, wonnen ook driemaal.

- Het team met de meeste overwinningen op de Lausitzring is Callaway Competition met vier triomfen, Porsche loopt vooraan bij de merken met acht triomfen.

Resultaten ADAC GT Masters Lausitzring vrije training vrijdag 31 juli 2020:

null

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS