Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Porsche Mobil1 Supercup in regenachtig Spa: ondanks overwinning erg hard werken voor alle Nederlanders

Uitgegeven door Peter Vader • 31 juli 2023 12:00

Afgelopen weekend streek de Porsche Mobil1 Supercup neer in de Ardennen. In het randprogramma van de F1-Grand Prix werd de laatste ronde voor de zomerstop verreden. En zoals vaker in deze snelste mono merkencup ter wereld, kenden de ontwikkelingen en resultaten een grillig verloop. Voor de aanwezige Nederlanders werd het ondanks de vele regenval, één groot feestje in Spa-Francorchamps. De winnaar van de Formule 1-race werd Max Verstappen en de onverwachte winnaar van de Porsche Mobil1 Supercup-race werd de jonge Morris Schuring, die zich daarmee in een grotesk rijtje van Nederlandse winnaars schaarde. Maar het ging bepaald niet zonder slag of stoot. Schuring zijn overwinning was geweldig! Maar de overige Nederlanders moesten erg hard werken voor hun klasseringen. En dat werd op vrijdag direct al duidelijk. De vrije training op vrijdagavond begon 30 minuten later dan gepland, omdat de weersomstandigheden zoals zo vaak in de Ardennen eerder in de middag al voor vertraging in het programma hadden gezorgd.

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 11 Larry ten VoordeLarry ten Voorde

Zware regenval
Ook de Porsche-rijders bleven niet gevrijwaard van zware regenval. De wedstrijdleiding besloot om de sessie, waarin de baan aanvankelijk opdroogde na eerdere regenval, na 40 minuten te staken en niet meer te hervatten. Er was geen zicht op verbetering. Zo waren de tijden niet van iedereen representatief, wat wel bleek uit de grote onderlinge verschillen. De Brit Harry King (BWT Lechner Racing) sloot de training met een tijd van 2:23,524 minuten als snelste af. Morris Schuring en Lucas Groeneveld eindigden op de plaatsen negen en tien, Loek Hartog, Larry ten Voorde en Huub van Eijndhoven bezetten de plaatsen veertien tot en met zestien. Jaap van Lagen wist zich als achttiende te klasseren, Michael Verhagen bezette de 25e plaats.

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 12 Loek_Hartog_door_La_SourceLoek Hartog in het gedrang door La Source

Eerste poleposition voor Schuring
Ook de kwalificatie op zaterdagmiddag startte een half uur later dan voorzien. Ditmaal bleven de omstandigheden met zon en een temperatuur van 22 graden constant. Nadat alle rijders hun eerste run hadden voltooid, stond Harry King met een tijd van 2:22,572 minuten bovenaan. Nadat iedereen een verse set banden had laten monteren, was het uiteindelijk Morris Schuring die met een tijd van 2:21,094 minuten zijn eerste poleposition in de Porsche Mobil 1 Supercup binnenhaalde. Schuring werd daarmee de jongste polesitter in de historie van de serie.

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 13 Larry_ten_Voorde_vooropLarry ten Voorde

Hard werken
Larry ten Voorde kwalificeerde zich als vijfde en mocht vanwege een gridstraf voor een andere deelnemer, als vierde starten. Huub van Eijndhoven reed de tiende tijd, maar kreeg zelf een gridstraf en stond daarmee veertiende. Loek Hartog, die zich eigenlijk als dertiende had gekwalificeerd, profiteerde daarentegen van de straffen voor anderen en mocht als elfde starten. Jaap van Lagen maakte naar eigen zeggen zelf te veel fouten en reed de 22e tijd, maar stond als achttiende op de startgrid. Lucas Groeneveld en Michael Verhagen sloten de kwalificatie respectievelijk als 24e en 29e af, waarbij Verhagen nog één plek naar voren schoof.

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 14 Harry_King_vooropHarry King

Race zondagmiddag
De race op zondagmiddag startte eveneens met vertraging, ditmaal niet vanwege het weer, maar omdat na incidenten in eerdere races gedurende de ochtend, de vangrails moesten worden gerepareerd. Bij de start nam Morris Schuring geroutineerd de leiding, voor de sterk gestarte Bastian Buus en Dorian Boccolacci. Larry ten Voorde viel in het strijdgewoel van de openingsfase terug naar de achtste plaats. Buus plaatste nog in de eerste ronde bij Rivage een aanval op Schuring, maar zonder succes. De Nederlandse leider in de wedstrijd kon in de vierde ronde wat uitlopen, toen Buus in de Courbe Paul Frère een foutje maakte en kort naast de baan terechtkwam. Halverwege de wedstrijd leidde Schuring met 0,4 seconde voorsprong op Buus. Ten Voorde bleef achtste, Hartog tiende, Van Lagen op P15, Van Eijndhoven P16, Groeneveld P19 en Verhagen op P29.

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 15 Larry_ten_Voorde
Larry ten Voorde

Race gestaakt vanwege regen
Aan de achterkant van het circuit zette lichte regen in, wat het voor de deelnemers lastig maakte, vooral omdat het bij start en finish nog droog was. In de achtste ronde ondernam Buus bij het aanremmen van La Source, de beruchte haarspeldbocht na start en finish, opnieuw een poging en stak aan de buitenkant Schuring voorbij, maar bij het uitkomen van de bocht kwam Schuring beter weg en heroverde zo de eerste plaats. De regen werd vervolgens steeds sterker, inmiddels ook op andere gedeelten van het circuit. Aan het eind van de tiende ronde misten daardoor vele rijders, waaronder de voltallige kopgroep, hun rempunt voor de laatste chicane, maar konden wel hun race vervolgen. Vanwege de regen stuurde de wedstrijdleiding de safetycar de baan op en kort daarop werd de rode vlag gehanteerd, het teken dat de race werd gestaakt. Uiteindelijk werd de wedstrijd ook niet meer hervat, waarmee Morris Schuring voor de eerste maal in zijn loopbaan als winnaar op het podium stond.

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 16 Larry_ten_Voorde_vooropLarry ten Voorde

Heftige competitie
Achter winnaar Schuring eindigde Porsche-fabrieksjunior Bastian Buus als tweede, Dorian Boccolacci werd als derde geklasseerd. Larry ten Voorde werd als zevende de tweede Nederlander in de uitslag, terwijl ook Loek Hartog als tiende en Jaap van Lagen als veertiende punten scoorden. Huub van Eijndhoven eindigde als zestiende, maar scoorde eveneens punten omdat een rijder voor hem als gastrijder niet voor het kampioenschap meetelde. Lucas Groeneveld eindigde als negentiende. Michael Verhagen werd als 28e geklasseerd. Ondanks de klinkende overwinning van Morris Schuring, hadden de Nederlanders in Spa moeite om hun vaak dominante topposities vast te houden. Rijders als Harry King, Bastiaan Buus en Dorian Boccolacci blijken dit jaar erg snel te zijn, zo snel dat ze inmiddels goede zakendoen in het kampioenschap. Het houdt de spanning er in ieder geval goed in, een mooi uitgangspunt voor de volgende race in Zandvoort.

Op naar Zandvoort!
Na een zomerpauze van een kleine vier weken is de Porsche Mobil 1 Supercup van 25 tot en met 27 augustus te gast op CM.com Circuit Zandvoort, waar twee races op het programma staan. De Nederlandse coureurs in het veld en Team GP Elite rijden daar voor eigen publiek en zullen daar hun beste beentje voorzetten. Een week later wordt het seizoen afgesloten op het circuit van Monza in Italië, dus met nog twee raceweekenden te gaan staat er veel op het spel als het gaat om de strijd om de hoogste eer: het kampioenschap 2023 in de Porsche Mobil1 Supercup!

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 25 Morris SchuringMorris Schuring op weg naar zijn verbazingwekkende overwinning!

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 17

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 18Larry ten Voorde bestijgt Eau Rouge

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 19 Gishlain_CordeelGhislain Cordeel

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 20 Harry_King_achteropHarry King

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 21

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 22 File_in_La_SourceFile in La Source

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 23 Heftige_competitieIn 2023 is de onderlinge competitie verhevigd ten op zichte van vorig seizoen

Porsche Mobil1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Foto 24 rijtje_achterkanten

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS