Karting • Karting Diversen

Quinten van Leeuwen houdt het hoofd koel in tumultueuze race en grijpt podium in Spa: P2!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 juli 2021 02:11 • Print artikel

SPA - Quinten van Leeuwen (9) pakte afgelopen zondag een knappe podiumplaats tijdens de derde ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. Dat deed hij in een tumultueuze finale in Spa. Het talent uit Lelystad liet zich niet gek maken door alle consternatie en snelde naar de tweede plaats in de sterk bezette Mini Parilla-klasse.

Quinten van Leeuwen sterk naar podium op Spa Francorchamps

De snelle leerling van de school Leonardo in Harderwijk reed de finale op slimme wijze. Na de twee heats moest Quinten in de finale als tiende van start. Er zat ogenschijnlijk geen podiumplaats meer in voor hem. Maar de baan had verraderlijke stukken, doordat die na een regenbui langzaam opdroogde. "Daar ben ik goed in, rijden over een opdrogend circuit", zei Quinten. "Iedereen reed over de natte plekken, ik niet. Ik reed overal omheen."

Quinten begon aan zijn inhaalrace. En hij rukte als een (piepjonge) oude rot op naar de tweede positie. Er had misschien nóg meer ingezeten. De finale werd halverwege de race stilgelegd nadat verschillende rijders waren gecrasht.

"En toen vloog ook nog eens de leider in de wedstrijd van de baan", aldus Quinten. "Er kwam een rode vlag. Eigenlijk was ik toen nummer één. Maar de organisatie draaide de wedstrijd een ronde terug. Daardoor kon de jongen voor me gewoon als eerste herstarten. Als dat niet zo was gegaan, had ik gewonnen. Maar ik ben toch erg tevreden met mijn tweede plaats."

De top vier racete dicht op elkaar. Het leek Quinten niet te deren. Hij toonde aan dat-ie beschikt over stalen zenuwen. De jonge karter liet zich door niets of niemand van de wijs brengen. "Nou, ik ben soms echt wel zenuwachtig", bekende hij.

"Vooral bij zo'n herstart als ik ergens vooraan sta. Je staat daar te wachten en te wachten. Maar als we weer weg zijn, ben ik meteen niet meer zenuwachtig. En dan kan ik me ook goed concentreren. Ik moet wel zeggen dat er bij die herstart een voordeel was voor mij. Want we startten toen in een rij. Er zat dus niemand naast me."

Dezelfde dag won Max Verstappen in de F1 de Grand Prix van Steiermark. Voormalig karter Max blijkt een groot voorbeeld te zijn. "Hij rijdt goed", aldus de jongen uit Lelystad met gevoel voor understatement. "Beter dan Lewis Hamilton. En ik vind Max ook best goed in de regen."

Quinten van Leeuwen

Op zijn school krijgt de pientere Van Leeuwen volop ondersteuning om zijn sport met school te kunnen combineren. "Het Leonardo is wel heel leuk. Volgend jaar krijg ik er een meester die veel van motoren weet. Heel fijn, want ik interesseer me voor techniek. Dat komt ook goed uit in het karten."

Wat wil hij later worden? "Wereldkampioen karten", antwoordde Quinten. "Als ik twaalf ben." En op de langere termijn? "Formule 1-coureur", zei hij onomwonden. "Het is moeilijk om daar in te komen. Er zijn maar twintig stoeltjes. Maar de F1 blijft toch mijn doel."

Vader Marcel van Leeuwen is met zijn bedrijf Cargo Express Europe tot op heden Quintens enige 'supporter'. Quinten zijn ouders hopen erop dat andere sponsors zich kunnen aansluiten, zodat hij zijn sport optimaal kan beoefenen. "Mijn vader gaat altijd met me mee", zegt Quinten. "Mijn moeder is er ook vaak bij. Ik vind het heel fijn dat ze zoveel voor mij doen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS