Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

PRIMEUR - Morgan introduceert een mega spectaculaire off-road sportwagen: de Morgan Plus Four CX-T + VIDEO

Uitgegeven door Peter Vader • 5 augustus 2021 14:05 • Print artikel

Een bijzondere primeur vandaag. Eentje die we helemaal niet verwachtten. Het draait op dit moment allemaal om elektrisch en de èchte petrolhead lijkt naar de geschiedenisboeken verbannen te zijn. En dan verbaast het je dat er toch een verrassing komt. Van een merk dat bekend staat om zijn voortborduren op een klassiek thema en dat al decennialang weet vol te houden. Kan zo’n merk iets nieuws en verbazingwekkends introduceren? Iets waar de liefhebber van ruige auto’s helemaal warm van wordt? Ja dus! En het komt ook nog uit Engeland. Ze zijn er kennelijk in Malvern (Worcestershire) eens even goed voor gaan zitten en voilà, daar was het resultaat: de Morgan Plus Four CX-T!

Morgan Plus Four CX-T 1

De Plus Four diende als uitgangspunt en bevestigt dat het dus opnieuw om een voortborduren op het bestaand thema is. Maar wel een héél bijzondere, want Morgan heeft een waanzinnig gave off-roader gecreëerd. Je kunt er zo mee gaan deelnemen aan de Dakar Rally. Morgan heeft het niet alleen gedaan, want dit soort voertuigen vereist veel kennis en kunde om te bouwen. Ervaring is cruciaal en wie anders dan Rally Raid UK heeft Morgan geassisteerd in het ontwikkelen van deze bijzondere rallyauto. Voor Rally Raid UK niet zo’n moeilijk klusje, want alle insiders weten dat ze erin zijn gespecialiseerd.

Morgan Plus Four CX-T 2

De Plus Four CX-T is een speciaal project van Morgan dat de mogelijkheden van een Morgan-sportwagen opnieuw definieert. Dit robuuste voertuig biedt nieuwe bestemmingen en mogelijkheden en is een Morgan zoals je hem nog nooit hebt gezien. Gebouwd door ervaren Dakar Rally-voertuigbouwer Rally Raid UK, is elk aspect van de Plus Four CX-T zorgvuldig overwogen om hem uit te rusten voor een ruig avontuur over land, in afgelegen omstandigheden.

Morgan Plus Four CX-T 3

CX-T: een sportwagen met avontuur in zijn genen
Wat begon als een schets op de muren van Morgan's ontwerpstudio, is getransformeerd tot de meest capabele Morgan ooit geproduceerd. De Plus Four CX-T is gebaseerd op de standaard Plus Four met enkele belangrijke aanpassingen. Eén van de drijvende krachten achter het project is het demonstreren van de kracht van het aluminium platform van de CX-Generation, dat ten grondslag ligt aan de vierwielige voertuigen van Morgan, zodat het chassis van de Plus Four CX-T hetzelfde blijft.

Morgan Plus Four CX-T 4

Het platform en de aandrijflijn zijn de twee zaken waar de overeenkomsten eindigen. Rally Raid UK heeft gebruik gemaakt van hun aanzienlijke ervaring, gecombineerd met Morgan's flair voor opwindend design en doelgerichte esthetiek. Een exoskelet dat op de achterkant van de auto zit, herbergt een eindeloze lijst met apparatuur, een op maat gemaakte ophanging, uitlaatsysteem en grotere wielen en banden zijn slechts enkele van de upgrades die helpen om de uitrusting van de Plus Four CX-T compleet te maken.

Morgan Plus Four CX-T 5

Snelheidsproeven: de “T” IN CX-T
Bijna meteen toen HFS Morgan de eerste Morgan Runabout had gemaakt, deed hij mee aan betrouwbaarheidsproeven in het Verenigd Koninkrijk. Hij en zijn creaties waren van meet af aan betrouwbaar en behaalden talloze successen. Dit succes hielp bij de oprichting van de Morgan Motor Company en was enorm belangrijk bij het bijdragen aan de groei ervan.

Morgan Plus Four CX-T 6

Het CX-T-project is geworteld in Morgan’s succes op deze snelheidsproeven en is geïnspireerd op de ongelooflijke reizen die Morgan-eigenaren de afgelopen 100 jaar hebben gemaakt. Het viert de geest van avontuur die heerst in het Morgan-merk sinds de eerste reis van HFS Morgan in de Runabout.

Morgan Plus Four CX-T 7

Eindeloze mogelijkheden
Laad je bagage op, maak je uitrusting vast en ga op avontuur. Bij Morgan ging het altijd om de reis, niet alleen om de bestemming. CX-T gaat nog een stap verder en opent nog meer mogelijkheden. De aard van de Plus Four CX-T en de vele aanpassingen zorgen ervoor dat je voortduurt, zelfs als de reguliere weg ophoudt.

Morgan Plus Four CX-T 8

Uitgerust voor avontuur
De achterkant van de Plus Four CX-T is vervangen door een apparatuur rek waarin een reeks speciaal gemaakte apparatuur is ondergebracht. Het rek biedt plaats aan twee robuuste en waterdichte Pelican-koffers, een aluminium gereedschaps-/opbergdoos van Zarges, twee Rotopax 11-liter containers en twee reservewiel-/bandmontages. Bovendien, voor degenen die zich verder buiten de gebaande paden wagen, zijn bergingsapparatuur zoals zandmatten en sleepkabels aanwezig, indien nodig binnen handbereik aan de buitenkant van de auto gemonteerd. Alle externe montagesystemen voor alle opslag en apparatuur zijn zorgvuldig ontworpen om robuust en gemakkelijk toegankelijk te zijn wanneer dat nodig is.

Morgan Plus Four CX-T 9

Sterk en gereed
Hoewel de Plus Four CX-T hetzelfde platform deelt als zijn broers en zussen op de weg, is er een reeks aanpassingen aan de onderkant aangebracht om ervoor te zorgen dat hij geschikt is voor zijn doel op ruw terrein. Een vijfdelig bodembeschermingssysteem – bestaande uit een motorbescherming, achterchassisbescherming, middenschild en achterbodem – helpt het chassis en belangrijke onderdelen te beschermen tegen schade tijdens het rijden onder extreme omstandigheden. De auto is ook uitgerust met een volledig op maat gemaakt uitlaatsysteem met zijuitgang aan de achterkant en dat bijdraagt aan 230 mm bodemvrijheid.

Morgan Plus Four CX-T 10

Functioneel interieur
Een RAM-montagerail is ingebouwd in het dashboard om de veilige bevestiging van een verscheidenheid aan apparaten zoals telefoons of camera's mogelijk te maken. Een flexibele kaartlamp, potlood en notebookhouder zijn ook geïntegreerd, allemaal ontworpen om bestand te zijn tegen gebruik in ruwe rijomgevingen.

Morgan Plus Four CX-T 11

De opbergruimte in de cabine is ook geoptimaliseerd met de toevoeging van een verwijderbare kaart-/documenthouder en een geïsoleerde koeltas, beide in de voetenruimte van de passagier. Een op maat gemaakte EHBO-kit is gemonteerd op de interne rolkooi achter de stoelen. De cabine is omsloten door een composiet hardtop die uniek is voor de Plus Four CX-T en die ingewikkeld is ontworpen om tussen de interne en externe rolkooien te passen. Opbergruimte voor zijschermen is netjes boven op het dak aangebracht.

Morgan Plus Four CX-T 13

Alles op maat
De ophanging is ontworpen om klaar te zijn voor expedities: robuust en geschikt voor het doel. Duurzaamheid en een overrijdbare obstakelafstand van 230 mm is bereikt met behulp van aangepaste Plus Six-draagarmen. Deze verbreden de baan en zorgen voor de extra bewegingsboog die nodig is om de gewenste veerprestaties te bereiken. De wielkastopeningen zijn ook aangepast, waardoor de ophanging diep in de wielkast kan worden samengedrukt, voor maximale tractie en stabiliteit. De Morgan Plus Four CX-T staat bol van de details die hem geschikt maken voor het ruige werk. Het is net als al zijn voorgangers, een èchte Morgan!

Geniet ruim twee minuten even mee van de superspectaculaire Morgan Plus Four CX-T :Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS