Formule 1

Opnieuw geen resultaat voor Charles Leclerc; valt Ferrari terug in zijn oude gewoonte de verkeerde keuzes te maken?

Uitgegeven door Peter Vader • 10 juli 2024 12:43

Het loopt weer niet bij Ferrari. Charles Leclerc was ten einde raad, na afloop van de Britse Grand Prix. En Frederic Vasseur gaf zelf de ernstige strategische fout toe, die bijdroeg aan de toch al delicate situatie bij het team uit Maranello. De prestaties blijven achter, dat de SF-24 ook in Groot-Brittannië weer demonstreerde doordat hij slechts de vierde snelste auto van het veld bleek te zijn. Zelfs de Haas van een excellerende Nico Hulkenberg moest Ferrari op een gegeven voor zich dulden.

Frederic_Vasseur_Charles_Leclerc F1 Ferrari

Geen conclusies trekken
De Franse Ferrari-teambaas Frederic Vasseur verdedigde Charles Leclerc na afloop, terwijl de Monegask gedwongen werd om in de kwalificatie met het oude pakket te rijden zonder zelfs maar een ronde ermee te hebben gereden: "We moeten voorkomen dat we proberen een algemene conclusie te trekken over wat er is gebeurd. We moeten alles grondig analyseren. Ik denk dat de auto de afgelopen twee races niet gemakkelijk te besturen was en veel van de coureurs en vooral van Charles, heeft gevraagd. We hebben FP3 niet gedaan met de updates en Charles moest de kwalificatie doen met een auto waarmee hij nog nooit eerder had gereden. Tot zijn dertiende ronde was hij sneller dan Russell."

Te veel compenseren
Vasseur legde vervolgens uit: "Maar ik denk zeker dat we echt op de limiet van de auto zaten en dat de auto onder deze omstandigheden niet gemakkelijk te besturen was. Zo slecht zelfs dat we misschien meer fouten maakten dan toen alles wèl onder controle was. Het is waar dat zodra je een soort negatieve trend hebt, je het gevoel hebt dat je moet compenseren. Dit is een fout van de ploeg, van de coureurs en iedereen. En dat kun je niet compenseren! Ik denk dat dit de reden is voor het besluit van vandaag over de gevolgde strategieën. Op een gegeven moment, als je 15 seconden achter Carlos of Max rijdt, dan weet je dat als je niet iets ‘mega’ doet, je niet er niet meer voorbijkomt. Dit is waarschijnlijk een deel van het probleem, maar ik heb een lang gesprek gehad met Charles, daar zijn we het over eens."

Ferrari @ Silverstone

Een beetje te agressief?
“Bij Charles was het chaotisch omdat hij vastzat achter Stroll, hij verloor 10 seconden en toen we de eerste oproep kregen voor de pitstop zat hij een beetje op de limiet”, aldus Vasseur na afloop van de race. “Ik denk dat we collectief een beetje te agressief waren. Het kan teleurstellend zijn als je uiteindelijk het resultaat ziet. Ten eerste is het duidelijk dat dit niet de juiste beslissing was. Maar ik zou zeggen dat het ook gemotiveerd is door het feit dat we in deze etappe al 15 seconden achter Carlos stonden, of later 10 seconden achter Carlos”, sloot Vasseur af.

Sainz dik tevreden
Vasseur eindigde over Carlos Sainz. Die was dik tevreden met zijn resultaat. De Spanjaard pakte elf punten dankzij een solide race, die hem in staat stelde op de vijfde plaats te eindigen met ook nog de snelste ronde achter zijn naam. Bepaald geen slecht resultaat voor een coureur die eind it jaar plaats moet maken voor een zevenvoudig F1-wereldkampioen. Maakt Ferrari de juiste keuzes?Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS