Karting • Rotax Euro

Pijlsnelle Christiaan de Kleijn verovert pole en P2 in EK Rotax Max in Adria! "Het ging echt heel goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 oktober 2020 02:17 • Print artikel

ADRIA – Ook op Europees niveau behoort Christiaan de Kleijn bij de beste Rotax Max Junioren-rijders. Dat bewees de vijftienjarige karter uit Bosch en Duin afgelopen weekeinde in Italië op overtuigende wijze tijdens de derde ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy. Op het circuit van Adria snelde hij in de kwalificatie naar de poleposition. Daarna eindigde hij in het dagklassement, ondanks pech, razendknap op de tweede plaats.

Christiaan de Kleijn verovert pole en P2 in EK Rotax Max in Adria

Vanzelfsprekend was het een ‘heel blije’ Christiaan die zijn verhaal deed. Bovendien had de talentvolle tiener uit Utrecht het niet echt verwacht nog zo ver vooraan te kunnen eindigen. De vrije trainingen op woensdag en donderdag waren immers wat moeizaam verlopen. “We kwamen nog best veel tekort”, blikte hij terug. “Het ging om vijf tienden van een seconde. Daarom hebben we het een en ander aan de afstelling van de kart veranderd en toen ging het veel beter.”

Dat was een understatement, want tijdens de kwalificatie op zaterdag denderde Christiaan als een bezetene richting de poleposition. “Daardoor mocht ik elke heat als eerste starten. In de eerste heat maakte ik een paar foutjes en finishte ik zesde, maar die plaats was in ieder geval ‘safe’. In de tweede heat had ik een goede start. Ik maakte opnieuw een paar foutjes. Daardoor werd ik ingehaald en lag ik zesde.”

En toen sloeg het noodlot toe. Christiaan werd van de baan gereden. Als één van de laatsten in de race moest hij proberen nog iets van de wedstrijd te maken. “De heats duren maar zeven minuten; uiteindelijk ben ik 18de van de 23 geworden. Gelukkig won ik de derde heat. Ik heb mooie gevechten gehad. Soms lag ik even tweede en derde, maar ik kon ze terug inhalen en zo heb ik dus gewonnen.”

De resultaten uit de heats bij elkaar opgeteld betekende dat Christiaan zondag in de eerste van twee finales op de zesde plaats mocht starten. “Dat was niet verkeerd na het resultaat in de tweede heat.” De eerste ronden van de race waren enigszins chaotisch, maar de snelle rijder behield zijn positie. Totdat hij van achteren werd aangetikt en spinde. “Ik viel daardoor terug naar de voorlaatste plaats.”

Daarna volgde een ronduit sublieme inhaalrace. Christiaan reed in een paar minuten tijd van de 22ste naar de 8ste positie. Normaal gesproken een huzarenstukje dat alleen mogelijk is in regenachtige omstandigheden, maar Christiaan presteerde het zowaar op een droge baan. “Het ging echt heel goed. Ik was ook de tweede snelste op de baan.”

Omdat iemand voor hem na afloop een tijdstraf van vijf seconden had gekregen vanwege een ingeklikte bumper, schoof Christiaan in de uitslag op naar de zevende positie. Die plek betekende tevens zijn startplek voor de tweede finale. Na een succesvolle start, waarbij hij een aantal rijders inhaalde, verliep ook het vervolg van de race succesvol. “Voor me waren aan het vechten. Daardoor kon ik twee rijders inhalen en lag ik derde.”

Christiaan de Kleijn podium P2 in EK Rotax Max in Adria

Op die positie kwam Christiaan ook over de finish. Later schoof hij opnieuw een plek op als gevolg van een ingeklikte bumper bij een concurrent die voor hem was gefinisht. Zodoende werd hij als tweede geklasseerd. Dat resultaat zorgde er bovendien voor dat hij ook in het dagklassement als tweede eindigde. “Dit was één van mijn mooiste races van het seizoen. Het voelt heel goed.”

Zeker ook omdat het door corona allerminst zeker was of hij wel überhaupt on racen. Wat zijn volgende race wordt, wist Christiaan dan ook niet precies. /Foto's Matteo Segato

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS