Autosport Internationaal Toerwagens • FIA GT3

Overtuigende overwinning voor Ferrari in Bathurst 12 Hour

Uitgegeven door Dirk Kempen • 5 februari 2017 14:33 • Print artikel

De Bathurst 12 Hour, de eerste ronde van het 2017 Intercontinental GT Championship, werd gewonnen door de Ferrari 488 van Maranello Motorsport. Ferrari fabrieksrijder Toni Vilander werd deze editie ondersteund door lokale legendes Jamie Wincup en Craig Lowndes. In een dramatische ontknoping versloeg de Ferrari de Mercedes AMG-GT van STM/HTP Motorsport.


Hoewel Vilander de race vanaf pole position startte, werd de race pas in de laatste drie uren beslist. In de eerste uren van de race kwamen enkele grote namen snel in de problemen. De equipe van Robin Frijns werd in het eerste uur uitgeschakeld na een crash van Frank Stippler. De nieuwe Porsche 911 GT3 R van Laurens Vanthoor, Earl Bamber en Kevin Estre raakte de muur wat ook deze auto uitschakelde. Ook de BMW van, onder andere, Steve Vanbellingen haalde de eindstreep niet.

In de slotfase van de race bracht een neutralisatie de leiders erg dicht bij elkaar. Hier ging het om de Mercedes AMG-GT van Maro Engel, Shane van Gisbergen en Craig Baird en de Ferrari 488 van Vilander, Wincup en Lowndes. Vilander reed het maximale aantal uren voor n coureur en noteerde erg snelle ronde tijden. Nadat de Fin de auto overgaf aan Wincup kreeg hij een staande ovatie. Door een snelle stop van het Mercedes team, zonder bandenwissel, kwam Van Gisbergen vr Wincup met nog n uur te racen.


Australir Wincup ging zijn V8 Supercars teamgenoot Van Gisbergen voorbij op Conrod Straight. Hierbij reed de Ferrari met twee wielen over het gras. In de jacht op Wincup ging Van Gisbergen in de fout. De Nieuw-Zeelander raakte een achterblijver die van de baan ging, de safety car kwam op de baan. Bij de herstart nam Van Gisbergen veel risico om de, op nieuwere banden rijdende, Wincup voorbij de te komen. In The Esses ging Van Gisbergen te hard over de kerb stones waardoor hij zijn Mercedes crashte. Hiermee werd de race beslist in het voordeel van de Ferrari.

Achter de Maranello Motorsports Ferrari 488 werd de Porsche GT3 R van Competition Motorsports tweede. Op de derde plaats eindigde de M-Sport Bentley Continental. Nederlands succes was er in de GT4 klasse. Na een lange strijd met de KTM X-Bow won Max Braams zijn klasse met de PROsport Performance Porsche Cayman.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS