Karting • Chrono

Proficiat! Routinier Edgar Oosting lukt het ‘gewoon’ weer om kampioen te worden: "Je moet je altijd weer bewijzen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 oktober 2021 08:34 • Print artikel

BERGHEM – Goed, dat Edgar Oosting kampioen werd in de KZ Plus-klasse, was eigenlijk niet meer dan een formaliteit. Maar dit soort formaliteiten zijn natuurlijk wél heel prettige formaliteiten. Dus toen de 49-jarige karter uit Froombosch zondag tijdens de zevende ronde van het NK als winnaar over de finish kwam in de KZ Plus-klasse, was de vreugde groot: weer kampioen!

Edgar Oosting Nederlands kampioen

Hij moest er even over nadenken. Edgar kart al zo lang dat hij niet meer precies weet hoe vaak hij Nederlands kampioen is geworden. En al die jaren werd hij technisch bijgestaan door zijn vader Jaap. “Dit is mijn zesde, of zevende titel”, zei hij na afloop van de races op het circuit van Berghem. Hoe het ook zij, het was opnieuw een knappe prestatie.

Hij hoefde niet lang na te denken over het antwoord op de vraag welke van zijn titels de mooiste is. Deze laatste titel wellicht? “Nee, de eerste was de mooiste”, zei hij resoluut. “Dat was in 1994 in de 100cc. Toen konden we met een man of vier, vijf nog Nederlands kampioen worden in de laatste race. In de laatste twee ronden werd het beslist. Dat deed me het meest.”

Niettemin is hij natuurlijk maar wat blij dat hij 27 jaar later er nog steeds in slaagt Nederlands kampioen te worden. En in niet de eerste de beste klasse. De KZ Plus-klasse is een heel snelle schakelklasse. Waarin hij bovendien één van de oudste deelnemers is. Dat maakte zijn prestatie des te knapper. “Het wordt ook steeds moeilijker”, bekende hij. “De jongsten die er onderaan bijkomen zijn nog steeds jong en ik word steeds ouder, ik moet er steeds meer voor doen.”

En dat niet alleen. Omdat hij al zo vaak gewonnen heeft en dit seizoen gedomineerd heeft, weet hij dat zijn concurrenten hem nauwlettend in de gaten houden. “Je moet je altijd weer bewijzen. Iedereen kijkt naar je van: hij is de ervaren man, de te kloppen man. Elke race maar weer. Je kunt jezelf zo ook een druk opleggen.”

Daar had hij afgelopen weekeinde in Berghem ogenschijnlijk weinig last van. Omdat het een dubbel NK-weekeinde betrof waarin op zaterdag de zesde ronde van het kampioenschap werd verreden en op zondag de zevende, reed hij vier races. Daarvan won hij er drie. En dan was hij in die ene race die hij niet won ook nog eens op koppositie uitgevallen met motorpech.

Edgar Oosting Nederlands kampioen KZ+

“De titel is binnen, maar ik had eigenlijk zaterdag al kampioen kunnen zijn. Dat lukte niet omdat in de finale de motor stukliep. Ik moest daarom zondag nog één race winnen. Dat had ik in de prefinale gedaan, dus toen was ik eigenlijk al kampioen. Dat ik daarna ook nog de finale win, is de kers op de taart natuurlijk.”

Gevraagd naar hoeveel races hij dit seizoen in het NK had gewonnen, bleek het eenvoudiger te zeggen hoeveel hij er níet had gewonnen. “Een stuk of vier, vijf niet. Twee keer door pech.” Edgar had genoten van het dubbele weekeinde in Berghem. “We hadden een paar jongens erbij die er in voorgaande races niet bij waren die goed partij kunnen geven, zoals Floris Schouten. Leuke tegenstanders om tegen te battelen. En ik heb ook aan hen laten zien dat ik het nog kan.”

De trofee voor kampioen van Nederland kreeg hij zondag in Berghem nog niet uitgereikt. Want formeel is de titel pas de zijne als hij tijdens de achtste en laatste ronde van het NK in Genk in minimaal één van de twee races van start gaat. “Dat moet wel lukken...”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS