Karting • Chrono

Quinn Winkel is pijnvrij en wint in NK de koningsklasse: "Vorige week dacht ik dat ik niet zou kunnen starten!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 september 2021 09:07

EINDHOVEN - Twee maanden uit de roulatie geweest door een ribblessure met kneuzingen en vocht erbij. Maar dan met een custom made ribprotector toch kunnen racen en ‘gewoon’ in de KZ-klasse winnen. Dat deed Quinn Winkel (20) uit Beneden-Leeuwen afgelopen weekeinde op het circuit De Landsard in Eindhoven in de prestigieuze KZ-schakelkart-klasse.

Quinn Winkel

“Fantastisch. Ik was de week ervoor naar Eindhoven gegaan om te testen. Om motorisch alles goed in orde te krijgen. Maar ik moest voortijdig naar huis vanwege de pijn aan mijn ribben”, blikte Quinn terug. “Ik ben toen zo’n protector laten maken. Donderdag opgehaald, vrijdag ermee getraind. Dat verliep heel goed. Ik was pijnvrij met die protector om. Vorige week dacht ik dat ik niet zou kunnen starten op De Landsard. Ik was al blij dat ik überhaupt kon starten. En dan win je. Echt geweldig”, zei Quinn die het nog steeds niet kon geloven.

Tijdens de vrijdagsessie was de karter uit Beneden-Leeuwen aardig snel. Hij reed in de top vijf. “En zaterdag halverwege de dag waren we supersnel”, aldus Quinn. “We hadden iets gevonden in de afstelling.” Hij greep zowaar poleposition. En dat beloofde veel goeds voor de prefinale en de finale.

Quinn vertrok in die prefinale vanaf pole, maar hij was niet echt goed weg. “Ik maakte in het begin van de race een foutje”, aldus de leerling-mediadesigner van het ROC in Nijmegen. “De nummer twee haalde me in. Ik kon dat niet meer rechtzetten. Ik kon wel aansluiten en hem goed volgen, maar inhalen zat er niet meer in.” Zo eindigde Winkel de prefinale op P2.

In de finale in de koningsklasse van het Nederlandse karten wilde Quinn alles op alles zetten om te zegevieren. Hij kwam prima weg vanaf P2. Maar dat deed ook de man op kop. “Hij dwong me naar buiten. Daardoor kwam ik op P3 terecht. Daarna kwam ik op het gras terecht, met als gevolg dat ik nog een plaatsje verloor. Hierna werd ik nóg eens in het gras geduwd. Ineens lig je dan op de vijfde plek.”

Quinn Winkel

Maar Quinn houdt van opschieten. Hij is bloedsnel, merkten zijn tegenstanders. Quinn rukte in no time op naar de tweede stek. “Ik heb lang achter de koploper gereden”, zei de talentvolle karter. “Hij maakte een foutje. Ik wilde direct voor de koppositie gaan. In bocht drie zette ik ‘m ernaast. Beetje wheelbangen. Dat was echt mooi. Ik wist dat ik genoeg snelheid had om hem achter me te houden. Dat merkte ik al eerder in de race. Dus als ik hem voorbij zou zijn, lag de zege voor het grijpen. Het was een perfect resultaat.”

Hij rijdt voorlopig alleen het NK. Dat heeft te maken met de financiën. “We zijn op zoek naar meer sponsoren”, legde Quinn uit. “Karten is een erg dure sport. Zonder mijn ouders zou ik niet kunnen karten.”

Quinn droomt van Nederlands kampioen worden en van deelname aan EK en WK. “En ik wil uiteindelijk doorstromen naar de autosport”, zei Quinn. “Het liefst naar de LMP-klasse of de GTE-klasse. Rijden in het World Endurance Championship. Dat zou super zijn.”

Quinn bedankt Jeroen Kramp en zijn ouders.

Quinn Winkel wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Riwi Plafonds.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS