Autosport Internationaal Toerwagens • LMS

Preview: FIA World Endurance Championship 6 Hours of Spa + Entry List

Over een kleine anderhalve is het zover, de zes uur durende uitputtingsslag in de Ardennen op het circuit van Spa Francorchamps. Het FIA World Endurance Championship doet het fameuze Belgische circuit aan in het weekend van 6 en 7 mei. Zowel coureurs, teams als de grote schare fans kijken enorm uit naar deze meeting. Het is de laatste officiële test voor de 24 uur van Le Mans, halverwege juni. De LMP1, LMP2 en de GTE teams zullen ook alles op alles zetten om deze wedstrijd te winnen.

Twee weken geleden deed het kampioenschap zijn eerste wedstrijd aan op het circuit van Silverstone. Verrassenderwijs leek de Audi #7 te winnen maar werd later gediskwalificeerd. Zo kwam de overwinning alsnog terecht bij de Porsche #2 van Jani, Dumas en Lieb. Porsche was vorig jaar op het circuit van Spa met name door de hoge topsnelheden erg sterk maar Audi won door tactisch erg sterk te rijden. Audi lijkt zich voor Le Mans te willen revancheren en waar kan dat beter dan op Spa!

Het nieuwe omgedoopte Mexicaanse team van RGR Morand won de LMP2 klasse op Silverstone. Albuquerque, Senna en Gonzalez wonnen nipt. De LMP2 klasse is dit jaar ijzersterk en beter dan ooit. Het team van G Drive komt dit jaar met één auto uit in het WEC, de Oreca05. Maar op Spa komt daar de #38 equipe van onder andere onze Nederlandse Giedo van der Garde bij. Normaal gesproken rijden zij met de Gibson in het Europese Le Mans kampioenschap (ELMS). Vander Garde en de zijne wonnen die openingswedstrijd met overmacht. De Nederlander is vastberaden ook in het FIA WEC te winnen en gaat de strijd aan in de Ardennen.

In de GTE Pro klasse is de fabrieksstrijd hevig met de komst van het Chip Ganassi team van Ford. Zij leken nog niet de snelheid van Ferrari en Aston Martin te hebben maar betrouwbaar waren zij zeker wel. AF Corse won de openingswedstrijd met de gloednieuwe 488 turbo #71 (Rigon & Bird). De overwinning in de Am klasse ging ook naar AF Corse met de oudere Ferrari 458, #83 van Perrodo, Collard en Aguas.

Bekend is dat er dit jaar 34 auto's aan de start komen. 9 LMP1 bolides, 12 LMP2 bolides en 13 GTE bolides. De race is op zaterdag 7 mei van 14:30u tot 20:30u. Ook de TCR International Series komen dat weekend in actie als support serie. Daarnaast komt het Porsche GT3 Benelux kampioenschap dat zich samenvoegd met het Franse kampioenschap in actie op de omloop van Spa Francorchamps.

Klik hier voor de inschrijvingslijst.