Karting • Chrono

Perfect weekeinde voor karter Coen Doorn in koningsklasse van NK! "Het gaat inderdaad steeds beter"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 oktober 2020 21:05 • Print artikel

EINDHOVEN – De manier waarop hij zondag zijn twee races won tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap KZ2 zei genoeg: karter Coen Doorn hoort voortaan bij de te kloppen mannen. Het zestienjarige talent uit Blaricum won op circuit De Landsard beide wedstrijden met overmacht. Bovendien had hij in de kwalificatie ook al de poleposition voor zich opgeëist. Een perfect weekeinde dus!

Coen Doorn

Bescheiden als altijd bleef Coen rustig onder zijn overwinningen. Hij wilde vooral niet te hoog van de toren te blazen. Maar een klein lachje kon er wel vanaf bij de snelle Utrechter. “Je probeert altijd het beste uit het weekend te halen”, zei hij. “Soms gaat het het ene weekend beter dan het andere weekend. Maar het gaat inderdaad steeds beter. Ik heb wel meer zelfvertrouwen, al moet je het nog altijd laten zien in de wedstrijden.”

Coen, die begeleid wordt door de ervaren monteur en voormalig karter Gert Jager, liet al in de trainingen op vrijdag zien dat hij vermoedelijk opnieuw één van de te kloppen mannen zou worden op het circuit in Eindhoven. Tijdens de kwalificatie was hij daarna ook de snelste. Hij verzekerde zich daarmee van de poleposition in de prefinale. Een mooie meevaller uiteraard. “Ik begon zonder verwachtingen aan het weekend. Ik keek wel hoe het zou gaan. Het is positief geëindigd.”

Tijdens de prefinale sloeg hij kort na de start een gaatje om in het vervolg niet meer achterom te kijken. Met een marge van bijna vier seconden kwam hij als eerste over de finish. En dat betekende ook de poleposition bij de start van de prefinale. Deze keer had hij het in de eerste meters wat moeilijker omdat Jeroen Bos goed uit de startblokken kwam. Coen: “Ik kwam iets later weg en werd links ingehaald. Ik dacht: ik pak hem nog wel omdat ik de binnenbocht heb. Maar helaas. Drie, vier rondjes later pakte ik hem aan het einde van het rechte stuk terug, dus dat was wel goed. Daarna heb ik mijn plek vastgehouden tot het einde van de race.”

Zodoende kreeg hij de tweede P1 van het weekeinde achter zijn naam. Samen met zijn poleposition in de kwalificatie kun je dus spreken van een perfect weekeinde. Coen: “Het gaat steeds beter, ik rijd ook steeds betere resultaten, dus daar ben ik wel blij mee. Ik had niet verwacht dat het zo snel al redelijk goed zou gaan.”

Coen Doorn

Voor het klassement in het NK doet hij normaal gesproken helaas niet meer mee. Tijdens de eerste twee ronden van het kampioenschap was Coen absent omdat hij dat weekeinde het DKM-kampioenschap reed. Dat ging overigens ook erg goed. “In het DKM sta ik nu derde.”

Hoe het kan dat hij als één van de jongste deelnemers van allemaal nu al zo goed is? “Ik denk door veel te trainen en veel wedstrijden te rijden. En door aansprekende competities op te zoeken. Daar leer ik het meeste van in ieder geval.”

Behalve het NK en het DKM-kampioenschap rijdt Coen dit seizoen voor het eerst ook het EK. Daar kreeg hij tot dusver, zoals je zou mogen verwachten van een Europees kampioenschap, veruit de meeste tegenstand. “De eerste ronde van het EK was moeilijk. Die was op het circuit van Adria. Daar was ik nog nooit geweest en daar heb ik de finale ook niet gehaald. Later werd ik in Genk tijdens de tweede ronde van het EK keurig dertiende in de finale. Dat was wel redelijk. Het is mijn eerste EK in de KZ-klasse dus het was moeilijk te zeggen wat we konden verwachten. We waren wel blij met het resultaat daar.”

Dankzij zijn overtuigende zege in Eindhoven heeft Coen ook aan zichzelf bewezen dat hij in topvorm verkeert. Het zal hem hoe dan ook helpen bij zijn volgende races. Al zal hij, bescheiden als hij is, ongetwijfeld vinden dat hij tijdens zijn volgende raceweekeinde eerste moet zien hoe het weekeinde verloopt. Als de prestaties van dit seizoen een indicatie geven, dan mogen we ervan uitgaan dat het ergens in de kop van het deelnemersveld is...

Coen Doorn bedankt de volgende personen en bedrijven voor hun steun: zijn moeder, TecnoSpirit, Coen van Eden, Gert Jager, Sportschool Personal Profs en last but not least Patrick de Vries en Jennifer van de beek, die aan de basis hebben gestaan van zijn kartloopbaan.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS