Formule 1 • MOTO GP

Overwinningen Toprak Razgatlioglu (BMW Motorrad Motorsport), pech Michael van der Mark op Misano

Uitgegeven door HJ van Keulen • 21 juni 2024 20:04

Misano. Toprak Razgatlioglu (TUR) van het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team was de dominante man tijdens de vierde ronde van het 2024 FIM Superbike World Championship (WorldSBK). Met een perfect weekend op zijn BMW M 1000 RR in Misano (ITA) behaalde hij BMW Motorrad Motorsports eerste historische hattrick in WorldSBK. Hij startte vanaf poleposition en won alle drie de races van het weekend. Daarmee volbracht hij op indrukwekkende wijze het doel dat hij zich voor het weekend had gesteld. Na deze successen verlaat Razgatlioglu Misano als de nieuwe leider in het wereldkampioenschap. Zijn voorsprong op zijn naaste rivaal bedraagt 21 punten. Tijdens de vier raceweekenden die dit seizoen tot nu toe zijn verreden, heeft Razgatlioglu met de BMW M 1000 RR al zes overwinningen en drie podiumplaatsen behaald. In de constructeursstand staat BMW op de tweede plaats.

Toprak Razgatlioglu, ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team

In de Superpole-kwalificatie op zaterdagochtend verzekerde Razgatlioglu zich van zijn tweede poleposition van het seizoen met een nieuw ronderecord. In de eerste race 's middags viel hij na de start even terug naar de tweede plaats, maar hij heroverde de leiding in de vierde ronde en reed weg naar een dominante overwinning. Na 21 ronden had Razgatlioglu een voorsprong van bijna 1,8 seconden op zijn naaste concurrent. Met die overwinning nam hij ook de leiding in het rijderskampioenschap. In de Superpole-race op zondagochtend viel Razgatlioglu opnieuw even terug bij de start, maar hij heroverde al snel de leiding en reed naar zijn volgende overwinning, waarmee hij zijn voorsprong in het kampioenschap verder uitbreidde. De enige race die overbleef was de tweede hoofdrace op zondagmiddag. Bij de start viel Razgatlioglu aanvankelijk terug naar de vijfde positie, maar na een paar bochten lag hij weer op de tweede plaats. Vanaf dat moment volgde hij zijn strategie en reed hij het gat gestaag dicht. In de achtste ronde nam hij de leiding weer over en bij vlagen breidde hij die uit tot meer dan vijf seconden. Niets stond zijn derde overwinning van het perfecte weekend nog in de weg.

Teamgenoot Michael van der Mark (NED) was ook snel in de Superpole-kwalificatie, maar kwam ten val en moest genoegen nemen met de 16e plaats op de grid. In de eerste race werkte hij zich op naar de achtste plaats. In de Superpole-race had hij wat moeite na de start, maar hij maakte posities goed en eindigde op de 12e plaats. In de tweede hoofdrace moest van der Mark vroegtijdig opgeven vanwege een technisch probleem.

In het Bonovo actie BMW Racing Team kwalificeerde Garrett Gerloff (USA) zich als 13e. In race één eindigde hij op de 12e plaats. In de Superpole-race maakte Gerloff een uitstekende start met een zevende plaats in de eerste ronde, maar dat werd niet beloond, want kort daarna crashte hij na contact en viel uit. In race twee crashte hij licht, maar hij kon zijn weg vervolgen en finishte als 18e. Scott Redding (GBR) had pech met een gele vlag in de Superpole en startte vanaf de 20e plaats in race één. Van daaruit werkte hij zich op naar de 15e plaats om een punt te scoren. In de Superpole-race klom hij op naar de 14e plaats. In de tweede hoofdrace maakte hij een sterke comeback en eindigde hij op de 12e plaats.

De vijfde ronde van het WorldSBK 2024 wordt van 12 tot en met 14 juli verreden op Donington (GBR).

Toprak Razgatlioglu, ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team

Reacties na de Misano-ronde.

Marc Bongers, Sportief Directeur BMW Motorrad Motorsport: "Ik ben sprakeloos. Het was een absoluut briljant weekend. We kwamen hier met een beetje hoop, maar om zo te domineren in de thuisronde van Ducati was ongelooflijk. Na de test die we hier van tevoren hadden, wisten we dat we er goed voor stonden, maar nu hebben we alle records verbroken: ronderecord, snelste raceronde, poleposition, drie raceoverwinningen en we leiden het kampioenschap met Toprak. Ik moet het eerst even laten bezinken. Ik ga vanavond waarschijnlijk genieten van een pizza met een glas wijn en misschien besef ik morgen wat er dit weekend is gebeurd. Het is fantastisch voor het team, fantastisch voor het merk. Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan dit enorme succes. Het is jammer dat de andere jongens niet de resultaten konden behalen waar we op gehoopt hadden. We hebben gisteren een goed tempo laten zien, Mickey was behoorlijk sterk met een achtste plaats. Garrett had veel pech, Mickey vandaag en Scott in de Superpole. We moeten nu alles rustig analyseren en eraan werken om ze verder naar voren te krijgen in de volgende races. Het potentieel is er duidelijk, zoals we hebben laten zien. Maar voor nu gaan we genieten van dit succesvolle weekend."

Toprak Razgatlioglu, ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team

Toprak Razgatlioglu, ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team (SP: 1 / R01: 1 / SP Race: 1 / R02: 1): "Voor het weekend zei ik dat het mijn doel was om dit weekend drie overwinningen te behalen. Uiteindelijk is het me gelukt. Hartelijk dank aan mijn team, want ze hebben dit weekend ongelooflijk goed werk geleverd. Vooral vandaag hebben we de motor opnieuw verbeterd en voelde ik me er relaxter op. Ik heb vooral genoten van de laatste race. Het was voor niemand een makkelijke race vanwege de hete omstandigheden. Iedereen gleed meer uit. Maar we hebben het echt geweldig gedaan. Dit is teamwerk, want ik kan niet alleen winnen. Iedereen werkt echt hard en nu hebben we eindelijk drie overwinningen in een weekend. En het lijkt erop dat dit nog maar het begin is. Iedereen bedankt!"

Michael van der Mark, ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team

Michael van der Mark, ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team (SP: 16 / R01: 8 / SP Race: 12 / R02: DNF): "Het was erg ongelukkig vandaag. In de Superpole had ik een goede start, maar in bocht één moest ik de afrit nemen. Het ging goed, ik kon wat plaatsen terugwinnen. Helaas kreeg ik in de eerste ronde een aanvaring met een andere rijder en kwam ik als laatste terug op de baan. Ik pushte zo hard als ik kon om helaas maar 12e te worden. Het doel was om in de Superpole in de top negen te eindigen. In race twee moest ik weer vanaf de 16e plaats starten; dat was niet ideaal. In het begin na de start had ik problemen met de motor en de problemen werden steeds erger, dus moest ik opgeven. Het is jammer, want ik denk dat onze resultaten over het hele weekend niet het tempo lieten zien dat ik had. Nu moeten we alles op een rijtje zetten en ons klaarmaken voor Donington."

Scott Redding, Bonovo actie BMW Racing Team

Scott Redding, Bonovo actie BMW Racing Team (SP: 20 / R01: 15 / SP Race: 14 / R02: 12): "Vandaag ging het iets beter dan de rest van het weekend. De warming-up was goed, we hebben wat veranderingen aan de motor aangebracht die echt hielpen. In de Superpole-race hadden we het gevoel dat we meer die kant op moesten voor race twee. De Superpole-race ging goed, maar de rondetijd was niet echt goed, dus hebben we die veranderingen doorgevoerd om me te helpen voor race twee. Het grootste probleem van dit weekend was de gele vlag in de kwalificatie, waardoor ik als 20e aan de start verscheen. Hoe dan ook, ik was blij met het gevoel van de motor in race twee, ik voelde me sterker en ik had het gevoel dat we de goede kant op gingen. Ik hoop nu dat we goed kunnen starten in Donington en met de motor kunnen gaan werken aan dat gevoel waar ik naar op zoek ben en dan kunnen we betere stappen maken."

Garrett Gerloff, Bonovo action BMW Racing Team

Garrett Gerloff, Bonovo action BMW Racing Team (SP: 13 / R01: 12 / SP Race: DNF / R02: 18): "Dit is niet de manier waarop ik het weekend wilde afsluiten en het was niet het weekend dat ik wilde hebben. Ik baal gewoon dat ik vandaag twee keer op de grond lag. Ik heb mijn uiterste best gedaan en mijn team en ik hebben grote stappen gemaakt met de motor. Ik ben een beetje sprakeloos over dit weekend hier in Misano, dus ik zal proberen om me te concentreren en gewoon vooruit te kijken naar Donington, wat een circuit is dat ik leuk vind."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS