Dakar

Preproloog - The Road to Dakar gaat voor groen en volgt het voorbeeld van de Dakar Rally

Uitgegeven door Johan Vis • 9 november 2021 10:01 • Print artikel

Om de CO₂-uitstoot en daarmee de te snelle klimaatverandering tegen te gaan, maakt de organisatie van de ‘Preproloog - The Road to Dakar’ niet langer gebruik van milieuvervuilende aggregaten. Waar bij de editie van 2019 nog veertien van dergelijke apparaten werden ingezet, zal de aankomende editie van de Preproloog voor wat betreft de stroomvoorziening zo goed als klimaatneutraal zijn.

 Riwald_Dakar_Team_Preproloog_2019

Groene stroom
"Dat willen we in de eerste plaats bereiken door het gebruik van groene stroom op Landgoed Duynenwater in Eersel", vertelt organisator William Zweerts de Jong. "De vaste stroom op het terrein komt van een aanbieder van groene stroom. Voor de plekken op het terrein waar we lastig bij kunnen komen met kabels, worden er door SmartGrid grote batterijen geplaatst."

Elektrische grondmachines
Maar niet alleen qua stroom wordt Preproloog 2021 groener dan voorgaande edities, ook partners van het evenement zetten zich in voor een groenere organisatie. "Pon Cat, dat in aanloop naar het evenement op zaterdag 20 november het terrein inricht, doet dat mede met grondverzetmachines die op stroom werken. Daarnaast zet Den Engelsen Bedrijfswagens z'n volledige elektrische MAN eTGE bestelbus in."

Daarmee volgt ‘Preproloog - The Road to Dakar’ het voorbeeld van de Dakar Rally. Steeds meer deelnemers aan de bekendste meerdaagse rally ter wereld, maken de overstap naar groen. Eén van de pioniers op dat gebied is het Nederlandse Riwald Dakar Team, dat vorig jaar de wereldprimeur had door met een hybride truck aan de start van 's wereld bekendste rally te verschijnen.

De verrichtingen van Gert Huzink en zijn kompanen in de Renault C460 Hybrid Truck worden door andere teams én fans met bijzonder veel interesse gevolgd. Steeds meer equipes experimenteren - of hebben de overstap al gemaakt - met hybride-, full-electric- of zelfs waterstofaandrijving.

Dakar vóór 2030 klimaatneutraal
ASO, de organisatie achter Dakar Rally, heeft zichzelf ten doel gesteld om voor 2030 klimaatneutraal te zijn. Zo hoopt het dat bij de editie van 2024 het volledige bivak op duurzame (zonne-)energie moet draaien. Van deelnemers wordt verwacht dat zij vanaf 2026 aan scherpe emissie-maatregelen voldoen. In 2030 moet wat ASO betreft de Dakar Rally volledig over zijn op alternatieve energie.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS