Formule 1

Oscar Piastri vergeet eerste podium in de Formule 1 nooit: "Ik ben door Lando ondergedompeld in de champagne"

Uitgegeven door Peter Vader • 26 september 2023 18:05

McLaren is bezig met een opvallende comeback naar de top. Lando Norris wacht weliswaar nog steeds op zijn eerste Grand Prix-overwinning, maar eindigt constant op het podium. Teamgenoot Oscar Piastri doet het verbazingwekkend goed in zijn debuutjaar. Hij versloeg Lando Norris in de kwalificatie van de Japanse Grand Prix van 2023, maar gaf toe dat hij nog steeds moest werken aan het verbeteren van zijn racetempo. In zijn zestiende Formule 1-race wist Piastri zijn McLaren afgelopen zondag op de eerste rij van de startgrid te plaatsen, waarmee hij zijn hooggewaardeerde teamgenoot Lando Norris versloeg. Maar in de race had Norris de overhand, hij haalde de rookie in de eerste ronde al in en ze vochten allebei met Max Verstappen om de leiding. Piastri had daarna niet het tempo om zijn tweede plaats te heroveren, ondanks een poging om dat via een pitstop te doen.

GP Japan 2023 McLaren Oscar_Piastri_eerste_podiumOscar Piastri over zijn eerste podium: "Het wordt dus een bijzondere dag maar er is ook nog veel te verbeteren"

Allereerste F1-carrièrepodium
Uiteindelijk maakte Piastri een ‘op-de-plaats-rust’ tijdens het resterende gedeelte van de race en eindigde hij als derde. Hij behaalde daarmee zijn allereerste F1-carrièrepodium en hij achteraf ruiterlijk toe dat zijn race toch niet de beste was. Maar dat betekent niet dat het podium niet belangrijk voor hem is, hij zei erover: “Het is absoluut belangrijk, weet je. Je eerste podium vergeet je nooit, ongeacht of het een sterke prestatie was of niet. Goed om het eerste podium af te vinken, maar er is nog volop werk aan de winkel”

Een bijzondere dag
“Het wordt dus een bijzondere dag die ik niet zal vergeten en ook het afvinken van het eerste podium van de lijst, is altijd een mooie prestatie. Dus er zijn zeker een aantal dingen die ik wil proberen en verbeteren en waaraan ik nog steeds wil werken, maar ja, voorlopig zal ik genieten van de trofee. Ik ben door Lando ondergedompeld in de champagne, wat een leuk probleem is om te hebben”, grapte Piastri na afloop, geciteerd door GrandPrix247. “En probeer ik uit te vinden hoe ik het de volgende keer beter kan doen.”

Wat kan beter?
Op de vraag wat hij denkt dat hij beter zou moeten doen, antwoordde de Australiër: “Ik denk dat het bandenbeheer en het juiste tempo op bepaalde punten van de race niet zo sterk waren als ik had gewild. Tijdens de eerste stint voelde het alsof iedereen extreem langzaam reed. En toen ik wat meer probeerde te pushen, lieten de banden me niet echt veel sneller gaan. Dus een paar dingen om aan te werken en ja, gewoon het algemene tempo tijdens de races. In dit soort races is er geen gemakkelijke manier om te leren, behalve door gewoon de races te doorlopen en ervaringen op te doen waar het goed of slecht is. Dus ik denk dat het tempo, ik denk dat het tempo van één ronde, vooral in de afgelopen paar weekenden, een goede verbetering is geweest vanaf het begin van het jaar. Maar zeker, in dit soort races is het racetempo nog steeds een gebied dat verbeterd moet worden”, concludeerde Piastri.

Oscar Piastri had op Suzuka de beschikking over de vernieuwde McLaren MCL60, een upgrade die Lando Norris een race eerder in Singapore al kreeg.

GP Japan 2023 McLaren_Piastri_voor_Norris_SuzukaSlechts een momentopname: Oscar Piastri voor Lando Norris

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS