Karting • Chrono

Pepijn Rietman toont snelheid met pole en twee zeges tijdens NK Karting in Assen; "Zo gaaf als het goed gaat"

Uitgegeven door Bart • 2 september 2021 14:02 • Print artikel

Assen – Pepijn Rietman heeft afgelopen weekend bij de derde ronde van het NK 4takt van Chrono Karting laten zien uit het juiste racehout gesneden te zijn. De 11-jarige karter uit Zwartsluis veroverde in de kwalificatie van de ID Engines Junior-klasse pole position en wist de eerste en derde race winnend af te sluiten. Bij de start van de tweede race werd hij aangetikt, waarna een inhaalrace nog leidde tot de elfde plaats. In het dagklassement leverde dat de derde plaats en een mooie beker op.

Pepijn Rietman

De ID Engines Junior-klasse kent dit jaar een sterk bezet veld. Veel karters zijn aan elkaar gewaagd en dat levert mooie races op. Bij de eerdere races van dit seizoen eindigde Pepijn in Strijen op de tweede plaats en in Venray op de vierde plaats. Na deze derde plaats in Assen staat de rijder van de Kartacademy tweede in de strijd om het Nederlands kampioenschap.

“We waren hier in Assen heel snel”, zo vertelt Pepijn, die technisch gesteund wordt door zijn vader Robert Rietman en de Kartacademy, na afloop van de laatste race op de TT Junior Track. “Ik ben goed begeleid door mijn monteur, dat is mijn vader en door Ricardo Romkema van de Kartacademy. Na iedere training en race hebben we goed naar de data gekeken. Assen is een leuke, technische baan en ik ben hier ook snel. We hadden voorafgaand aan dit weekend één keer op deze baan getraind, toen was het heel rustig en kon ik heel veel rijden.”

In de kwalificatie liet Pepijn de concurrentie achter zich met een tijd van 48.033. “De kwalificatie is een kwestie van goed focussen, een gat op de baan zoeken en dan zo hard mogelijk rijden.” In de eerste race zette hij dat om in een overwinning, maar dat was niet de eerste keer dit seizoen. Ook in Strijen was de talentvolle rijder van de Kartacademy al een keer als winnaar over de streep gekomen.

“In Strijen was het de eerste keer dat ik als winnaar over de streep kwam. Hier in Assen is me dat zelfs twee keer gelukt. Als je als eerste over de finish komt, gaat er van alles door je heen. Het is zo gaaf als het goed gaat en ik heb het zelf op eigen kracht voor elkaar gekregen.”

Een dagoverwinning zat er in Assen helaas niet in door een aanrijding bij de start van de tweede race. De baan was nog deels nat, waardoor de helft van het veld op regenbanden startte en de andere helft op slicks. “Ik startte op slicks en de rijder achter me op regenbanden. Hij wilde later remmen bij de eerste bocht, raakte me waardoor ik van de baan schoot en ik mijn kart uit het gras moest trekken en ik zakte helemaal terug naar de 20e plaats. In het restant van de race heb ik toch nog weten terug te vechten tot P11.” Dat met de twee eerste plekken, was in totaal voldoende voor een verdiende podiumplaats.

Pepijn Rietman

Vorig seizoen reed Pepijn ook in de ID Engines Junior-klasse, maar destijds veelal in het middenveld. Dit jaar zit hij er vooraan bij. “Vorig jaar was ik nog niet zo goed als nu, ik heb nu meer ervaring. Nu zit ik er goed bij en kan ik races winnen. Ik rijd dit jaar met een ID Engine chassis. Het is echt leuk om vooraan mee te rijden. De concurrentie is sterk, maar we gaan heel goed met elkaar om. De sfeer is goed. Maar natuurlijk kom ik om te winnen.”

Pepijn weet nog goed hoe hij met karten is begonnen. “Ik zei tegen mijn vader dat ik graag wilde gaan racen. Hij vertelde me dat ik dan moest beginnen met karten. Dat hebben we gedaan in een huurkart bij Kartcentrum Lelystad. Dat vond ik meteen zo leuk dat ik door wilde gaan. Na kartles heb ik mijn eigen kart gekregen en zijn we in de Parolin Rocky gaan rijden.”

Het NK is na drie races halverwege en Pepijn heeft zich een doel gesteld. “Ik wil dit seizoen een keer dagwinnaar worden en met de grootste beker naar huis gaan. Het zat er zeker in, alleen had ik pech in de tweede race. Dat gaan we in Berghem, Eindhoven of Spa proberen voor elkaar te krijgen. Ik hoop dit jaar in de top 3 van het NK te eindigen en wie weet kan ik kampioen worden.”

Via deze weg wil Pepijn graag het team Kartacademy bedanken voor hun ondersteuning en speciaal Ricardo Romkema van de Kartacademy voor de begeleiding en natuurlijk zijn ouders.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS