Karting • GK4 Kartseries

Opsteker van jewelste voor Roberto Baas met podium in het NK IAME: "Samen naar voren rijden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 maart 2023 02:14

MARIEMBOURG – Karter Roberto Baas, die uitkomt voor het topteam van WJS Racing, is zijn seizoen uitstekend begonnen. Het dertienjarige talent uit het Belgische Kalmthout snelde zondag sterk naar de derde plaats in de IAME X30 Junioren-klasse tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap.

Roberto Baas

“Hier op het podium staan is heel leuk. Zeker ook omdat het de eerste NK-wedstrijd is”, zei een opgetogen Roberto na afloop op het circuit van Mariembourg. Een finale waarin hij uitstekend samenwerkte met zijn teamgenoot bij WJS Racing; Sem van der Heijden. Het tweetal duwde elkaar al slip-streamend naar voren om het gat met de koploper te dichten. Dat was een mooi staaltje racen! “Het was heel spannend. Met twee man achter de nummer één aan. De start was oké. Ik ging van vier meteen naar drie. Ik duwde mijn teamgenoot Sem op. Dat vond ik heel leuk. Ik dacht: samen naar voren rijden, niet elkaar inhalen. In de laatste paar rondjes kunnen we dat dan wel doen.”

De baanomstandigheden waren listig zondag, had ook Roberto ervaren. “Het had ’s nachts gevroren, en nadat het gedooid had, was de baan nat.” Het bleef niet zonder gevolgen voor de snelle piloot. “In de kwalificatie ging ik van de baan. En in mijn voorlaatste rondje ging ook nog de ketting eraf.”

Toch was het geen reden voor paniek. Want zijn snelheid was zoals gebruikelijk uitstekend. “In de eerste heat had ik een minder goede afstelling, maar werd ik toch nog derde. De tweede heat ging wel beter, maar was nog niet perfect en werd ik tweede. Daarna werd ik ook tweede in de derde heat. De baan werd op dat moment steeds beter. In de finale hadden we een nieuwe achterband en dat voelde je heel erg.”

Roberto Baas

Daarmee snelde de leerling van het Erasmus Atheneum in Kalmthout uiteindelijk naar een welverdiende derde plaats. Een opsteker vanjewelste zo aan het begin van het seizoen. Behalve het Nederlands kampioenschap IAME bestaat dat voor Roberto dit jaar ook uit het Benelux-kampioenschap en het WK. “En waarschijnlijk nog een paar wedstrijden van de GK4 Kart Series”, zei Baas.

Dat hij al een ticket voor het WK IAME in Portimão heeft, betekent een flinke geruststelling. En hij kan nu dus al uitkijken naar de mooiste wedstrijd van het jaar. “Ik heb er heel veel zin in. Ik heb nog nooit op baan in Portimão gereden, maar wel op de simulator. Het is een echt snelle baan, weet ik.”

Maar die wedstrijd staat pas in oktober op de kalender. Eerst wachten hem nog een flinke race wedstrijden. Zijn eerstvolgende race is de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap, die al snel weer volgt deze maand. Die race wordt ook gehouden op het circuit van Mariembourg. “Dat is wel makkelijk. Nu ken ik de baan al goed en hoe die erbij ligt. Dat is een voordeel. Hopelijk kan ik dan opnieuw op het podium komen!”

Roberto Baas bedankt zijn team WJS Racing, teambaas Willem-Jan Schoots, Sinan voor de goede data en zijn vader en moeder.

Roberto Baas wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Koel- en Vrieshuis Reimerswaal.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS